Bătrânii și pensionarii, băgați datori la Primărie. Se pregătește majorarea cu 500% a impozitului pe clădirile neîngrjite

Bătrânii și pensionarii, băgați datori la Primărie. Se pregătește majorarea cu 500% a impozitului pe clădirile neîngrjite by septembrie 26, 2017 1 comment

Categoriile cu venituri mici, bătrânii, pensionarii și  romii dar și locuitorii unor zone mai sărace din oraș vor fi transformați în datornici ai bugetului local, printr-un proiect de hotărâre inițiat de către primarul Cristian Matei. Administrația locală condusă de social-democrați,  a supus dezbaterii publice un proiect de hotărâre care va aduce majorări de 500% la impozitul pe clădiri.  Proiectul de hotărâre ar urma să fie aplicat  atât clădirilor cât și terenurilor neîngrijite. Propunerea inițiată de primarul Cristian Matei are însă niște lacune și nu ține cont de realitățile sociale ale Turzii. Victimele vor fi bătrânii și pensionarii care dețin în proprietate o locuință și care vor fi somați ca  să facă în doar câteva luni reparații capitale în imobilele în care locuiesc. În caz contrar  vor plăti impozite majorate.

Propunerea unui impozit special vine la doar o lună de la momentul în care primarul a cheltuit pentru construirea Mănăstirii de la Mihai Viteazu, banii adunați dintr-o altă taxa specială, cea pentru transportatori.

Legislația prevede că proiectele de hotărâri de majorare cu 500% a impozitelor pe clădiri vor fi  redactate individual, pentru fiecare proprietar în parte. Această normă legislativă îi obligă pe Cristian Matei și consilierii PSD  să redacteze  sute de hotărâri de Consiliu Local de majorare a impozitului pe locuință, pentru fiecare  turdean  cu casa degradată.

Propunerea inițiată de primarul Cristian Matei are la bază prevederea art. 489 din Codul Fiscal care prevede că se poate majora impozitul pe clădirile și terenurile neîngrijite cu până la 500%, prin hotărâre a Consiliului Local.

Ideea aplicării unei sancțiuni pentru proprietarii care nu își îngrijesc imobilele, fie ele terenuri sau case, nu este o idee proastă dar modul în care administrația locală vrea să o pună în practică este unul care arată mai mult o nevoie de a alimenta bugetul local cu bani, decât îngrijorarea că imobilele din oraș arată decrepit.

Potrivit propunerii, o comisie mixtă ar urma să inventarieze pe zone municipiul Turda în fiecare prima jumătate a fiecărui an. Până la 30 iulie se vor comunica proprietarilor concluziile evaluării iar aceștia va fi somați să-și repare clădirea până la sfârșitul acelui an (31 decembrie, finalul anului fiscal). În caz contrar se va trezi din anul următor cu impozitul majorat până la efectuarea reparațiilor.

Atunci când vorbim de o serie de degradări minore, proprietarii ar putea să-și repare casele până la sfârșitul verii. În cazul degradărilor medii sau majore, posibilitatea ca oamenii să facă reparații capitale serioase în ultima lună de vară sau până la începutul toamnei, scade simțitor.

Îți plouă în pod? Plătești în plus la Primărie

Proiectul de hotărâre inițiat de primar prevede că evaluarea caselor se va face separat pe 10 componente: acoperiș, corinșă-streașină, acoperiș/învelitori, fațadă, jgheaburi/burlane/tinichigerie, fațade/ balcoane. zugrăveală/ornamente, tâmplărie, ornamente decorative, deficiențe structurale vizibile din exterior, pereți, împrejmurie. Pentru toate aceste aspecte ale clădirii, Primăria prevede evaluarea pe patru trepte: fără degradări, cu degradări minore, cu degradări medii, cu degradări majore. Sunt considerate degradări minore cele care pot fi remediate punctual iar degradările majore sunt acelea care necesită reparații capitale. Deși proiectul de hotărâre prevede evaluarea din exterior a clădirilor, printre deficiențele medii se numără și lipsa tubului la rețeaua de canalizare.

Din evaluarea gradului de degradare a elementelor componetene ale caselor se va realiza un punctaj care stabilește starea tehnică a clădirii. Clădirile cu o stare de degradare mai mare de 25% vor fi impozitate cu 500%. Impozitarea suplimentară se va aplica și terenurilor neîngrjite la un punctaj de peste 50% stare necorespunzătoare. Clădirile cu procente de 6,1-25% vor fi verificate în anii următori.

Proprietarii vor avea termen de remediere a neregulilor până la sfârșitul anului fiscal, adică 31 decembrie. Ulterior acestei date, primarul va întocmi un proiect de hotărâre care va aplica majorarea de impozit cu 500% tuturor clădirilor neconforme. Potrivit legii, proiectele de hotărâri vor fi întocmite cu caracter individual. Dacă proprietarii își vor repara imobilele, eliminarea majorării de impozit se va face doar  din anul fiscal următor. Spre exemplu, până la 30 iulie 2018, Primăria va evalua casele și va trimite somațiile. Până la 31 decembrie 2018 proprietarii trebuie să facă reparațiile inclusiv cele care necesită avize speciale, precum cazele monumente istorice. În caz contrar se aplică impozit majorat pentru anul 2019. Dacă proprietarul face reparațiile în 2019, majorarea de impozit se ridică, dar numai din anul următor.

Proiectul propus de municipalitate deși vine cu o idee inovativă pentru Turda, aceea de a-i determina pe turdeni să își îngrijească proprietățile, este unul care arată de fapt graba cu care primarul vrea să adune bani în buget La doar o lună de când a cheltuit banii colectați dintr-o altă taxă specială, cea pentru transportatori, pe lucrările de construire a Mănăstirii Mihai Vodă, municipalitatea găsește o alătă metodă de a face bani.

Proiectul inițial propus de primar vine cu o serie de lacune, care însă ar putea fi corectate în urma procesului de dezbatere publică. Normele impuse de primar nu sunt problematice când e vorba de terenuri. Desțelenirea, salubrizarea unui teren costă mult mai puțin decât reparațiile majore la un imobil.

Regulamentul emis de municipalitate nu face referire la blocuri sau alte tipuri de imobile colective astfel că măsura este una discriminatorie. Dacă îi obligi pe proprietarii de case să facă reparații capitale -de ce nu aplici aceeași măsură și celor care stau la bloc, în imobile degradate?

Regulamentul prevede o perioadă scurtă de timp pentru remedierea neregulilor perioada august-decembrie a fiecărui an . Poți vopsi gardul, aranja țiglele pe casă sau îți poți schimba burlanele în august și septembrie. Este însă greu de crezut că proprietarii vor putea angaja reparații capitale ale imobilelor în ultima lună de vară, mai ales cei care sunt bătrâni sau pensionari ori au venituri reduse.

Proiectul nu prevede excepții dictate de condițiile precare sociale. Categorii întregi defavorizate, precum locuitorii din zona Coloniei de Ciment, romii sau bătrânii și cei pensii mici se vor trezi îndatorați bugetului local. În Uniunea Europeană, măsurile de sancționare a proprietarilor de imobile neîngrjite sunt aplicate complementar cu soluții de creditare a lucrărilor de reparații capitale.

Degradările medii așa cum sunt definite în regulament, permit o încadrare ușoară a clădirilor ca fiind neconforme în condițiile în care care se stabilește un procent între 10 și 30% de neconformitate. Este suficient să ai 10% din gard scorjit, 10% din tencuială căzută, 10% din zugrăveală dusă, cel puțin un element de tâmplărie defect, cel puțin un element decorativ de pe gard lipsă și un burlan strâmb și să te trezești că ți se impută un impozit mărit.

Codul Fiscal prevede și posibilitatea ca administrația locală să aplice majorări de impozite de 500% pentru terenurile agricole nelucrate. Pentru terenul agricol nelucrat timp de 2 ani consecutiv, consiliul local poate majora impozitul pe teren cu până la 500%, începând cu al treilea an, în condiţiile stabilite prin hotărâre a consiliului local. Administrația locală nu a prezentant însă până acum și o astfel de inițiativă.

Proiectul Primăriei se află acum în dezbatere publică, astfel că fiecare cetățean poate face observații și propuneri. Dacă va fi votată, hotărârea de Consiliu Local ar urma să fie aplicată din 2018 iar impozitele majorate ar urma să fie percepute din 2019.

Poți descărca proiectul suspus dezbaterii publice, integral aici

Poți vedea proiectul integral pe pagina Primăriei, aici

Lacunele punctuale ale proiectului inițiat de Primărie

  • durată scurtă oferită pentru efectuarea reparațiilor capitale: cinci luni august-decembrie, dintre care doar două permit efectuarea în condiții optime a lucrărilor de reparații capitale
  • discriminare; absența normelor de evaluare a clădirilor de locuit comune (blocuri). Din regulament rezultă că normele se aplică doar proprietarilor de case nu și proprietarilor de apartamente
  • norme  interpretabile în stabilirea degradărilor medii (10-30% din starea tehnică necorespunzătoare, absența unui singur element,  duce la includerea în categoria de degradare medie)
  • pragul scăzut al procentului de degradare de la care se aplică impozitarea: clădirile peste 25% degradate sunt impozitate 500%
  • absența unor norme de protecție socială: inexistența unor termene extinse de efectuare a reparațiilor pentru categoriile vulnerabile social

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/includes/single/post-tags.php on line 4

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/infoaries/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

1 comentariu

Incepe conversatia
  1. Independent
    #1 Independent 26 septembrie, 2017, 19:53

    Va pierde mulți votanți, este un proiect neadecvat pentru Turda. TURDA NU ESTE PARIS sau
    HAMBURG.

    Reply this comment


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/functions/filters.php on line 196

Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/functions/filters.php on line 197
<