Ministerul Dezvoltării a prelungit sesiunea de depundere de proiecte pentru Axa 3.2 reducerea emisiilor de carbon prin Planurile de Mobilitate Urbană, până la data de 21 mai 2018.
Prelungirea s-a făcut cu două luni, în condițiile în care sesiunea ar fi trebuie să se închidă în 21 martie 2018.
Municipiul Turda a depus mai multe cereri de finanțare în baza Planului de Mobilitate Urbană, privind cumpărarea a 20 de autobuze electrice și modernizarea unor coridoare urbane de trafic.
Prelungirea termenului de depundere de proiecte amână asfaltările importante din municipiului Turda. Administrația locală a depus 4 proiecte pe PMUD, dintre care trei pentru modernizări de străzi. Cum nu se știe ce proiecte vor fi aprobate în baza Planului de Mobilitate Urbană, asfaltările importante din oraș se vor amâna până după mijlocul lunii mai.
Potrivit Agenției de Dezvoltare Nord Vest, până la 12 martie au fost depuse 12 proiecte pe axa 3.2 cu o valoare de 403, 52 milioane lei. Alocarea petru această sesiune de depuneri apel, pe regiunea Nord Vest este de 208,255 milioane lei. Municipiul Turda a depus cereri de finanțare de peste 20 de milioane de euro, dintre care circa 6 milioane pentru achiziția a 20 de autobuze electrice.
Municipiul Câmpia Turzii a solicitat o finanțare de 9 milioane de euro, după ce a luat în calcul înființarea unui serviciu public de transport local în oraș.
Chiar dacă valoarea proiectelor depuse este dublă față de valoarea sumelor alocate Regiunii Nord Vest, oficialii Primăriei Turda sunt optimiști cu privire la posibilitatea de finanțare integrală a celor 4 proiecte depuse și vorbesc despre posibilitatea redistribuirii de bani din alte regiuni de dezvoltare.
InfoAries.ro a precizat într-un șir de articole că administrația locală de la Turda a prezentat un Plan de Mobilitate Urbană cu indicatori insuficient fundamentați care vor duce la o creștere a costurilor transportului public, dacă se păstrează structura propusă de autoritățile locale. O creștere artificială a indicatorilor din proiectele PMUD permite solicitarea unor sume de bani mai consistente.
Administrația locală a depus o serie de proiecte complexe. Pe lângă achiziția de autobuze electrice, Axa 3.2 asigură și finanțarea modernizării unor coridoare de transport cu condiția ca în urma modernizării să nu crească traficul autoturismelor mici și cu condiția ca în urma modernizărilor, traficul mașinilor de transport în comun să fie prioritar față de traficul cu autoturisme.
Potrivit unor surse consultate de InfoAries.ro, modul în administrația locală a propus structura de transport public va duce la o crestere cu circa 4 milioane de lei anual a costurilor cu serviciul de transport public din oraș. Cifrele nu pot fi însă confirmate oficial deoarece administrația locală de la Turda nu a prezentant public o simulare a costurilor noului serviciu de transport, asta deși a dispus în anul 2017, înființarea unei Companii de Transport Local, deocamdată nefuncțională, dar care are un director numit.
Administrația locală va fi însă obligată să respecte timp de cinci ani, indicatorii din proiect sub sancțiunea returnării banilor, către UE.
Nu exista comentarii
Incepe conversatiaNu exista comentarii!
Fii primul care incepe conversatia.