Autoritățile civile și militare sărăbătoresc mâine Ziua Armatei

Autoritățile civile și militare sărăbătoresc mâine Ziua Armatei

Autoritățile civile și militare sărăbătoresc mâine Ziua Armatei

by octombrie 24, 2016 0 comments

Sărbătoarea din 25 octombrie este una extrem de importantă pentru Transilvania, deoarece la 25 octombrie 1944 avea loc Bătălia de la Carei. Ultima localitate din România avea să fie eliberată de sub ocupația fascistă. La 25 octombrie 1944, Armata Română avea să anuleze cea mai dureroasă impunere făcută României, prin Diktatul de la Viena: pierderea nord-vestului Transilvaniei, un teritoriu de 44.92 kmp și 2,6 milioane de locuitori.

Cu un efectiv total de peste 560.000 de militari, din care au pierit peste 169.822 de oameni, Armata Română a parcurs peste 1.700 kilometri de la Marea Neagră până în cadrilaterul Boemiei, a eliberat peste 200.000 de kmp de sub ocupația străină (România, Ungaria, Cehoslovacia și Austria), a traversat prin lupte grele circa 20 de masivi muntoși, a forțat 12 cursuri mari de apă și a eliberat peste 3.821 de localități, dintre care 53 de mari orașe.
Ostașii români au provocat inamicului pierderi echivalând cu personalul de luptă a 15 divizii.

Autoritățile locale din Turda și Câmpia Turzii vor sărăbători mâine Ziua Armatei, prin ceremonii militare ce vor debuta de la ora 10 și respectiv ora 11.

Acum 72 de ani, respectiv la 25 octombrie 1944, Militarii Diviziei a 9-a Infanterie, eliberau Careiul, ultima localitate aflată sub ocupaţia hortistă. Peste 525.000 de militari, au luptat eroic cu preţul vieţii, pentru eliberarea întregului teritoriu naţional, îndeplinindu-şi misiunea nobilă de a apăra unitatea naţională şi integritatea teritorială a statului român.
Devenită simbol naţional, ziua de 25 octombrie, Ziua Armatei Române, reprezintă sărbătoarea în care neamul românesc îşi cinsteşte Armata şi pe cei care au fost sau sunt în slujba ei. Au luptat cu vitejie pentru ţara lor, şi-au dat viaţa pentru ca noi să ne bucurăm astăzi de libertate şi siguranţă, prin sacrificiul lor au sădit în sufletele noastre sămânţa mândriei naţionale.
Cu recunoştinţă şi mulţumire în suflet, onorăm manifestările prilejuite de sărbătorirea celor aflaţi la datorie sub faldurile drapelului românesc căci aducându-şi jertfa supremă pentru eliberarea patriei, eroii Armatei Române vor fi mereu în inimile noastre”, se arată într-un mesaj al deputatului Mircea Irimie.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.