
Autoritățile au sărbătorit Ziua Armatei Române. Eroii de la Turda au primit peste 1500 de decorații militare
by Horea Hudrea octombrie 25, 2015 0 commentsAutoritățile locale au sărbătorit astăzi, în centrul orașului, Ziua Armatei Române. La eveniment au participat deputatul Mircea Irimie, primarul Municipiului Turda, Tudor Ștefănie, lt.col Costinel Boboc, comandantul Garnizoanei Turda, reprezentanți ai autorităților locale, ai partidelor politice și militari din Garnizoana Orașului.
Evenimentul a inclus o slujbă religioasă, alocuțiuni ale autorităților și depuneri de coroane cu flori.
Primarul municipiului Turda, Tudor Ștefănie a numit eforturile militarilor români drept un ”simbol al unei jertfe ce nu trebuie vreodată uitate”, în timp ce deputatul turdean Mircea Irimie a vorbit despre faptul că armata României este ”un factor decisiv la conturarea unei imagini pozitive a României în afara graniţelor, prin seriozitate, abnegatie şi profesionalism”.
Prof.univ dr. Călin Felezeu a subliniat în alocuțiunea sa că semnificația zilei de 25 octombrie este una dublă: la 25 octombrie 1944, armata română intra în orașul Carei, preluând controlul asupra întregului teritoriu pierdut în urma Dictatului de la Viena din 1940. Tot în 25 octombrie, dar în 1921 se năștea regele Mihai I. Ca un fel de ironie a istoriei, cu 8 ani înainte de eliberarea țării, în 25 octombrie 1936, Hitler și Mussolini creau axa Roma-Berlin o alianță politică și militară ce a alimentat al Doilea Război Mondial.
Actele de eroism de la Turda au fost răsplătite cu peste 1500 de medalii
Actele de eroism de la Turda au fost răsplătite cu înalte distincţii militare: 1 ordin MihaiViteazu, 7 ordine Steaua României, 8 Coroana României cu Spade, 5 virtutea aeronautică cu spade, precum şi alte 1506 decoraţii militare. În zonă au acţionat pe linia Buru-Luduş Corpul 4 şi 6 Armata Română, Corpul Motomecanizat şi Corpul 6 Teritorial, dar şi Divizia 2 Munte precum şi unităţi sovietice din Corpul 5 Blindat Volkov. Monografiile consemnează că lupte crâncene s-au dat la sud de Arieş în zona Oprişani- Mihai Viteazu. Compania 3 Grăniceri Turda a acţionat pe linia Turda-Luduş-Mihășul de Câmpie. Printre cei care au luptat la Turda se numără şi militarii, elevi, soldaţi şi ofiţeri din Cadrul Centrului Militar de Pilotaj.
Printre cei care au căzut în luptele pentru eliberarea oraşului se numără şi fiul scriitorului Mihail Sadoveanu. Fiul cel mic al scriitorului, Paul Mihu-Sadoveanu avea 24 de ani în septembrie 1944.
Paul Mihu-Sadoveanu a fost sursa de inspirație a lui Mihail Sadoveanu pentru conturarea personajului Ionuţ Jder din romanul “Fraţii Jderi”. Moartea lui prematură în luptele de la Turda, l-a determinat pe Sadoveanu să abandoneze scrierea volumului IV al romanului.
Mesajul deputatului Mircea Irimie cu prilejul Zilei Armatei Române
”Armata Română s-a născut din sânul unui popor nevoit să-şi apere identitatea şi independenţa naţională în faţa vrăjmaşilor, având rolul de scut, de respingere şi de înlăturare a pericolului extern. Acum 71 de ani, la 25 octombrie 1944, soldaţii români reuşeau să atingă graniţele fireşti şi să reîntregească hotarele României, după ce Transilvania fusese smulsă din trupul patriei prin Dictatul de la Viena. Ziua de 25 octombrie reprezintă un simbol al tuturor bătăliilor, al tuturor eroilor neamului românesc care au luptat pentru unitate, independenţă, suveranitate şi integritate teritorială.
Astăzi, Armata Română este o componentă vie a societăţii româneşti şi se bucură în continuare de încrederea şi simpatia populaţiei. Mai mult decât atât, este factor decisiv la conturarea unei imagini pozitive a României în afara graniţelor, prin seriozitate, abnegatie şi profesionalism. Pe scena internaţională, soldaţii români au demonstrat că pot concura cu specialiştii celor mai puternice state şi că pot impune respect datorită pregătirii lor excepţionale la nivelul standardelor impuse de aderarea ţării noastre la NATO şi Uniunea Europeană.
Acum, ca şi la 1 Decembrie 1918, când mulţi români s-au înrolat din proprie iniţativă fără a mai aştepta ordinele de chemare pentru a susţine şi a apăra Marea Unire, mulţi tineri îşi doresc să urmeze o carieră militară, urmând cursurile liceelor militare sau ale unor forme superioare de învăţământ.
Istoria a demonstrat că în momentele de răscruce, poporul şi-a încredinţat soarta în mâinile brave ale soldaţilor români. Şi nu au greşit! Ei sunt cei cărora le datorăm pacea zilelor noastre, datorită lor suntem pe acest pământ drag şi ne numim cu mândrie români”- se arată în mesajul deputatului ALDE, Mircea Irimie.
Nu exista comentarii
Incepe conversatiaNu exista comentarii!
Fii primul care incepe conversatia.