”Au încercat să o umilească dar a rezistat”. Directoarea Muzeului înlocuită cu un referent cultural

”Au încercat să o umilească dar a rezistat”. Directoarea Muzeului înlocuită cu un referent cultural by aprilie 8, 2020 4 comments

Maria Andone Rotaru, specializată în arheologia Daciei Romane, director al Muzeului de Istorie a fost schimbată din funcție iar în locul ei a fost numit un referent cultural, angajat în urmă cu un an.

Update: directorul interimar al Muzeului de Istorie, dl Andreica Gabriel Cornel este doctor în Istorie, cu teza  ”Prezența romană la Grădiștea de Munte- Sarmizegetuza Regia”, susținută în 2019. Este absolvent al UBB Cluj cu studii de masterat și doctorale.  Referire la calitatea sa de referent cultural s-a făcut în contextul în care administrația locală de la Turda nu a făcut publică și experiența profesională sau studiile noului director iar singura referire oficială a fost aceea de ocupare a postului la muzeul din Turda, în urma unui concurs susținut în primăvara anului trecut.

Contractul de management al doamnei Mariana Andone Rotaru a încetat unilateral, din cauza neîndeplinirii unor obligații contractuale. A fost numit un manager interimar, cu mandat de 120 de zile, în persoana domnului Andreica Gabriel Cornel, urmând a fi organizat un concurs pentru ocuparea postului de director al Muzeului de Istorie Turda”, au transmis reprezentanții administrației locale, citați de Turdanews.net   Nu s-a precizat ce anume a încălcat directoarea muzeului din contactul de mandat.

Au încercat să o umilească, dar a rezistat”, explică surse din Primăria Turda

A stat în anticamera primarului, cu orele. Toată Primăria știa că venea zilnic să ceară bani pentru repararea acoperișului muzeului. Era ceva stricat la acoperișul de sticlă, ploua în muzeu. Efectiv a făcut anticameră cu orele zile întregi. Au  încercat să o umilească, dar a rezistat ca să obțină banii pentru reparații. În final i-au dat banii, dar deja toată Primăria știa cum e ținută la ușă”, explică un angajat al Primărie Turda.

Motivul neoficial al schimbării este acela că administrația locală vrea un director mai de încredere care să gestioneze implementarea proiectului de modernizare al Castrului Roman care o valoare totală de 21.8 milioane lei.

Dr. Mariana Andone Rotaru este arheolog specializat în perioada Daciei Romane. A publicat o serie de lucrări științifice referitoare și la Castrul Roman de la Potaissa-Turda.

Sub conducerea sa, și în parteneriat cu Universitatea Babeș Bolyai, Muzeul de Istorie organiza anual Colocviile Naționale de Arheologie.

  După numirea sa la Muzeul de Istorie, instituția culturală locală a început să-și diversifice expozițiile. 

4 comentarii

Incepe conversatia
 1. Ani
  #1 Ani 8 aprilie, 2020, 20:15

  Cred ca doamna directoare a Muzeului nu a inteles ca o parte din banii pentru acoperis trebuia sa faca cale intoarsa! Cum sa lasi fonduri europene pe mana unei astfel de femei!!!

  Reply this comment
  • Gabi
   Gabi 8 aprilie, 2020, 20:44

   Doamna Ani, cred ca vorbiti in necunostinta de cauza. Acoperisul de la camera de sticla nu a fost reparat cu bani din fonduri europene. Toate reparatiile facute la muzeu au fost facute cu firme aduse de doamna Andone Rotaru.

   Reply this comment
 2. Gabi
  #2 Gabi 8 aprilie, 2020, 20:59

  Doamna Andone Rotaru, umilita? Nicidecum, umiliti, calcati psihic si in picioare, jigniti au fost o parte dintre angajatii muzeului de catre aceasta doamna. Oare cum e sa fii trimis de aceasta doamna sa masori hartia igienica consumata? De ce? Nu pentru ca nu erau bani.

  Reply this comment
 3. puiu
  #3 puiu 14 aprilie, 2020, 10:32

  Ati uitat să menționați calitatea principală a noului manager. Este membru în filiala pnl, fosta psd a primarului. Asta e tot ce conteaza

  Reply this comment

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.