Au dezinfectat Rezervația Naturală din Băile Sărate. ”O să fie nămolul îmbogățit”, reacția localnicilor

Au dezinfectat Rezervația Naturală din Băile Sărate. ”O să fie nămolul îmbogățit”, reacția localnicilor by aprilie 8, 2020 0 comments

O mașină a Domeniului Public Turda a efectuat operațiuni de spălare a drumului în perimetrul Rezervației Naturale din Băile Sărate. Drumul dezinfectat face legătura cu Ștrandul din Băi. Operațiunea este interzisă prin lege. Riscul pentru zonă este însă mai mare. Deversarea repetată de substanțe chimice în perimetrul rezervei de nămol balnear poate compromite calitatea acestuia, explică specialiștii.

Depinde cu ce s-a dezinfectat acolo. E totuși o regulă de bun simț să nu arunci substanțe chimice într-o zonă de rezervație naturală mai ales dacă există o rezervă de nămol balnear acolo sau specii protejate Chiar și cu hipoclorit de sodiu, nu este în regulă. Sub acțiunea soarelui are loc eliberarea clorului iar regimului termic la suprafaţa solului în cazul terenurilor sărăturate, este unul aparte. Hipocloritul de sodiu e considerat periculos pentru mediu. Totuși, nu am înțeles de ce dezinfectează un drum într-o rezervație naturală. Se circulă des, sunt oameni acolo la tratament? Poate totuși, dacă nu e circulat, soarele și ultravioletele își fac treaba”, a explicat dr. Andrei Vrânceanu, inginer pedolog.

InfoAries.ro a încercat să afle de la Gheorghe Balahura, directorul Domeniului Public Turda dacă administrația locală a avut aprobarea autorităților de mediu pentru a efectua dezinfecții în perimentrul ariei protejate dar și substanța pentru care s-a obținut aprobare. Directorul nu a putu fi contactat.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.