Derută printre aleșii locali. Au aprobat 9 milioane de lei pentru străzi dar nu știu sigur ce asfaltează

Derută printre aleșii locali. Au aprobat 9 milioane de lei pentru străzi dar nu știu sigur ce asfaltează by septembrie 17, 2019 0 comments

Autoritățile locale au aprobat astăzi o rectificare bugetară de 9 milioane de lei din creditul de la EximBank. Banii sunt destinați asfaltării dar nu se știe sigur ce anume se va asfalta.

Variantele posibile sunt asfaltarea a 17 străzi pentru care există deja documentațiile tehnice încă din 2018 sau asfaltarea străzilor din Băile Sărate.

Deși banii au fost aprobați în Consiliul Local nu e foarte sigur dacă lucrările vor și începe. 

În decembrie 2017, Consiliul Local Turda contracta un credit până la 63 milioane de lei în vederea refinanțării împrumuturilor contractate anterior de la Dexia Credit Local. Circa 43 de milioane erau pentru plata vechilor datorii iar 20 de milioane pentru noi investiții.

Inițial, prin HCL 6 din 2018 investiția era “Restaurarea, punerea in valoare si introducerea in circuitul turistic a Castrului Legiunii V Macedonica, Potaissa-Turda”. Acestui proiect erau alocați  20.000.000 lei.

În 11 aprilie 2018, Cosiliul Local aprobă o nouă hotărâre de redirecționare a împrumutului, în condițiile în care proiectul pentru castrul roman beneficia de finanțare europeană. Prin HCL 85/2018 se aprobă folosirea creditului pentru proiectul de reabilitare a drumurilor în Băile Sărate, amenajarea sensului giratoriu din Turda Nouă și reabilitarea și modernizarea străzilor în municipiul Turda în baza unor indicatori pe care Consiliul Local îi stabilise cu o lună de zile înainte.

Prin Hotărârea 40 din februariei 2018, Consiliul Local aproba folosirea creditului pentru reabilitarea a 17 străzi: Amurgului, Bucegi, Bucovinei, Cucului, Frăsinet, Gh Barițiu, Hațegului, Ioan Corvin, Luptători, Matei Basarab, Miron Costin, Panait Cerna, Ponorel, Racului, Toamnei, Valera Racoșei, Vasile Goldiș. Pentru aceste străzi erau previzionați  14,7 milioane lei.

Cele trei proiecte de investiții- Băile Sărate, sensul giratoriu și cele 17 străzi menționate sunt sigurele investiții cu destinație aprobată pentru creditul EximBank. Investițiile menționate au fost înscrise în Registrul Datoriei  Publice.

Ulterior HCL 85 din 2018 nu mai există nicio altă hotărâre privitoare la utilizarea creditului EximBank, așadar municipalitatea nu poate folosi banii în alte scopuri.

În Registrul Datoriei Publice este menționat faptul că tragerile din împrumut se făceau pentru suma de 42,5 milioane lei în 2017 pentru rambursarea finanțării inițiale, urmân o tragere de 3,5 milioane în 2018 și 16,4 milioane în 2020.

Găurile din bugetul național îi lasă pe turdeni fără străzi asfaltate

În 2019 nu era prevăzută nicio tragere din împrumutul de la bancă, dar autoritățile locale sunt nevoite să o facă în condițiile în care bugetul local a rămas fără bani.

 În rectificarea bugetară de astăzi este prevăzut faptul că 9 milioane de lei vor fi împrumutați pentru străzi – cheltuieli de capital.

Potrivit unor surse din Consiliul Local Turda banii ar urma să finanțeze fie proiectele Urban recent lansate de primarul Cristian Matei, în cartierele din Micro,  fie lucrările din Băile Sărate.

Lucrările anunțate în microraioane nu pot fi însă finanțate din credit. O astfel de destinație a fondurilor este ilegală deoarece nu există o hotărâre a Consiliului Local care să permită folosirea banilor pentru aceste lucrări.

Sumele din creditul de la bancă pot fi folosite doar pentru Băile Sărate, ori eventual pentru sensul giratoriu sau cele 17 străzi.

Este neclar la această dată ce lucrări de investiții va finanța administrația locală din împrumutul de 9 milioane de lei deoarece aceștia nu se regăsesc explicit în hotărârea Consiliului Local de rectificare bugetară de astăzi. Sunt oare străzile pentru care s-au aprobat documentatiile tehnice în 2018 sau Băile Sărate ce trebuiau finanțate din fonduri guvernamentale care se pare că nu mai vin?

InfoAries.ro a solicitat un punct de vedere al Ministerului Finanțelor Publice, cu privire la modul de folosire a împrumutului pe care municipiul Turda l-a făcut pentru finanțarea investițiilor, inclusiv pentru tragerea de 9 milioane de lei.

De reținut:

Primăria Turda poate folosi dintr-un împrumut de 63 de milioane de lei doar 20 de milioane, pentru investiții.

Ultima aprobare a Consiliului Local vizează folosirea banilor pentru 3 proiecte: străzile din Băile Sărate, sensul giratoriu din Turda Nouă și 17 străzi din municipiul Turda.

Consiliul Local a aprobat în 17 septembrie 2019 un împrumut de 9 milioane de lei (din cei 20) fără a preciza  clar care sunt investițiile avute în vedere, așadar consilierii nu știu sigur unde se asfaltează. 

Documentele ce pot fi consultate public:

Registrul Datoriei Publice cu investițiile înscrise

Hotărârea Consiliului Local de folosire a creditului de 20 de milioane

Hotărârea Consiliului Local de amenajare a cartierului Oprișani cu mențiunea că finanțarea nu se va face din credit intern

Proiectul de hotărâre privind rectificarea bugetară

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.