Arhitecții au prezentat planurile de amenjare a Castrului Roman

Arhitecții au prezentat planurile de amenjare a Castrului Roman by aprilie 21, 2016 0 comments

Structuri de oțel pe fundații izolate, texturi din alamă, piatră naturală și lemn, un lan de lavandă și ecrane tactile, sunt câteva din propunerile arhitecților angajați de Primărie pentru a elabora planul de modernizare a Castrului Legiunii a V-a Macedonica. Planurile întocmite de arhitecți sunt necesare pentru ca municipalitatea să solicite o finanțare europeană pentru modernizare Castrului Roman.

Amenajarea Castrului de la Potaissa este al doilea mare proiect, după Salina Turda, pe care municipalitatea îl are în vedere pentru dezvoltarea turismului în zonă. Potrivit Codruței Bungărdean, șef serviciu Finațări Europene din cadrul Primăriei Turda, proiectul va costa circa 5 milioane de euro iar sursele de finanțare pot fi mixte, fonduri europene, buget local și guvernamental.
Arhitecții care au câștigat licitația pentru întocmirea planurilor au lucrat timp de câteva luni pentr varianta finală, una în care s-a optat pentru structuri de oțel pe fundații izolate. “Am ales această variantă pentru a proteja zidurile romane, dar și din considerente arhitecturale și ce țin de estetică”, a precizat arhitectul Paul Mihai Molovan. Aceta a prezentat în fața Consiliului Local, propunerile echipei de arhitecți.
Modernizarea castrului va include o pistă de bicilete în partea sudică, o platformă de cercetare arheologică în colțul vestic. O altă propunere e construirea unui turn metalic, drapat cu plasă de alamă, înalt de 15 metri, ce va permite o vizibilitate de 360 de grade. Turnul din schelet de oțel ar reface schematic vechiul turn roman de observație.
Cea mai mare structură acoperită de circa 3000 de metri pătrați ar fi însă cea a termelor romane în apropierea cărora va fi plantat un lan de lavandă (lavare-a spăla), cu trimitere la planta folosită în băile de lux romane.
Proiectul arhitecților clujeni mai include structuri metalice ce vor ilustra poarta romană Decumana, a castrului roman, ecrane tactile cu acces la internet și un spațiu de cazare pentru 26 de arheologi

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.