APM Cluj nu are aparate pentru măsurarea substanțelor periculoase din aer. Mercurul de la Turda rămâne nemonitorizat

APM Cluj nu are aparate pentru măsurarea substanțelor periculoase din aer. Mercurul de la Turda rămâne nemonitorizat by octombrie 8, 2018 0 comments

Agenția pentru Protecția Mediului Cluj nu va face măsurători cu aparate de precizie în zona Panait Cerna din Turda și nu va monitoriza calitatea aerului deoarece nu are aparate de precizie pentru acest tip de măsurători, a precizat instituția într-o adresă transmisă către InfoAries.ro

În urmă cu o lună, prof dr Pablo Higuerras (University of Castilla-La Mancha- Instituto de Geología Aplicada -IgeA) a declarat că a înregistrat în zona blocurilor de locuințe de pe Panait Cerna concentrații de mercur în aer la valori de trei ori mai mari peste limita de siguranță.

Dr.Pablo Higuerras i-aavertizat pe turdeni că trebuie să scape urgent de poluarea cu mercur de la Uzinele Chimice

Dr.Pablo Higuerras i-aavertizat pe turdeni că trebuie să scape urgent de poluarea cu mercur de la Uzinele Chimice

”Agenţia pentru Protecţia Meiului Cluj nu a efectuat măsurători pentru determinarea concentraţiei de mercur din aer sau sol în municipiul Turda. În ceea ce priveşte monitorizarea zonei menţionate, vă comunicăm faptul că, Laboratorul instituţiei noastre, nu a avut şi nu are în dotare echipamente pentru monitorizarea mercurului din aer şi sol, dar a solicitat fonduri în vederea achiziţionării de echipamente”, se arată într-un comunicat oficial al APM Cluj. Potrivit Agenției pentru Protecția Mediului Cluj, limitele pentru factorul de mediu aer au fost stabilite prin transpunerea Directivei 2004/107/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 15 decembrie 2004 privind arsenicul, cadmiul, mercurul, nichelul și hidrocarburile aromatice policiclice în aerul înconjurător, dar în această directivă nu sunt prevăzute limite pentru mercur.

Locuitorii de pe strada Panait Cerna, în zona blocurilor ANL din Turda riscă intoxicații cronice cu mercur, a precizat cercetătorul spaniol Pablo Higuerras, la începtutul lunii septembrie . Acesta c a măsurat valorile mercurului în diferite locații din oraș și a constatat că în zona Panait Cerna au fost înregistrate o valoare provizorie de 600 nanongrame, concentrație de mercur în aer, de trei ori mai mari vață de valorile de la care încep problemele de sănătate pentru populație. Pablo Higuerras a avertizat însă că această valoare este una proviziorie ce trebuie confirmată de măsurători și monitoriză ai ale zonei pe timp de zi și pe timp de noapte. Higuerras nu a putut preciza dacă în cazul vaporilor de aer poluați de pe Panait Cerna e vorba de o sursă de poluare în sol sau e vorba de curenție de aer ce provin din zona Uzinelor Chimice.

 Cercetătorul spaniol a avertizat că turdenii trebuie să scape rapid de poluarea cu mercur de la fostă electroliză a Uzinelor Chimice, deoarece  în caz contrar există un risc crescut de poluare a solului și apei freatice din oraș.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.