
Apa din zona Turzii nemonitorizată și contaminată. 5 comune din zonă figurează pe harta roșie a apei contaminate
by Horea Hudrea mai 26, 2020 1 commentZona Turzii figurează cu apă potabilă compromisă și neverificată, se arată într-o amplă investigație a presei centrale.
Publicația Recorder a centralizate date ale Direcțiilor de Sănătate Publică din România, într-o analiză care arată că peste 500 de comune au o potabilă sub standarde.
În arealul Asociației Apa Văii Arieșului doar o comună figurează cu apă necontaminată, Tritenii de Jos. Turda și Câmpia Turzii sunt consemnate ca zone cu rețele mari și date neconcludente.
Datele centralizate de jurnaliștii de la București nu constituie un verdict ci un indicator al calității apei potabile precum și al gradului de monitorizare a acestui serviciu public.
Vezi aici Harta apei contaminate din România.
Cinci comune din arealul Asociației Apa Văii Arieșului figurează cu apă de băut contaminată și sub standarde, într-o investigație a publicației Recorder. Aiton, Ploscoș, Petreștii de Jos, Moldovenești și Luna figurează cu rețele de apă compromise parțial și depășirie ale unor valori. În 2019, în satul Gligorești au fost depistate valori depășite la bacterii coliforme. La Ploscoș au fost depistate valori depășite la bacterii coliforme, E. coli, enterococi.
Alte cinci comune figurează cu rețele ce nu au fost monitorizate în 2019. Tureni, Mihai Viteazu, Viișoara și Călărași sunt în această listă.
Jurnaliștii de la Recorder au precizat faptul că datele centralizate nu reprezintă un verdict ci un reper cu privire la calitatea apei potabile din mediul rural.
Furnizarea apei potabile este un serviciu public aflat în resposabilitatea administrației publice locale.
Serviciile publice de alimentare cu apă din zona Turda sunt gestionate de Asociația Apa Văii Arieșului, condusă de primarul Turzii, Cristian Matei. Prin înființarea acestei asociații s-au preluat serviciile publice de apă din Turda și Câmpia Turzii și comunele asociate. La conducerea Companiei de Apă Arieș SA este numit ginerele primarului în funcție. În Asociația Apa Văii Arieșului localitățile sunt reprezentate de primari iar acest organism care funcționează în regim de putere publică ar trebui să gestioneze toate strategiile de furnizare a apei potabile din arealul de deservire.
InfoAries.ro a atras atenția de-a lungul timpului că acest organism administrativ nu a funcționat niciodată la parametrii optimi. ADI AVA ar fi trebuit să elaboreze strategii, să verifice calitatea apei și controleze operatorul public de apă.
Conducerea Companiei de Apă nu a putut fi contactată pentru eventuale observații și comentarii.
1 comentariu
Incepe conversatiaApa miroase tare a clor,mai ales când lași sa curgă în vana . Cine știe ce mai conține.Romania este în cădere libera și Turda este foarte afectata.Chiar dacă dl Matei a făcut mai mult decât predecesorii lui,lucruri de maxima importanta au fost lăsate nefăcute chiar dacă reprezinta pericol public.