Anul 2017 un an al contestaţiilor în comuna Viişoara

Anul 2017 un an al contestaţiilor în comuna Viişoara by decembrie 12, 2017 0 comments

Comuna Viişoara încheie anul 2017 cu multe nemulţumiri şi câteva realizări. Primarul comunei, Ioan Roman, a acordat un interviu publicaţiei Info Arieş. Iată în continuare cuprinsul acestuia:

Cum a afost anul 2017 pentru localitatea Viişoara din punctul de vedere al administraţiei locale?

Consider ca anul 2017, pentru administraţia publică din Viişoara a fost un an foarte dificil şi pot să spun că nu ne-am îndeplinit sarcinile. Regret să o spun, dar acesta este adevărul.

Anul trecut, în 2016, am fost declaraţi eligibili pe două măsuri cu finanţare europeană, de câte un milion de euro fiecare, măsura 7.2 Modernizare drumuri, măsura 4.3, Modernizare drumuri de exploataţie. Noi ne-am făcut temele din timp, am intrat în anul 2017 am avut deschidera ofertelor pentru modernizarea străzilor în Viişoara, la care au participat 17 firme şi de aici a început necazul. Nu m-am gândit că vine primăvara şi nu ne vom apuca de treabă sp cheltuim banii europeni. Am intrat într-un carusel, pregătit de legiuitorul din România, legea 98 (legea 98/2016 privind achiziţiile publice n.n), care a dat posibilitatea firmelor să facă contestaţie. Din ianuare n-am avut câştigător la măsura 7.2 până în luna noiembrie, când am ajuns în justiţie. Vreau să punctez că toată licitaţia a fost organizată de comuna Viişoara, prin aparatul propriu al primarului. Am fost ajutaţi de o firmă de consultanţă din Cluj, cu atenta supraveghere a ANAF-ului. La curtea de apel am avut câştig de cauză din 16 noiembrie şi putem să delcarăm câştigătorul, dar numai după ce primim în scris răspunsul. Până acum, în 12 decembrie, nu am primit răspunsul în scris de la Curtea de apel. La fel am păţit şi cu măsura 4.3. Au fost 8 participanţi la licitaţie şi firma care a contestat la măsura 7.2, a contestat şi aici. Justiţia ne-a dat şi aici dreptate nouă şi aşteptăm notificările respective ca să putem să începem, din primăvară, să folosim banii europeni.

Iată cum legiuitorul dă posibilitatea unor firme speecializate în contestaţii să încurce proiectele de dezvoltare locală. Am încercat prin diferite canale să transmit că e necesară schimbarea legii privind achiziţiile publice. Am strigat în pustie. V-am spus acest lucru, pentru că mare parte din energia noastră din acest an a fost canalizată înspre jocul acesta păgubos cu licitaţiile publice pe cele două măsuri cu finanţare europeană. Ar trebui reglementări mai stricte pentru participanţii la licitaţii. Şi ne plângem că nu accesăm fondurile. Parcă este pus cineva ca să împiedice buna funcţionare a lucrurilor.

Am observat că Viişoara primeşte destul de puţini bani de la Consiliul Judeţean. Care este situaţia în acest sens?

Vreau să vă spun că mă supără foarte tare felul în care se repartizează banii de la Consiliul Judeţean. S-a emis hotărârea 269, în noiembrie, a Consiliului Judeţean prin care a aprobat sume pentru UAT-uri din cotele defalcate din impozitul pe venit. Banii e clar, dacă vă uitaţi pe listă, că se dau politic. Spre exemplu, Viişoara cu primar PSD primeşte 38.000 de lei, iar Ploscoşul, cu primar PNL, primeşte 62.000 de lei. Ploscoşul are 500 de oameni, Viişoara are 6.000. Viişoara e echivalent cu Mihai Viteazu şi Mihai Viteazu are 80.000. Ce concluzie putem trage? Dacă primarul e PSD-ist, nu primeşte bani. Anul trecut, la fel s-a întâmplat. Viişoara nu e a mea, judeţul nu e a lui Tişe şi ţara nu e a lui Iohanis să dau banii cum vreau. Şi oamenii nu ştiu asta! Oamenii ştiu că primarul n-a făcut. Eu nu pot să le explic din casă în casă.

Care sunt punctele pozitive ale anului 2018?

Avem şi veşti bune: suntem pe cale să finalizăm modernizarea clădirii primăriei. De asemenea, suntem în curs de finalizare a unui corp de clădire a şcolii şi am început o lucrare de amenajare a unui târg expoziţional, ce se va face cu banii proprii. Târgul era cuprins într-un ghid al Ministerului Dezvoltării Regionale şi am trimis documentaţia pentru finanţare, dar care ni s-a respins. Sperăm ca anul viitor să putem finaliza toate aceste proiecte de care v-am vorbit şi pentru care am avut anul acesta atâta bătaie de cap. Trebuie, de asemenea, să ne pregătim în toate felurile pentru centenarul ce va fi sărbătorit anul viitor, atunci când nu doar ţara va sărbători, ci şi comuna Viişoara. Vrem să amenajăm 2 parcuri şi în mijlocul fiecărui parc să fie câte un monument pe care să fie inscripţionate numele eroii din primul şi al doilea război mondial, dar şi veteranii de război.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.