Animăluțul care încurcă planurile primarului Lojigan

Animăluțul care încurcă planurile primarului Lojigan by septembrie 24, 2019 0 comments

Planurile de modernizare a zonei Trei Lacuri ar putea fi date peste cap de o familie de castori, care s-a pripășit în zonă.

Castorul, vidra și nurca sunt mamifere semiacvatice cu o însemătate deosebită în cadrul ecosistemelor acvatice. Din acest motiv sunt considerate specii de animale de interes comunitar a căror conservare necesită desemnarea zonelor de habitate și sunt menționate în Anexele 2 și 4 a Directivei Europene 92/43EEC

Zona Trei Lacuri ar urma să fie modernizat printr-un proiect european în valoare de 7 milioane de euro.

castor3Proiectul de la Trei Lacuri a fost depus spre finanțare în mai 2018. Acesta urmează să fie finanțat din bani europeni și prevede amenajarea de zone în care tinerii să își dezvolte abilitățile psiho-fizice, dar și un muzeu de ihtiologie și zone de pescuit moderne, la standardele cele mai înalte ale pescuitului sportiv.  Între timp, la Trei Lacuri au apărut animalele protejate de lege.

Primarul Municipiului Câmpia Turzii, Dorin Lojigan a precizat pentru InfoAries.ro că autoritățile locale nu au oficial un plan de management privitor la specii sau zone protejate în arealul Trei Lacuri. Lojigan mai spune că familia de castori a fost văzută în zona Trei Lacuri acum trei ani dar că  acum nu mai există.  Pescarii din Câmpia Turzii au fotografiat însă urmele de castori în primăvara și vara acestui an.

Castorul a dispărut din România în 1824. În 1994 în urma unor discuții cu experți ai Universității din Munchen a reapărut ideea repopulării, care s-a făcut între 1996 și 2004. Circa 182 de castori donați din landul german Bavaria au fost eliberați în habitate favorabile pe râurile Olt, Mureș și Ialomița. Pe Mureș au ajuns 56 de castori.

castor2Specialiștii contactați de InfoAries.ro au explicat că în cazul castorilor de la Câmpia Turzii ar trebui în primă fază să fie efectuat un studiu de habitat pentru a determina dacă familia de castori are habitatul pe râul Arieș sau lacul interior. Specialiștii explică că habitatul castorului se întine de 1 km până la 2,5 km de adăpost, cel mai adesea de distanța mai mică dacă sunt întrunite condițiile de securitate și hrană. ”Printre amenințările la adresa castorului sunt și cele codificate G01. Sport în aer liber și activități de petrecerea timpului liber, activități recreative. Dacă administrația locală face un parc acvatic o astfel de familie de castori ar fi un punct în plus în condițiile în care s-ar putea amenaja un punct de observare de la distanță a barajelor și a rutelor de hrană

Vorbim de o specie care a dispărut din România acum aproape 200 de ani și care în ultimii 10 de ani începe să reapară pe teritoriul național. Protecția speciei față de activitățile recreative fac referire la turism civilizat care să nu afeteze specia și habitatele acestuia dar și la ecologizarea cursurilor de apă se arată în documentațiile de specialitate ale Ministerului Mediului. Din acest punct de vedere, municipalitatea din Câmpia Turzii nu ar avea probleme deosebite în gestionarea riscurilor de mediu. Apariția castorilor ar putea însă întârzia și încurca modernizarea zonei, dacă autoritățile locale nu vor lua măsurile ce se impun.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.