Angajați mai mulți, șomeri mai mulți, salarii mai mari

Angajați mai mulți, șomeri mai mulți, salarii mai mari by martie 30, 2017 0 comments

Chiar dacă poate să pară absurd, Institutul Național de Statistică Cluj a anunțat că în luna ianuarie 2017 numărul angajaților a crescut, față de aceeași perioadă a anului trecut, dar și numărul șomerilor a crescut.

Astfel, potrivit unui comunicat al instituției, efectivul salariaţilor din judeţul Cluj, la sfârşitul lunii ianuarie 2017 a fost de 232319 persoane, cu 8757 persoane mai mult decât în luna ianuarie 2016.

Câştigul salarial mediu nominal brut realizat în luna ianuarie 2017 a fost de 3397 lei şi cel net de 2494 lei. Câştigul salarial mediu net din luna ianuarie 2017 a fost cu 15,7% mai mare faţă de aceeaşi lună din anul 2016.

De asemenea, numărul şomerilor înregistraţi la sfârşitul lunii ianuarie 2017, a fost de 8499 persoane, iar rata şomajului, calculată faţă de populaţia activă, reprezintă 2,4%, cu 0,1 puncte procentuale mai mare faţă de rata şomajului înregistrată în luna ianuarie 2016. Din numărul total al şomerilor 49,8% sunt femei şi 72,3% reprezintă muncitori.

Reprezentanții instituției explică faptul că efectivul salariaţilor a fost estimat pe baza datelor obţinute din cercetarea statistică lunară asupra câştigurilor salariale, care au fost completate cu informaţiile existente în Registrul Statistic al Întreprinderilor (REGIS), pentru unităţile cu 1-3 salariaţi şi au fost repartizate pe judeţe, respectiv pe sectoare de activitate, conform distribuţiei obţinute din cercetarea statistică anuală asupra costului forţei de muncă din 2015.
De asemenea, șomerii înregistraţi reprezintă persoanele înscrise la agenţiile teritoriale pentru ocuparea forţei de muncă în conformitate cu legislaţia în vigoare (Legea nr. 76/2002 privind sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stimularea ocupării forţei de muncă), iar faptul că persoanele fără loc de muncă nu se înregistrează în sistem, ele nu sunt cuantificate, deci nu apar în statistici.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.