Amenzi speciale pentru operatorul de salubriate. Se pregătesc amenzi de zeci de mii de lei pentru Prival

Amenzi speciale pentru operatorul de salubriate. Se pregătesc amenzi de zeci de mii de lei pentru Prival

Amenzi speciale pentru operatorul de salubriate. Se pregătesc amenzi de zeci de mii de lei pentru Prival

by aprilie 5, 2019 0 comments

Administrația locală a suspus dezbaterii publice un nou regulament privind buna gospodărire a Municipiului Turda. Documentul este deocamndată un proiect și urmează să fie supus votului Consiliului Local.

Noutatea noului regulament o constituie un set de amenzi ce vor fi aplicate operatorului de salubritate.

Actul normativ local privind buna gospodărire a orașului prevede noi sancțiuni pentru operatorul de salubriate. Amenzile sunt între 2000 și 2500 de lei pentru un set de 17 contravenții. Unele dintre acestea, precum sancționarea nerespectării întreținerii corespunzătoare a mijloacelor de transport pentru deșeuri de către operatorul de salubrizare sau sancționarea cu amendă dacă se înregistrează scurgeri ale deșurilor din mijloacele de transport, sunt sancțiuni binevenite. Alte prevederi din actul normativ local sunt însă ciudate.

Primăria va aplica amenzi de 2000-2500 de lei dacă nu se respectă indicatorii minimi de performanță din contractul de delegare a serviciului sau pentru prestarea serviciului de salubrizare în afara parametrilor tehnici cantitativi și/sau calitativi adoptați prin contractul de delegare a gestiunii. Municipalitatea mai vrea să amendeze operatorul de salubritate dacă acesta nu va pune la dispoziția autorității administrației publice locale datele și informațiile solicitate sau de a furniza incorect și incomplet date și informații relevante. Aceaste ultime prevederi sunt vagi și insuficient explicate.

Aceste ultime prvederi ridică semne de întrebare cu privire la intențiile administrației locale a lui Cristian Matei. Sancțiunile fac referire la prevederi incluse în contractul de delegare a serviciului care la rândul lui ar trebui să prevadă tipul de sancțiuni pentru nerespectarea obligațiilor contractuale. Stabilirea unor sancțiuni suplimentare în afara contractului de delegare și cu referire la obligații prevăzute expres în contract poate ridica probleme de legalitate. Primăria, de exemplu, vrea să amendeze operatorul de salubriate cu 2500 de lei dacă nu respectă graficul de ridicare a gunoiului. Actul normativ nu exclude însă cazurile de forță majoră.

Operatorul de salubritate mai primește amendă pentru menținerea în stare insalubră a platformelor de colectare și a împrejurimilor(zone adiacente / limitrofe). Administrația locală vrea să amendeze pentru dezastrul de lângă containerele de gunoi dar în același timp nu-și asumă responsabilitatea pentru faptul că acestea sunt răscolite de către gunoierii stradali, o situație care ține în primul rând de ordine publică și abia apoi de salubritate.

Noul regulament poate fi consultat aici

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.