Am avut dreptate. Primăria modifică normele referitoare la intervențiile în cazul violenței domestice

Am avut dreptate. Primăria modifică normele referitoare la intervențiile în cazul violenței domestice by martie 22, 2019 0 comments

Administrația locală din Turda va elimina o normă restrictivă din hotărârea Consiliului Local privitoare la înființarea echipei de intervenție mobilă în cazul violenței domestice. InfoAries.ro a sesizat în ultima lună atât Ministerul Muncii și Justiției Sociale cât și comisiile de specialitate ale Camerei Deputaților cu privire la faptul că Primăria Turda încalcă legea. Modificarea va fi supusă la vot în ședința ordinară a Consiliului Local din 28 martie. 

În luna februarie, administrația locală de la Turda a înființat echipa mobilă dar inclus ca și prevedere limitativă faptul că se va deplasa la incidentele de violență domestică doar dacă sunt implicați copii sau agresoul are nevoie de locuință socială temporară.

 Înființarea echipei era obligatorie în baza unui ordin al Ministrului Muncii și Justiției Sociale dar autoritățile de la Turda au interpretat într-un mod particular dispozițiile guvernului.

În hotărârea Consilliului Local Turda s-a menționat faptul că echipa mobilă va interveni la solicitarea Poliției doar în cazurile în care în actele de violență sunt implicați copii sau în cazul în care agresorul are nevoie de adăpost social. De fapt, potrivit legii și actului normativ al guvernului, serviciile sociale trebuie să intervină pentru toate cazurile în care Poliția consideră că se impune intervenția, inclusiv în cazul în care în incidente sunt implicați vârstnici, persoane cu dizabilități sau alte grupuri de persoane cu nevoi speciale.

InfoAries.ro a sesizat faptul că Municipiul Turda limitează acordarea serviciilor de asistență socială în cazul incidentelor de violență domestice pentru o serie de categorii sociale vulnerabile, persoane cu handicap, vârstnici sau alte persoane cu nevoi sociale.

În urma sesizărilor, Ministerul Muncii și Justiției Sociale a confirmat faptul că actul normativ de la Turda interpretează limitativ și greșit ordinul de ministru și exclude alte obligații legale ce revin echipei mobile de intervenție. Deasemenea deputata Oana Bâzgan, care a inițiat modificările legislative privitoare la ordinul de protecție în cazul victimelor violențelor domestice a criticat decizia Consiliului Local Turda. Oana Bâzgan preciza la rândul ei că Primăria Turda interpretează greșit ordinul ministrului și atrăgea atenția că autoritățile local refuză intervenția în cazul unor categorii vulnerabile.

  În urma sesizărilor InfoAries.ro, Primăria Turda propune Consiliului Local eliminarea alineatului limitativ.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.