Altercații în fața Primăriei Turda. Protestatarii, locatari ai modulelor sociale de pe N. Teclu

Altercații în fața Primăriei Turda. Protestatarii, locatari ai modulelor sociale de pe N. Teclu by ianuarie 5, 2017 0 comments

Administrația locală s-a confruntat astăzi cu un protest al locatarilor modulelor sociale de pe Nicolae Teclu în condițiile în care Electrica a sistat azi dimineață furnizarea de energie electrică pentru modulele sociale, din cauza datoriilor mari. Oamenii s-au adunat în fața Primăriei Turda, adulți și copii într-un protest ce a degenerat în altercații dure cu Poliția Locală. Fugărit de polițiști, un protestatar a căzut la pământ. În apărarea acestuia a sărit un vârstnic care le-a cerut polițiștilor să nu facă uz de forță. ”Nu vă bateți joc de oameni”, a strigat turdeanul, revoltat de modul în care poliția locală a gestionat situația. Situația explozivă de la Turda poate fi cosiderată însă un eșec al programelor sociale locale din ultimii 15 ani.

”Mergeți acasă”, le-a transmis comisarul șef Vasile Mănăilă, protestatarilor ce strigau în fața Primăriei. ”Ce să facem acasă? E mai frig ca aicea”, a răspuns un om. Dialogurile , purtate printre strigăte și acuzații aduse administrației locale venau la doar câteva minute după ce polițiștii locali au intrat într-o altercație cu protestatarii. Altercația una violentă a degenerat în pumni și picioare aplicate discret de către polițiștii locali. Anterior, protestatarii, la rândul lor, au dat cu pumnii în mașinile unor funcționari publici, au amenințat că-și dau foc și au acuzat administrația locală că a gestionat prost situația locuințelor sociale.

În noiembrie 2005, administrația locală decidea închirierea a 80 de module de locuit de tip container care au fost amplasate pe strada Nicolae Teclu. Destinația acestora era cea de locuințe sociale iar locatarii aveau să fie cei ai blocurilor sociale ce urmau să fie reabilitate. Trei ani mai târziu , modulele anterior cumpărate de către administrația locală aveau să fie incluse în domeniu pubic al municipiului Turda. Ceea ce inițial era o rezolvare a unei situații sociale, avea să se transforme în următorul deceniu într-o problemă pentru care administrația locală a gpsit doar soluții temporare și de compromis.

Locuințele sociale colective de pe Nicolae Teclu erau ocupate de chiriași astfel că toate contractele de furnizare a utilităților au fost încheiate cu Primăria Turda, proprietara modulelor. De aici, un întreg șir de probleme. Chiriașii, cu probleme sociale ar fi urmat să plătească banii pentru consum-apă și curent- Primăriei Turda, care la rândul ei ar fi trebuit să plătească furnizorii de utilități. În fapt, de-a lungul timpului, fie in sărăcie, fie din dezinteres locatarii nu au plătit consumul. Consecința a fost acumularea unor datorii mari. Soluția de compromis a administrației locale a fost aceea de a plăti din când în când, datoriile chiriașilor.

În primăvara anului 2012, administrația locală decidea întreruperea curentului electric pentru modulele de pe N Teclu. În toamnă însă, acesta era repornit din cauza apropierii iernii. Doar șase luni mai târziu, în vara anului 2013 se înregistrau datorii la plata curentului electric de circa 39.000 de lei. În iulie 2013, Consiliul Local Turda aproba acoperirea datoriilor din bugetul local. Nu era pentru prima dată când se recurgea la o astfel de măsură. În noiembrie 2012, Consiliul Local dăduse un aviz către Administrarea Patrmoniului Imobiliar pentru plata unor alte datorii în valoare de 17.300 lei.

În luna noiembrie 2016, Consiliul Local cu votul consilierilor PSD aproba achitarea unor alte datorii acumulate, circa 47.000 de lei o măsură criticată de consilierii liberali și Asociația T9.

Situația locatarilor de pe N. Teclu este una complicată, ce nu permite o generalizare. Printre locatari se numără persoane ce au plătite datoriile la zi, sunt rău-platnici ce nu au bani și sunt locatari ce nu plătesc curentul electric dar vând curent electric altor locuințe din zonă.

Eșec al programelor sociale

Situația locuitorilor modulelor sociale este de fapt un eșec al programelor sociale locale. Administrația locală s-a confruntat cu problema locatarilor rău platnici încă de acum un deceniu. Singura măsură luată a fost aceea a acoperirii datoriilor cu bani din bugetul local. ”Acolo sunt doi-trei ce vând curent”, explică Emil Dardai, directorul tehnic al Primăriei Turda principalul motiv al acumulării datoriilor mari la curent electric. Angjații Primăriei nu mai reușesc însă să explice și de ce comercianții de curent electric care culmea nici nu își plăteau facturile, nu au fost evacuați, de-a lungul timpului.

Situația socială a celor din locuințele sociale e departe de a fi rezolvată. Administrația locală a anunțat că dispune de o soluție de urgență dar pe termen scurt. ”Sunt acolo circa 46 de persoane. Noi am eliberat centrele de zi și cel de urgență care dispun de 35 de paturi. Putem să îi cazăm acolo până la 31 martie iar pe durata a 7 zile le putem asigura și hrana prin cantina socială”, a explicat Oana Koti, directorul executiv al Serviciului Public de Asistență Socială.

Viceprimarul Lucian Nemeș a precizat la rândul său că relocarea locatarilor e singura soluție în condițiile în care bugetul local nu dispune de bani pentru plata datoriilor. ”Au rămas datorii de 27000 de lei, fără ultima factură și fără a lua în calcul redeschiderea curentului electric de circa 3000 de lei. Nu avem bani alocați în buget pentru așa ceva astfel că nu putem plăti datoriile acestor oameni. Ați văzut dealtfel că reacția publică la plata anterioară fost una negativă”, spune viceprimarul Lucian Nemeș.

Situația rău-platnicilor din locuințele sociale e departe de a se fi încheiat. Cei din blocul Electroceramica înregistrează la rândul lor datorii mari la plata utilităților iar administrația locală condusă de Cristian Matei nu pare dispusă să mai acopere datoriile făcute de rău platnici.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.