Alpiniștii înfruntă muntele la Memorialul Misi Szalma

Alpiniștii înfruntă muntele la Memorialul Misi Szalma by septembrie 15, 2016 0 comments

Asociaţia Alpiniştilor Pajura Turda organizează în perioada 17-18 septembrie 2016 cea de-a 40-a ediţie a Memorialului Misi Szalma.

Evenimentul se va desfăşura în zona de aval a Cheilor Turzii – accesul din satul Cheia, comuna Mihai Viteazul (la Cabana Mare). Acţiunea are ca scop comemorarea marelui alpinist si antrenor, membru fondator în prima echipă de Salvamont din judeţul Cluj – Misi Szalma. Memorialul se va desfasura ca o intalnire alpina, cu parcurgere de trasee de placere.

Misi Szalma  început alpinismul la 17 ani, la Clubul Metalul- Unirea Cluj. Remarcându-i calitățile, maestrul Emilian Cristea i-a dat posibilitatea să facă alpinism și în timpul stagiului militar, la A.S. Armata Brașov,unde a făcut rapid progrese, devenind în 1966, vicecampion național,alături de Nae Zbarcea. În 1972, a fost unul din cei câțiva membri fondatori ai secției de alpinism a Clubului “U”. Concomitent a înființat A.S. Turdeana, ( în prezent “Pajura Turda”), având ca nucleu central secția de alpinism al cărei instructor competent și iubit a fost. În 1971 a înființat la Turda prima echipă Salvamont din Jud. Cluj, iar în 1973 a absolvit Școala de Salvamont de la Podragu.

Misi Szalma a murit asa cum i-a plăcut să trăiască: pe munte. Pe 22 ianuarie 1974 o avalanşă întrerupea firul vieţii a doi dintre cei trei alpinişti porniţi să parcurgă iarna, traseul de creastă al Carpaţilor Meridionali, de la Băile Herculane până la Sinaia, probă obligatorie, pe atunci, pentru obţinerea titlului de Maestru al sportului în alpinism. Unul dintre aceştia era Mişi Szalma. Celălalt se numea Laci Halmagyi. Doar Bodea Gligor a scăpat cu viaţă în acea zi.

În memoria alpinistului s-au realizat 3 premiere alpine. În Claia Strâmbă din Buila- Vânturărița, 6A, realizată de Vlad Petcușsi Harmath Csaba, al 2-lea traseu în Cheile Vălișorii 5B, al lui Grig Bodea și Al. Crișan, și în Cheile Turzii 5A, al lui Doru Iuga și Florin Vulturar.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.