Alin Tișe: ”Guvernul PSD să dea înapoi banii furați clujenilor”

Alin Tișe: ”Guvernul PSD să dea înapoi banii furați clujenilor” by iulie 24, 2017 0 comments

Alin Tișe, Președintele Consiliului Județean Cluj a reluat luni declarațiile critice la adresa guvernului și a modului în care au fost repartizați banii din Programul Național de Dezvoltare Locală. ”Județul Cluj se află pe un regretabil loc 31 la alocările de resurse financiare de la Guvern în timp ce la contribuțiile către bugetul de stat Clujul este pe locul 5”, se arată într-un comunicat de presă al Consiliului Județean.

Guvernul a favorizat în acest an județele din sudul țării sau sudul Moldovei, în detrimentul județelor din Transilvania. În unele cazuri, diferențele între sumele alocate depășește 300 de milioane în favoarea județelor din sud. Alocările de bani au atras nemulțumirea președinților de Consilii Județene din Transilvania. Aceștia au criticat la sfâșitul săptămânii trecute modul în care s-au repartizat banii.

Autoritățile județene de la Cluj au cerut explicații oficiale Guvernului și Ministerului Dezvoltării cu privire la criteriile în baza cărora s-a făcut alocarea de bani din Programul Național de Dezvoltare Locală. ” Am solicitat printr-o adresă oficială Guvernului prin Ministrul Dezvoltării  – ministerul care gestionează programul PNDL, să restituie banii furați și dați pe criterii politice județelor roșii Teleorman, Olt, Vrancea  ș.a.  Clujenii contribuie prin taxe și impozite la bugetul de stat.

Guvernul P.S.D. își bate joc de munca clujenilor și alocă apoi acești bani după bunul plac pentru clientela politică de partid.  Nu există nicio justificare pentru tratamentul inegal, incorect și discriminatoriu aplicat Clujului de către guvernul P.S.D”, se arată în poziția exprimată de Alin Tișe. Acesta spune că în scrisoarea oficială adresată guvernului a cerut ”suplimentarea sumelor alocate județului Cluj, în mod echitabil, pe măsura contribuției Clujului la bugetul de stat”.

Județul Cluj a primit prin PNDL 670 de milioane de lei, o sumă ce îl poziționează spre coada clasamentului printre județele din România, dar totuși înaintea unor județe precum Sibiul (557 milioane) sau Brașovul (587 milioane), mult mai defavorizate prin alocările bugetare.

În contrapartidă, județele din sudul țării sau sudul Moldovei, cu electoral preponderent al PSD au obținut sume mai generoase de bani. Argeșul (727 milioane), Bacăul (827 milioane), Teleorman (875 milioane), Dolj (812 milioane), Olt (823 milioane), Vaslui (887 milioane), sunt doar câteva exemple.

Printre cele mai defavorizate județe din Transilvania se numără, alături de Cluj, Sibiu și Brașov și județele Covasna cu 392 milioane și Alba cu doar 650 de milioane de lei alocați.

Modul de împărțire a banilor arată că actualul guvern PSD aloca bani în zonele în care e e bine reprezentat electoral dar în același timp șși în zone în care își dispută controlul politic cu adversarii săi. Oradea, Aradul, Caraș-Severin și Timișoara sunt câteva astfel de cazuri. În aceste zone PSD a avut la ultimele alegeri scoruri electorale apropiate de PNL astfel că strategia politică este aceea de trimite finanțări crescute în teritoriu pentru a înclina balanța.

 Turda a obținut în urma alocărilor din PNDL circa 31 de milioane de lei, bani pentru asfaltări în zona industrială și modernizarea unor școli din oraș.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.