Alianța PSD-ALDE-PMP a refuzat majorarea burselor școlare. Le dau elevilor merituoși 28 de lei lunar

Alianța PSD-ALDE-PMP a refuzat majorarea burselor școlare. Le dau elevilor merituoși 28 de lei lunar

Alianța PSD-ALDE-PMP a refuzat majorarea burselor școlare. Le dau elevilor merituoși 28 de lei lunar

by martie 29, 2018 0 comments

Consiliul local Turda a respins astăzi cu votul consilierilor PSD-ALDE-PMP, majorarea cu 25% a burselor școlare, propusă de către liberalii aflați în opoziție. Refuzul majorării burselor a fost pus pe seama  că nu există suficienți bani în buget.

Consiliul Local a aprobat în schimb o propunere a primarului Cristian Matei de majorare a 7 burse de performanță, de la 40 de lei la 100 de lei lunar.

  PSD și PNL au viziuni diferite pe acest subiect. Primii susțin burse mai numeroase dar mai mici, pentru un număr cât mai mare de elevi,  PNL vrea majorarea burselor școlare chiar și cu costul unor cheltuieli  bugetare mai mari.

Nicolae Giurgiu, președintele PNL Turda a propus o majorare cu 25% a tuturor burselor școlare în condițiile în care bursele acordate elevilor din Turda au o valoare medie de 24 de lei. Liberalii au amintit în ultimul an că bursele școlare sunt mai mari la Câmpia Turzii și chiar și la Ploscoș, lângă Turda. 

Administrația locală acordă 1100 burse de merit de 28 de lei lunar, 434 de elevi primesc burse sociale la valoarea de 20 de lei/lunar. Alți 35 de elvi primesc burse de studiu de 25 de lei/elev lunar.

Liberalii turdeni au cerut încă de anul trecut reducerea numărului de burse și majorarea cuantumului acestora. ”E rușinos ca în 2018 să-i spui unui adolescent că îi dai 28 de lei lunar pentru că e merituos”, comenta unul din comsilierii PNL.

Președintele PNL Turda  a amintit că în anul 2017 au fost cuprinși în buget circa 450.000 de lei pentru burse. Banii nu au fost cheltuiți în totalitate deoarece nu a existat un număr suficient de mare de elevi bursieri. Liberalii au cerut stabilirea unei sume în buget la valoarea anului trecut, fapt care ar fi permis majorarea burselor școlare, fără ca numărul acestora să fie redus.

Majoritatea PSD-ALDE a aprobat pentru bursele școlare o sumă mai mică decât în 2017, redusă de la 450.000 de lei la  360.000 de lei .

În schimb, primarul a cerut Consiliului Local o majorare a burselor de performanță acordate unui număr de 7 elevi. Acestea vor crește de la 40 la 100 de lei.

Primarul a promis că administrația locală va analiza după rectificarea de buget din luna iulie în ce măsură bursele ar putea fi majorate. Cristian Matei a mai făcut o astfel de promisiune în primăvara și vara anului trecut. În 2017, primarul anunța că va încerca să suplimenteze bursele școlare, din toamnă, dar nu a găsit resursele financiare pentru asta.

PSD Turda ”Directorii de școli au cerut burse mai mici dar mai multe”

Disputa PNL-PSD pe marginea burselor școlare se bazează pe viziuni diferite. Liberalii insistă că bursele școlare pot fi majorate, și spun că administrația locală cheltuie bani publici pe multe alte proiecte inutile. PSD spune că e de preferat ca bursele să fie mai numeroase, chiar dacă au valoare mai mică. ”Directorii de școli au cerut burse mai mici dar mai multe”, au apreciat social-democrații, susținuți de consilierul PMP, Emil Moldovan. O excepție a fost Angela Candrea, directoarea Liceului Teoretic Liviu Rebreanu care a optat pentru varianta unor burse școlare mai mari, chiar cu prețul reducerii numărului de elevi bursieri.

Solicitarea liberalilor de a majora bursele a fost criticată și din perspectiva încasărilor bugetare reduse. Adrian Sălăgean, consilieri PSD a declarat că l-a ascultat pe Nicolae Giurgiu, președintele PNL Turda vorbind despre faptul că bugetul local a orașului e mai mic cu 30%. ”Atunci nu erau bani, acum sunt?”, s-a întrebat Sălăgean. Consilierul PSD le-a cerut liberalilor să indentifice în bugetul local sursa de finanțare pentru suplimentarea burselor școlare.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/includes/single/post-tags.php on line 4

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/infoaries/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/functions/filters.php on line 196

Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/functions/filters.php on line 197
<