ALDE la un pas de dizolvare. Apropiații lui Daniel Constantin înlăturați din funcții

ALDE la un pas de dizolvare. Apropiații lui Daniel Constantin înlăturați din funcții by mai 9, 2017 0 comments

Oameni cu funcții politice importante din cadrul Alianței Liberalilor și Democraților (ALDE) au fost scoși pe tușă într-o ședință cu ușile închise.  Partidul bicefal, după ce a încercat să taie unul dintre capete, riscă să distrugă întregul organism politic liberal și democrat creat din fuziunea Partidului Conservator cu Partidul Liberal Reformator.

Problemel ALDE la nivel central s-au acutizat prin luptele care se duc între co-președinții Călin Popescu Tăriceanu, ce reprezintă capul liberal, Partidul Liberal Reformator, al Alianței și Daniel Constantin, capul conservator al ALDE, din partea Partidului Conservator. Pe de altă parte, la nivel local, problemele au apărut încă de la fuziune, între co-președinții Steluța Gustica Cătăniciu, reprezentant din partea PLR și Mircea Vincențiu Irimie, reprezentant din partea PC. Războiul a ajuns la punctul lui culminant în luna martie a acestui an, când copreşedintele ALDE Daniel Constantin a părăsit sala în care se desfăşura Delegaţia Permanentă a partidului, împreună cu un grup de membri ai conducerii, aceştia susţinând că şedinţa este nestatutară. Daniel Constantin declara cu acea ocazie: ””Componenţa Delegaţiei Permanente care s-a convocat nu este cea statutară. Am agreat miercuri convocarea Delegaţiei însă secretariatul dintr-o anumită parte a convocat alţi colegi şi nu sunt toţi cei care trebuie să fie în Delegaţia Permanentă, în conformitate cu Statutul”.

La un pas de destrămare

Contactat telefonic, secretarul de secretarul de stat în Ministerul Consultării Publice și Dialogului Social, Mircea Irimie, a declarat pentru InfoArieș.ro:

”Câțiva membri ai fostului PC au atacat în contencios administrativ, la instanța București, acea zi nefastă când membri PC au ieșit din sala de ședințe (şedinţa Delegaţiei Permanente a ALDE n.r.) pentru că acolo n-a fost invitat forul care trebuia, adică Consiliul Național al PC și Delegația Permanentă a PLR, care să hotărască împreună ziua Congresului, modalitatea, parcursul demersurilor și să împuternicească Delegația Permanentă cu organizarea și nu s-au respectat nici măcar măsurile tranzitorii. Până la acel Congres care va fi validat (pentru că acel congres care a avut loc nu este validat, nu este înscris la Tribunal pentru că există un proces pe fond), ALDE trăiește și este condus pe măsuri tranzitorii, care presupun, conform actelor depuse la judecătorie, doi copreședinți, de la comună, municipiu, județ și până la nivel central, la București. Acestea presupun două semnături pe fiecare document, tranfer de bani din cont și așa mai departe, ori acest lucru este călcat de foarte multă vreme. Această instanță trebuie să se pronunțe. Ce va pronunța instanța, vom respecta cu toții. Iar prima pronunțare este în data de 18 (mai n.r.), săptămâna viitoare. Este un proces care va dura cel puțin până la sfârșitul anului, iar pe măsuri extreme de genul recursurileor la Înalta Curte, mai poate dura încă doi trei ani. Până când acestea nu se soluționează, partidul trebuie condus pe măsuri tranzitorii. Dacă aeste măsuri nu se respectă, se va merge la dizolvarea ALDE, iar fiecare să se întoarcă unde vrea. Este regretabil, este dureros, dar nu se poate așa ceva. Colegii mei au invocat mai multe probleme, iar eu nu mă dezic de ei. Eu i-am temperat, însă oamenii au răbufnitși au zis că nu mai merge așa. Nu suntem invitați la ședințe deși noi suntem acolo vicepreședinți, secretari, însă să conduci un partid doar cu cine vrei nu se poate. Nu doar un om decide, se supune la vor și majoritatea decide.Oamenii mai acuză și lipsa de activitate a doamnei Cătăniciu, în sensul că n-a inițiat, n-a demarat, n-a organizat nici un eveniment, nici un moment, nu participă la acțiuni. Eu am participat la zeci de evenimente în comunități pentru că sunt o persoană publică”.

Acesta a mai precizat că la nivelul județului Cluj există un grup de peste 500 de persoane care nu mai vor conducerea Steluței Cătăniciu și vor cere demisia acesteia din toate funcțiile:

”Eu sunt membru în Biroul Politic Național, în Biroul Executiv Național și aflu de curând, că pe noi toți ne-au scos, ne-au exclus din toate aceste foruri. Mai mult, la București se decide, iar la Cluj Napoca, într-un birou politic unde eu nu sunt invitat, înțeleg că suntem aproape toți din fostul PC excluși din Biroul Politic, din Biroul Executiv și din Biroul teritorial și doamna Cătăniciu s-a instaurat singură președinte și și-a pus doar oamenii ei. Ori, revenim, in acel sediu, inclusiv calculatorul este cumpărat din banii mei, scaunele, mobilierul pe banii mei. Adică, de unde și până unde te faci stăpân în casa noastră. Noi construim o casă și, la un moment dat, unul dintre noi scoate pe ceilalți afară. Aceste lucruri au răscolit încet încet nu noar în Cluj, ci în toată țara, pentru că supărări sunt peste tot. Iar aceste lucruri nu se vor opri, din păcate”.

Potrivit lui Mircea Irimie, la nivel de țară, Partidul Conservator avea structuri mult mai mari decât Partidul Liberal Reformator în momentul fuziunii. În județul Cluj, Partidul Conservator avea 33 de consilieri locali, iar PLR – 3, PC avea 2 deputați, iar PLR – 1, respectiv Steluța Cătăniciu, iar PC avea 3 primari, trei viceprimari și un consilier județean, iar PLR nu avea niciunul.

Exclușii fac front comun pentru un nou partid

Deputatul Eugen Durbacă, exclus joi din ALDE alături de fostul copreşedinte al partidului, Daniel Constantin, şi deputatul Mircea Banias, a anunțat vineri, la Galaţi, că împreună vor face un alt partid şi un nou grup parlamentar, potrivit cotidinaul.ro.

“Construim un nou partid. Noi, fostul Partid Conservator, avem organizaţii în 36 dintre cele 41 de judeţe. Facem alt partid, facem şi un nou grup parlamentar – noi cei trei excluşi şi încă doi colegi care urmează să fie daţi afară – aşteptăm să vină şi alţi parlamentari alături de noi. Nu se termină lumea pentru că am fost exclus”, a afirmat Eugen Durbacă.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.