”Alba-Neagra” cu Salina Turda. A renunțat Cristian Matei la 1 milion de lei din profitul Salinei?

by august 1, 2017 0 comments

Spotlight

S-a dat startul IMO. Cele mai luminate minți ale matematicii școlare se întrec la Cluj

Participanții la Olimpiada Internațională de matematică, ce se desfășoară în

iulie 7, 2018

Detaliul legal ce încurcă Primăria în a lua mai mulți bani de la Salină

Consiliul Local a aprobat astăzi o hotărâre prin care dividentele

august 11, 2016

Primăria Turda a anunțat astăzi faptul că Salina Turda a virat către bugetul local suma de 2,59 milioane de lei, reprezentând dividendele rezultate din repartizarea profitului ca urmare a activității societății în anul financiar precedent și diferențe rezultate din anii anteriori.

Suma este una record în condițiile în care , acum 4 ani spre exemplu, în 2013, Salina vira către bugetul local doar 236.851 de lei iar în anul trecut suma virată bugetului local a fost de circa 1,9 milioane lei.

Cifra pe care o anunță astăzi administrația locală arată însă o inconsecvență a primarului Cristian Matei în actul administrativ, în condițiile în care administrația locală lasă să se înțeleagă că a renunțat la 25% din profitul net al Salinei Turda. Administrația locală nu a precizat dacă va cere Salinei Turda să plătească 75% din profit precum și restanțele stabilite de ANAF, așa cum s-a stabilit prin decizii administrative. În aceste condiții, InfoAries.ro estimează că minusul în bugetul local al Turzii este de circa 1,1 milioane de lei.

Povestea începe în 11 august 2016, când primarul Cristian Matei a venit în fața Consiliului Local și a cerut majorarea procentului din dividende pe care Salina îl plătește bugetului local. În baza OUG 64 din 2001, Salina Turda plătea anual 50% din profitul net, către bugetul local. Primarul a cerut majorarea procentului de profit de la 50% la 75%. Majorarea era cerută de către primar cu justificarea că orașul are nevoie de bani pentru investiții. Consiliul Local, condus de alinanța PSD-ALDE, a votat cererea primarului deși o majorarea a virării procentului de profit, după depunerea bilanțurilor anuale, era pe muchie de cuțit datorită unor prevederi legale limitative. InfoAries a scris atunci despre capcana legislativă care făcea improbabilă aplicarea măsurii pe care a cerut-o primarul. Bilanțul a arăta că Salina Turda are în 2015 un profit net de 2,588 milioane lei, de circa trei ori mai mare decât avea cu un an înainte. Repartizarea profitului către bugetul local a fost, pentru anul 2015, de 1, 294 milioane de lei. În octombrie 2016, Salina Turda avea să vireze însă alți 647.000 de lei, consemnați în rectificarea bugetară din HCL 230/2016. Această diferență a fost virată în baza prevederilor hotărârii Consiliului Local din august 2016, prin care se majora cota de viramente de la 50% la 75%.

“În data de 25 iulie 2017 a fost virată în contul bugetului local de către Societatea Salina Turda suma de 2.599.795 ron reprezentând dividendele rezultate din repartizarea profitului ca urmare a activității societății în anul financiar precedent și diferențe. Profitul rezultat din activitatea societății în anul 2016 s-a repartizat în proporție de 50% pe seama bugetului local, restul de 50 % fiind la dispoziția societății pentru realizare de investiții, conform Ordonanței 64/30.08.2001”, se arată în comunicatul Primăriei Turda, transmis în 1 august 2017.

Întrebarea de bun simț care se pune este de ce administrația locală a acceptat în 2017 virarea a doar 50% din profit, deși există o hotărâre de Consiliul Local ce prevede un procent de 75% care  în anul trecut  a fost plătit. Care e suma corectă pe care Salina Turda ar trebuie să o verse în bugetul local, potrivit documentelor fiscale și actelor administrative aprobate de acționarul unic, Consiliul Local?

Banii de la Salină, ”topiți” în gaura neagră a administrației locale

Când Cristian Matei, actualul primar, invoca, în august 2011. nevoia de bani pentru mai multe investiții, niciun un consilier local nu s-a încumetat să ceară detalii. Câteva luni de zile mai târziu, în luna octombrie 2016, la rectificarea de buget Salina plătea suplimentar 647.000 de lei iar totalul rectificării bugetare era de 1,5 milioane. Valoarea sumelor alocate unor capitole bugetare ce ar putea fi considerate investiții nu era mai mare de 540.000 de lei. Din această sumă circa 350.000 de lei era pentru străzi. Diferența era repartizată cheltuielilor de funcționare ale Primăriei, pentru salubriate, zone verzi și sport.

Unul din motivele pentru care Cristian Matei a cerut Consiliului Local majorarea procentului din profit, în august anul trecut, a fost acela că noua administrație locală nu avea la acea dată un control complet asupra Salinei Turda. Directorul general Simona Baciu fusese numită de către administrația lui Tudor Ștefănie. Cu câteva zile înainte de HCL -ul care cerea majorarea procentului din profit, în 5 august 2016, Consiliul Local Turda aproba revocarea Simonei Baciu din Consiliul de Administrație al Salinei Turda. Simona Baciu și Cristian Matei aveau să-și descopere viziuni similare asupra mangementului Salinei Turda, pe parcurs, mai ales că doar cu un an înainte directorul general al Salinei Turda supervizase plățile de milioane de lei într-un proiect european în care fiica și nora actualului primar fuseseră angajate.

Dacă Salina Turda ar respecta HCL 168 din 11 august 2016 ar trebui să plătească în acest an o sumă de circa 3,36 milioane de lei. În urma verificărilor ANAF, aferente perioadei 2013-2015 a reieșit faptul că Salina a înregistrat prin corecții financiare un profit net suplimentar de 710.182 de lei și ar mai trebui să plătească bugetului local alți 355.091 de lei, sumă menționată  în 25 mai 2017, în bilanțul prezentat Consiliului Local. În total, Salina Turda ar trebui să plătească bugetului local, potrivit deciziei acționarului majoritar, Consiliul Local, suma de 3,71 milioane de lei, cu circa 1,1 milioane de lei mai mult decât anunță administrația locală că plătit acum. Nu este exclus ca administrația locală condusă de Cristian Matei să includă în proiectul de hotărâre privind rectificarea bugetară și un articol prin care Salina Turda primește în acest an derogare de la obligațiile ce îi revin potrivit HCL 168. Deasemenea rămâne de văzut pe ce vor fi cheltuiți banii virați din profitul Salinei Turda.

Salina Turda, cifre bune, cifre rele

  • Societatea înregistrat creșteri susținute ale cifrei de afaceri și profitului. Acesta din urmă a crescut de la circa 500.000 în 2013 la cifra record de 4,48 milioane lei în 2016. Creșterea profitului în 2016 a fost de circa 1,9 milioane față de 2015.
  • Ponderea veniturilor este de de circa 81,3 % din vânzarea de bilete iar creșterea veniturilor s-a bazat preponderent pe scumpirea biletelor de intrare
  • Cheltuielile cu personalul fac din Salina Turda cea mai dorită societate dacă vrei să te angajezi la stat. Cheltuieli cu personalul au fost de 3, 6 milioane în 2014, circa  3,99 în 2015 și 4,3 milioane în 2016.
  • Printre cheltuielile materiale ce au crescut susținut se numără cele cu apa și energia. Aprox 490.000 lei în 2014, circa 600.000 și 790.000 de lei în 2015 și respectiv 2016, bani cheltuieli cu apa și energia. Salina administrează și Bazinul de Înot și Centrul SPA
  • 11, 2 milioane lei datorie, rezultatul unor investiții supradimensionate ca valoare, în Hotelul Potaissa și Centrul SPA


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/includes/single/post-tags.php on line 4

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/infoaries/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/functions/filters.php on line 196

Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/functions/filters.php on line 197
<