ADR Nord Vest: Centrul de recreere din Băile Sărate, o locomotivă pentru dezvoltarea Turzii

ADR Nord Vest: Centrul de recreere din Băile Sărate, o locomotivă pentru dezvoltarea Turzii by septembrie 13, 2018 0 comments

Proiectul de modernizare a Băilor Sărate depus de administrația locală de la Turda este ”ca o locomotivă” pentru dezvoltarea municipiului Turda, a apreciat ieri, la Câmpia Turzii, Marcel Boloș, directorul Agenției de Dezvoltare Nord Vest. Directorul ADR a insistat că orașele mijlocii și mici au nevoie de investiții care să pună în valoare resursele locale. 

Boloș a explicat la solicitarea InfoAries.ro și care sunt problemele de mediu cu proiectul depus de municipalitate și ulterior retras de la finanțare.

Inițial, administrația locală de la Turda a depus o cerere de finanțare pentru un Centru de Recreere în Băile Sărate. Ulterior, proiectul a fost retras din procedura de evaluare din cauza problemelor de mediu. Retragerea din procedura de evaluare face ca  administrația locală de la Turda să se claseze în spatele municipiului Câmpia Turzii pe lista de priorități a cererilor de finanțare pe Axa 13.

Proiectul privind construirea cu bani din fonduri europene a unui Centru de Recreere pe platoul de deasupra lacului Tarzan a fost lansat ca idee în anul trecut și ar urma să fie finanțat cu bani europeni prin axa de finanțare 13 ”Sprijinirea regenerării orașelor mici și mijlocii”.

Proiectul a întâmpinat o serie de greutăți dar în același timp a adus decizii controversate ale Consiliului Local Turda. Prima problemă a elaborării proiectului a apărut în contextul în care terenul de deasupra lacului Tarzan figurează topografic în perimetrul a două arii protejate ce se suprapun, o rezervație naturală națională și o arie protejată Natura 2000. Situația a apărut în contextul în care autoritățile centrale au emis de-a lungul timpului norme de mediu succesive ce au suprapus ariile protejate. În același timp, administrația locală de la Turda nu a făcut demersurile pentru delimitarea clară a arealului protejat.

Municipiul Turda a depus proiectul de construire a centrului de recreere spre finanțare dar acesta ar fi urmat să fie blocat de Agenția pentru Protecția Mediului Cluj care considera că este nevoie de o evaluare de mediu. Potrivit directorului general Marcel Boloș municipalitatea din Turda a retras proiectul de la finanțare după ce autoritățile de mediu nu au căzut de acord. ”Cei de la Biodiversitate au apreciat că Centrul de recreere nu se află în aria protejată și poate fi construit. Directorul APM Cluj a apreciat că hârtia transmisă nu reprezintă o decizie delimitare a perimetrului ariei protejate”, a explicat directorul ADR Nord Vest.

Pentru ca proiectul de la Turda să nu fie avizat negativ din cauza problemelor de mediu, autoritățile locale l-au retras de la finanțare.

Directorul ADR Nord Vest a explicat că pentru AXA 13 sunt depuse cereri de finanțare de 800% peste valoarea sumelor alocate. Autoritățile de la București au aprobat o majorare a procentului sumelor pentru proiectele finanțate de la 300% la 500%. Principiul de acordare a fondurilor europene în acest caz este primul venit, primul servit. Retragerea proiectului municipiului Turda din procedura de evaluare face finanțarea acestuia incertă, dar nu imposibilă. Potrvit directorului ADR este posibil ca alte proiecte să nu treacă procedura de evaluare sau să se decidă creșterea procentului de finanțare pentru proiecte.

A doua situație neclară a proiectului de la Turda este cea legată de scoaterea din circuitul silvic a unor suprafețe de teren. Potrivit Codului Silvic și normelor ministeriale, scoaterea din circuitul silvic a pădurii din Băile Sărate ar fi trebuit să se facă cu aprobarea autorităților silvice în baza unei documentații și cu obligația municipiului Turda de a oferi o altă suprafață silvică, la schimb. Administrația locală a încercat un suberfugiu: a diviziat suprafețele de pădure în loturi mai mici de un hectar și le-a comasat cu destinația schimbată, exclusiv prin documentație cadastrală.

Ministerul Apelor și Pădurilor dar și Garda Forestieră Cluj au confirmat pentru InfoAries.ro că în momentul adoptării deciziei administrative de schimbare de destinație nu exista o documentație și un aviz al autorităților silvice competente.

Ce nu spun autoritățile locale despre Centrul de Recreere din Băile Sărate

Finanțarea europrană se acordă pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii locuitorilor din oraşele de mici dimensiuni, în principal a celor din grupurile vulnerabile/defavorizate, din punct de vedere social, educaţional. Proiectele finanțate au scopul de a oferi posibilităţi de petrecere a timpului liber în special pentru grupurile vulnerabile.

  • pentru investițiile ce vor fi operate de către terțe părți după finalizare (alții decât solicitantul), transmiterea către aceştia a dreptului de exploatare a infrastructurii/bunurilor construite/extinse/ finalizate/modernizate/reabilitate/dotate prin proiect pe perioada de durabilitate a contractului de finanţare, pentru îndeplinirea activităților corespunzătoare obiectivelor proiectelor, se face prin procedură competitivă, transparentă și nediscriminatorie

  • Pe perioada de implementare (dacă este cazul) şi durabilitate a contractului de finanţare, în situaţia în care aceste investițiile vor fi operate de către solicitant sau de serviciile/instituțiile de interes public local aflate în subordinea acestuia, veniturile colectate pe seama utilizării investiţiei (de ex. prin bilete/tarife/abonamente etc.) nu vor depăşi 50% din cheltuielile de exploatare ale investiţiei ce face obiectul proiectului, pentru a nu fi încălcate regulile privind ajutorul de stat.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.