Adolescenţi, profesori şi părinţi în confruntare cu realitatea. Premieră la teatru

Adolescenţi, profesori şi părinţi în confruntare cu realitatea. Premieră la teatru by aprilie 18, 2018 0 comments

”Școală, limite, revoltă, întrebări, dragoste, introspecții sau spus într-un cuvânt, ADOLESCENȚĂ. NOI NU mai vrem să fim ignoranți și nici ignorați!”, spun actorii teatrului ”Aureliu Manea” din Turda. Asăzi a avut loc conferinţa de presă ce precede premiera de mâine, 19 aprilie, ocazie de discuţii între echipa teatrului şi jurnalişti pe tema situaţiei din învăţământul românesc. Câteva scene jucate cu pasiune de actori, în faţa presei, au fost suficiente să deschidă apetitul pentru conversaţie.

Laura Moldovan, regizor: ”Mi-am dorit să fac un text social, să ating această problemă a învăţământului românesc, unde cred eu, sunt foarte multe lucruri de spus şi chiar mai multe lucruri de schimbat. Noi, cu spectacolul, nu putem să schimbăm nimic, dar putem deschide seria unor întrebări, iar întrebările poate duc la nişte răspunsuri. Sper să provocăm, să propunem o platformă de dezbatere în care să începem să punem întrebări: E ok ce se întâmplă cu adolescenţii noştri? Cum se formează ei? Ce le lipseşte? Unde sunt problemele? Dacă stăm un pic pe statistici şi ne uităm, România nu stă foarte bine la capitolul ăsta. Lumea nu recunoaşte că avem nevoie de psihologi în şcoli, nu recunoaşte că stăm foarte sus în topuri în ceea ce priveşte adolescentele mame, nu recunoaşte că numărul sinuciderilor în rândul adolescenţilor creşte spectaculos. Sunt o grămadă de probleme în rândul adolescenţilor şi nu ştiu de ce încercăm să le anulăm. Cred că e mai simplu să zici că nu ai probleme, decât să constaţi că ai şi să încerci să faci ceva”.

Actorii care joacă în piesa de teatru, tineri la rândul lor, consideră că nu e greu să între în pielea personajelor, se regăsesc în situaţiile actuale puse în scenă prin piesa ”Noi Nu”.

George Sfetcu, actor: ”Dorim să deschidem un canal de comunicare şi să putem deschide o dezbatere după fiecare spectacol. Cred ca este important şi era nevoie şi în Turda să fie genul ăsta de evenimente în care tu (ca actor n.n.) poţi să discuţi cu publicul după spectacol. Ei să poată să-şi spună părerea. De exemplu, am avut aseară o întâlnire cu profesori şi elevi şi, la un momet dat s-a ajuns la o discuţie deschisă între profesori, elevi şi noi, care cred că e beniefică tuturor. Genul acesta de spectacol se adresează unui segment mai mare şi cred că teatrul social e potrivit în orice loc, iar comunitatea poate să se închege”.

Piesa de teatru se va juca joi, de la ora 19, cu publicul pe scenă, iar la final spectatorii vor putea interacţiona cu actorii şi echipa de producţie.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.