Administrația primarului Matei încalcă legea. Cum administrează alte localități pădurile ce le au în proprietate

Administrația primarului Matei încalcă legea. Cum administrează alte localități pădurile ce le au în proprietate by iulie 8, 2020 0 comments

”Potrivit art. 12 alin(2) din Legea 46/2008 – Codul Silvic republicată cu modificările și completările ulterioare, ocoalele silvice de regim care nu funcționează ca regii autonome de interes local pot asigura doar servicii silvice pentru fondul forestier proprietate publică a unităților administrativ-teritoriale”, este precizarea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor.

De un an de zile, administrația primarului Cristian Matei a transferat dreptul de administrare a pădurii Turzii către un ocol privat care nu are statutul de regie autonomă și care este un simplu srl. 

Regia Publica Locala Ocolul Silvic Padurile Fagarasului R.A, Regia Publica Locala Ocolul Silvic Dealul Sibiului R.A, Regia Publica Locala Ocolul Silvic Izvorul Florii R.A., Regia Publica Locala a Padurilor Sacele R.A, Regia Publica Locala a Padurilor Kronstadt R.A.,  Ocolul Silvic Buzaul Ardelean R.A și lista poate continua, sunt regiile autonome de interes local ce admistrează pădurilor localităților din România.

Cu toate au ceva în comun: au consilii de administrație, au programe de management și indicatori de performață, mai buni sau mai răi, adică  au mecanismele instituționale de control, stabilite prin lege. La Turda, lucrurile stau diferit.

Numit în locul primarului Tudor Ștefănie la șefie Asociației ce administrează pădurile orașului, Cristian Matei a perpetuat același mod ilegal de a administra fondul forestier

Numit în locul primarului Tudor Ștefănie la șefia Asociației ce administrează pădurile orașului, Cristian Matei a perpetuat același mod ilegal de a administra fondul forestier proprietate publică

Pădurea Turzii și a încă câteva localități din zonă e administrată de Ocolul Silvic Valea Ierii srl, care este o societate comercială înființată cu asociat unic Asociația Șoimul Arieș, la rândul ei o persoană juridică de drept privat înființată prin asocierea Turzii cu localitățile din zonă. Potrivit Legii 15/1990, regiile autonome se pot înființa prin ”…. hotărîre a organelor județene și municipale ale administrației de stat, pentru cele de interes local”.

Așa după cum rezultă din verificarea sumară a legislației și actelor normative locale, SC Ocolul Silvic Valea Ierii srl nu este înființat de către administrația publică locală municipiul Turda și/sau alte localități, ci este înființată de către o persoană jurdică de drept privat, înființată în baza OUG 26/2000. Aceast srl nu are dreptul legal de a administra pădurea municipiului Turda.

InfoAries.ro vă prezintă cum procedează celelalte localități din România din punct de vedere instituțional în administrarea pădurilor aflate în proprietate.

Tărlungeni este o comună din județul Brașov care are 3700 de locuitori. Localitatea are și un fond forestier de circa 6000 de hectare. În anul 2005, Consiliul Local al comunei Tărlungeni a înființat prin HCL 74, Ocolul Silvic Ciucaş R.A, o regie autonomă care va administra fondul forestier proprietate publică a comunei. Astăzi, după 15 ani, Ocolul Silvic Ciucaș RA are Consiliu de Administrație, un regulament propriu de funcționare, e structurat pe compartimente silvice și cinegetice. Fiind regie autonomă, în 2019 s-au aplicat procedurile specifice prevăzute de OUG 109 privind guvernarea corporativă a întreprinderilor publice.

În octombrie 2019, Consiliul de Administrație al Regiei Autonome Ocolul Silvic Ciucaș a aprobat scrisoarea de așteptări privind numirea unui nou director care trebuia să prezinte planul de administrare, înclusiv componenta managerială. La Turda, autoritățile locale au aprobat numirea unui nou director al Ocolului Silvic Valea Ierii srl fără ca acesta să prezinte în fața Consiliului Local vreun indicator de performanță.

Ocolul Silvic Ciucaș RA are și site propriu. La Turda, nici măcar acest minim exercițiu de transparență nu există.

Ocolul silvic al orasului Rasnov RA a fost înființat prin Hotărârea Consiliului Local al orașului Râșnov nr. 11/15.07.2004. Este regie autonomă de interes local.

Ocolul silvic are și site oficial, la fel, structurat în secțiuni silvice și cinegetice. Se anunță public și licitațiile de masă lemnoasă iar la achiziții se anunță cumpărarea unor servicii de lucrări pentru o cabană. La Turda, cabana Șoimu zace în paragină, sau cel puțin nu poți găsi nicăieri vreun anunț oficial cu privire la această construcție din patrimoniul municipiului Turda. Se mai știe, de acum 10 ani, că a fost dată în administrarea sindicatului din primăria Turda.

Ocolul silvic al orasului Rasnov RA este o autoritate contractanta asta înseamnă că orice achiziție intră în sfera achizițiilor publice, adică poate fi verificată.

La Sebeș, Ocolul Silvic, regie autonomă administrează suprafetele de fond forestier aflate în proprietatea municipiilor Sebeș și Alba Iulia precum și a comunelor Berghin, Ohaba, Roșia de Secaș, Bistra și Sugag. Societatea are Consiliu de Administrație, un plan de administrare și este supus direct controlului autorității publice locale. De-a lungul timpului, Primăria Sebeș a organizat misiuni de audit la regia autonomă pe care o are sub un control public direct.

La Sebeș, ca și în alte localități din România, vânzarea masei lemnoase se face potrivit cu Regulamentul de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică stabilit prin HG 715/2017.

Ce se întâmplă la Turda?

Consiliul Local nu are controlul direct asupra administratorului pădurii orașului.

Ocolul Silvic Valea Ierii srl nu este regie autonomă de interes local și nu are Consiliu de Administrație, așadar UAT-urile nu controlează direct această firmă.

Consiliul Local Turda nu a aprobat indicatori de performanță sau vreun plan de management, nefiind vorba de o entitate economică aflată sub control public direct.

Pădurea Turzii este administrată netransparent cu susținerea unui grup de primari care au exclus rolul determinant al Consiliului Local în gestionarea unui bun public.

Fructele administrării merg către un srl care nu are ca și acționar unitățile administrativ teritoriale, așadar este o pierdere de resurse dinspre sectorul public spre sectorul privat.

Nefiind sub control public direct, firmei Ocolul Silvic Valea Ierii srl nu i se aplică prevederile OUG 10 privind guvernarea corporativă a întreprinderilor publice și nici prevederile referitoare la achizițiile publice.

Vânzarea masei lemnoase ar trebui să se facă potrivit cu Regulamentul de valorificare a masei lemnoase din fondul forestier proprietate publică stabilit prin HG 715/2017.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.