Administrația Pandemică. Panseuri de primar

Administrația Pandemică. Panseuri de primar

Administrația Pandemică. Panseuri de primar

mai 13, 2020 3 comments
de Aura P.

În ziarul Făclia primarul Turzii scrie un text, parțial publicat și în Turda News referitor la demiterea managerului Muzeului de Istorie Turda (http://ziarulfaclia.ro/primarul-municipiului-turda-nu-exista-temei-juridic-pentru-repunerea-in-functie-a-directorului-mit/; https://turdanews.net/articole/administratie-locala/68388-s-a-aflat-de-ce-a-fost-demisa-directoarea-de-la-muzeul-turda-nu-si-a-indeplinit-obligatiile-de-3-ani.html).

Primarul municipiului Turda subestimează inteligența cititorilor și în locul unui răspuns concret scrie o compunere cu citate selectate alandala din ROF și legislație într-o tehnică specifică politicienilor de carieră din România având drept scop distragerea atenției de la esența problemei. Textul răspunde unui articol care prezenta realizările managerului muzeului din Turda și condamna demiterea abuzivă, în lipsa unei evaluări a acestuia. Articolul menționa și o petiție semnată de 400 de specialiști și vizitatori care îi cerea primarului să revină asupra deciziei.

Directoarea Muzeului de Istorie Turda a fost concediată abuziv de către Primăria Turda, fără înștiințarea și acordului Consiliului Local

Directoarea Muzeului de Istorie Turda, dr Mariana Andone Rotaru a fost concediată abuziv de către Primăria Turda, fără înștiințarea și acordului Consiliului Local

Ce răspunde domnul primar? Admite printre dinți că managerul a avut rezultate profesionale bune, dar se pare că știe acest lucru doar din auzite pentru că în ultimii trei ani acesta ar fi omis să își îndeplinească obligațiile birocratice de a-și depune rapoartele de activitate. Acuma, cam toată lumea știe că evaluarea anuală o demarează într-un interval de timp clar stabilit procedural, angajatorul, mai precis conducerea și serviciul personal. Nu se duce nimeni la ușa primarului și se cere să fie evaluat. Înțelegem din text că primarul a solicitat rapoartele iar doamna director a refuzat cu îndârjire să le prezinte. Iar primăria a continuat să o plătească din bani publici trei ani la rând fără să aibă idee ce face. Mai grav, doamna director nu a depus bugetul anual. Cititorii trebuie să știe că Muzeul de Istorie Turda nu are personalitate juridică și toate demersurile financiare și administrative se derulează prin și cu avizul serviciului contabil, juridic și resurse umane al primăriei și sunt contrasemnate de primar. Deci, ca să înțelegem, înseamnă că directoarea a primit bani publici fără buget, fără acte, și nu știe nimeni ce a făcut cu ei. Trei ani la rând. Oare cum i-a smuls din primărie?

Dacă motivele expuse sunt reale, demiterea era justă dar nu se înțelege de ce primarul nu a făcut-o, cu responsabilitate pentru banul public și buna funcționare a unei instituții publice, după primul an de comportament abuziv și ilegal pe care îl reclamă în cazul fostei directoare. Trebuia demarată evaluarea, formată o comisie din specialiști și făcut ce era legal să se facă. De fapt e evident că primăria nu și-a făcut treaba și acum se folosește de propria-i incompetență pentru a se răzbuna pe un om competent. Dar e straniu cum domnul primar nu înțelege că se autoincriminează prin ceea ce spune.

Revenind la evaluare e interesant că primarul o invocă doar pentru a o opune petiței si a bagateliza numărul de oameni care au semnat-o și calitatea lor profesională. Domnia sa nu spune „mulți da proști” dar în același palier spune doar că numărul nu contează. Adică peste 250 de specialiști, directori de muzee, muzeografi, arheologi, cadre didactice, cercetători care știu cum funcționează acest domeniu și spun public că acest act este ilegal. Mai trist, nu contează pentru primar nici vizitatorii care sunt principalul barometru al receptării actului cultural. Opune tuturor argumentelor vizibile expresia imbatabilă de „temei legal”. Dar dacă se va dovedi că gestul său a fost abuziv și ilegal? Va răspunde în vreun fel de proasta administrare a resursei umane și a resurselor statului? Știm cu toții că nu, de aceea își și permite abuzul și atitudinea de sfidare a evidenței, a logicii și a bunului simț.

Este de asemenea interesant ce a făcut domnul primar după ce a demis-o pe directoarea muzeului. Fără vreo comisie ori evaluare internă a numit un alt director, ales de domnia sa așa încât să corespundă din punct de vedere managerial cerințelor postului și să adminsitreze responsabil o instituție publică deținătoare de patrimoniu. Pe cine credeți că a ales dintre muzeografii din colectiv? Un debutant, angajat la ultimul concurs organizat de muzeu, cu doar un an vechime în specialitate. Am fost curioși să vedem ce l-a impresionat profesional pe primar și dat fiind că un CV al noului director Gabriel Cornel Andreica nu poate fi găsit public, am găsit punctajul cu care a ocupat un post vacant teporar în muzeul din Turda http://primariaturda.ro/uploads/art/rezultat%20final%201748418648678.pdf. Am observat că a fost un concurs pentru două posturi disponibile și s-au prezentat doi candidați care au obținut la proba scrisă unul 92, celălalt 64 de puncte. Care credeți că a fost alegerea primarului? Cel cu nota 9,20? Răspuns greșit. Cel cu nota 6,40 desigur. Aparent nota mai mică e semn de potențial.

Ce nu spune textul domnului primar este faptul că noul director s-a înscris în filiala de partid pe care domnia sa o conduce. Fostă PSD Turda transformată în PNL Turda. Care probabil după coronacriză și estimările noilor sondaje, va redeveni dacă e cazul PSD Turda. La asta se rezumă „temeiul legal” invocat de edilul municipiului Turda. Performanța, eficiența managerierii banului public și a bunurilor comunității aparține doar partidului. Nu se face în afara lui.

3 comentarii

Incepe conversatia
 1. Mirela T.
  #1 Mirela T. 17 mai, 2020, 19:21

  Cu asa note mici se ia un post la muzeu? In invatamant trebuie sa iei 7 ca sa te titularizezi iar apoi, in ordinea notelor obtinute candidatii isi aleg postul daca este disponibil. Cu 7 nu poti sa iei post la o scoala de oras iar la muzeu cu 6 poti sa ajungi director?

  Reply this comment
 2. P. F.
  #2 P. F. 18 mai, 2020, 09:33

  de ce nu afla numeni de concursurile astea la muzeu? suntem multi absolventi de istorie la UBB care am dori sa lucram la un muzeu din zona.

  Reply this comment
 3. Gelu
  #3 Gelu 27 iunie, 2020, 17:28

  de aia, ca sa poata primaria sa angajeze pe unii care nu sunt in satre sa treaca un examen de titularizare in invatamant

  Reply this comment

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.