Administrația lui Cristian Matei, copiază eșecurile administrației lui Tudor Ștefănie.N-au semnat contractele pentru finanțarea ong-urilor

Administrația lui Cristian Matei, copiază eșecurile administrației lui Tudor Ștefănie.N-au semnat contractele pentru finanțarea ong-urilor by septembrie 27, 2019 1 comment

Finanțările asigurate din bugetul local sunt încă în aer, în condițiile în care Primăria Turda nu a semnat contractele de finanțare deși au trecut aproape două luni de când autoritățile locale au aprobat sumele de bani pentru ong-uri.

Secțiunea dedicată finanțărilor în baza Legii 350 de pe site-ul Primăriei Turda este nefuncțională deși informațiile referitoare la finanțări au un caracter public.

Consiliul Local Turda a aprobat în 12 august 2019 alocarea a peste 400.000 de lei sectorului non-guvernamental din Turda. Pe listă s-au aflat asociații sportive, de tineret și culte religioase. Doar pentru renovările bisericilor s-au alocat peste 200.000 de lei din buget.

Găurile din bugetul Turzii blochează însă proiectele sectorului non-guvernamental. Este a treia oară, în ultimii cinci ani când municipalitatea nu reușește să asigure finanțările pentru ong-uri la timp. Administrația lui Cristian Matei, copiază eșecurile administrației lui Tudor Ștefănie.

La aproape două luni de când administrația primarului Cristian Matei împărțea cu generozitate 400.000 de lei din bugetul local, situația e disperată pentru ong-urile ce s-au bazat pe finațările publice ale Primăriei.

Nu doar că banii nu sunt disponibili dar autoritățile nici măcar nu au semnat contractele de finanțare. Asociațiile sportive sunt în campionate de la începutul lunii septembrie. ONG-urile mici sunt cele mai lovite deoarece la asociațiile sportive mari precum Potaissa Turda sau Arieșul, banii din bugetul local sunt plătiți, chiar dacă cu întârzieri. Sunt afectate nu doar proiectele sportive dar și cele educaționale sau pentru tineri. În mod normal, finanțările în baza Legii 350 ar trebui să fie asigurate la începutul anului dar procedura a fost întârziată din cauza faptului că bugetul municipiului a fost adoptat și el cu întârziere, în luna mai. Vina e împărțită între Guvern, ce nu a finalizat la timp bugetul de stat și nu a alocat banii necesari Turzii și administrația locală aproape paralizată de birocrație.

Acum, Primăria Turda are o gaură în buget iar primarul Cristian Matei are o problemă majoră de rezolvat după ce propriul guvern PSD l-a lăsat fără bani. Municipalitatea încearcă să acopere găurile bugetare printr-un artificiu: a mutat bani pe hârtie de la un capitol bugetar la altul. Cum banii nu există decât scriptic au decis să se și împrumute cu 9 milioane de lei.

Nu e foarte clar când vor fi semnate contractele. Secțiunea dedicată finanțărilor în baza Legii 350 de pe site-ul Primăriei Turda este nefuncțională deși informațiile referitoare la finanțări au un caracter public. Potrivit legii, administrația locală avea obligația de a prezenta public și procedurile de planificare și executare a plafoanelor fondurilor destinate finanțării nerambursabile, în cazul în care ar exista astfel de planificări. Autorităților locale de la Turda nici nu le-a trecut prin cap că ar putea aproba astfel de planificări. 

Sumele de bani se alocă sectorului non-guvernamental din oraș în baza unor proiecte ce sunt evaluate după o procedură publică, de către o comisie specială a Consiliului Local. În 2019, sumele cele mai generoase sunt acordate bisericilor.

Bisericile din Turda vor primi din bugetul local în medie, câte 9000 de lei fiecare pentru lucrări de reparații și reabilitări.

Jumătate din sumele alocate sectorului non-guveramental,circa 200.000 de lei merg spre biserici. Mai putin de 50.000 de lei sunt alocati sectorului educație și tineret și doar 6008 lei merg la turism și tineret. Alți 11.453 de lei sunt alocați activităților culturale ale minorităților naționale și circa 155.000 de lei merg pe finanțarea unor proiecte sportive.

Nu e foarte clar când vor fi semnate contractele. Secțiunea dedicată finanțărilor în baza Legii 350 de pe site-ul Primăriei Turda este nefuncțională deși informațiile referitoare la finanțări au un caracter public. Potrivit legii, administrația locală avea obligația de a prezenta public și procedurile de planificare și executare a plafoanelor fondurilor destinate finanțării nerambursabile, în cazul în care ar exista astfel de planificări.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/includes/single/post-tags.php on line 4

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/infoaries/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

1 comentariu

Incepe conversatia
  1. legionarul
    #1 legionarul 6 octombrie, 2019, 09:16

    As vrea sa ne spuna stimabilul COM care este starea anchetei in legatura cu DISPARITIA celor circa 8000de contoare de apa din perioada directoratului domniei sala la CAA ???

    Reply this comment


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/functions/filters.php on line 196

Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/functions/filters.php on line 197
<