Administrația locală încalcă procedurile de finanțare a echipei de handbal

Administrația locală încalcă procedurile de finanțare a echipei de handbal by iunie 27, 2017 0 comments

Asociația Handbal Club Potaissa Turda a beneficiat de bani din bugetul local al municipiului Turda înainte ca autoritățile locale să aprobe bugetul de venituri și cheltuieli pentru anul 2017 al asociației. Finanțarea handbalului turdean s-a făcut astfel cu încălcarea condițiilor impuse chiar de către Consiliul Local. Președintele Asociație Handbal Club Potaissa Turda, Flaviu Sâsâieac a precizat că proiectul de buget al echipei de handbal a fost înregistrat în termenul legal de 45 de zile de la aprobarea bugetului. Responsabilitatea cade astfel în curtea administrației locale.

Consiliul Local Turda va discuta în ședința ordinară de joi, 29 iunie, bugetul de venituri și cheltuieli pentru anul 2017 al echipei de hanbdal Potaissa Turda, fapt care arată că alocarea banilor către echipa de handbal s-a făcut cu încălcarea normelor procedurale stabilite anterior de Consiliul Local.
În 2017, votarea bugetului echipei de handbal are loc la jumătatea anului spre deosebire de anii trecuți când aprobarea acestuia avea loc în luna februarie.
Cum s-au cheltuit bani din bugetul local cu echipa de handbal în primele șase luni din an în absența aprobării bugetului, pare un fel de mister procedural. De fapt, administrația locală a alocat bani pentru echipa de hanbal încălcând propriile proceduri și condiții de finanțare stabilite încă de acum 4 ani.
Hotărârea Consiliului Local 199 din 2013 precizează care sunt condițiile de acordare a fondurilor din bugetul local pentru echipa de handbal.

“Consiliul Director aprobă planurile de pregătire pentru calendarul intern și internațional, stabilește obiectivele de performanță și propune, în baza acestora, proiectul de buget anual al Asociației. În ședința Consiliului Local, în urma proiectului de buget propus de Asociația Handbal Club Potaissa Turda în funcție de posibilitățile financiare ale Consiliului Local se aprobă contribuția lunară bănească a acestuia, în calitatea sa de membru fondator. Trimestrial, asociația va prezenta un raport privind modul de utilizare a sumelor alocate cu titlu de cotizație de membru, până la data respectivă și motivarea noii solicitări “, se arată în actul normativ din 2013, care precizează și ce tipuri de cheltuieli pot fi acoperite din finanțarea publică.

Consiliul Local votează aprobarea retroactivă a banilor pentru handbal

Proiectul de buget pe 2017 al echipei de handbal Potaissa stabilește modul în care vor fi cheltuiți 3,6 milioane de lei dintre care circa 3 milioane de lei alocați din fonduri publice. În proiectul de buget ce va fi votat în 29 iunie este prevăzut și faptul că bugetul nu se referă la activitatea competițională din cupele europene, care vor face obiectul unor parteneriate separate de finanțare.
Consiliul Local Turda a aprobat însă în 12 mai 2017, deci în urmă cu o lună,  finanțarea participării echipei de handbal la Cupa Challange. Prin votarea bugetului de venituri și cheltuieli de joi, Consiliul Local va aviza retroactiv o prevedere care a fost deja votată anterior.
Flaviu Sâsâieac, președintele Asociației Handbal Club Potaissa Turda spune că bugetul de venituri și cheltuieli a fost depus la timp. “Am depus proiectul de buget în termenul prevăzut legal, de 45 de zile de la votarea bugetului local. Nu știu de ce nu a fost aprobt până acum de către Consilul Local”, a precizat Flaviu Sâsâieac. Acesta a mai spus că nu-și mai amintește exact când a fost votat bugetul asociației în anii anteriori și a lăsat să se înțeleagă că întârzierea aprobării bugetului se datorează administrației locale și nu e din vina clubului de hanbal.
Asociația de hanbal a depus bugetul de venituri și cheltuieli în 9 mai 2017. După doar 3 zile, în 12 mai, Consiliul Local aproba finanțarea participării la Cupa Challenge,adică  o alocare separată de bani față de prevederile bugetare anuale.
De ce nu a votat Consiliul Local în 12 mai și bugetul Asociației de Handbal, care era de 3 zile înregistrat la secretariatul Consiliului Local Turda? Este aceasta o neglijență administrativă ori o acțiune deliberată? Motivul ar putea să fie de fapt un subterfugiu financiar, prin care s-a dorit finanțarea suplimentară a handbalului, în afara sumelor alocate anual prin bugetul de venituri și cheltuieli. Potrivit normelor stabilite de HCL-ul din 2013, bugetul de venituri și cheltuieli al asociației se elaborează în baza calendarului competițional intern și internațional, astfel că participarea la Cupa Challenge ar fi trebuit să fie finanțată în baza normelor aprobate de Consiliul Local, din veniturile anuale curente și nu prin alocări financiare suplimentare.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/includes/single/post-tags.php on line 4

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/infoaries/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/functions/filters.php on line 196

Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/functions/filters.php on line 197
<