Adio, fonduri europene: Municipalitatea a anulat licitația pentru proiectul de 77 milioane din Poștarât

Adio, fonduri europene: Municipalitatea a anulat licitația pentru proiectul de 77 milioane din Poștarât

Adio, fonduri europene: Municipalitatea a anulat licitația pentru proiectul de 77 milioane din Poștarât

by iunie 30, 2015 0 comments

Autoritățile turdeneu au comunicat în 22 iunie anularea licitației pentru lucrările de decontaminare de la Poștarât, un proiect european în valoare de peste 77 milioane de lei, pe care Turda îl va pierde din cauza incomptenței. Între timp, indiferent de eșec, proiectul are un site propriu http://postaratturda.ro iar autoritățile locale au cheltuit în avans câteva sute de mii de lei.

Primăria Turda a reluat procedura de licitație în martie 2015, moment în care se bănuia că proiectul nu va mai putea fi finalizat până la sfârșitul anului. La licitație s-au înscris 4 ofertanți printre care trei asocieri de firme. Participanții la licitației, contactați de InfoAries.ro au preciat însă că proiectul de decontaminare nu mai putea fi dus la bun sfârșit , pe bani europeni. “Teoretic procedura de evaluare se încheia la sfârșitul lui august, ar fi urmat 30 de zile pentru contestații, apoi alte 2-3 săptămâni până la semnarea contractului. Nu cred că proiectul s-ar fi finalizat până la sfârșitul anului”, a precizat un reprezentat al firmei BIT Invest, din Târgoviște. Potrivit reprezentanților firmei Eco Fire din Constanța, liderul unei asocieri ce a licitat, proiectul este de o complexitate crescută iar finalizarea lui la termen ar fi depins de efectuarea unor analize suplimentare de sol. “Finalizarea ar fi depins de efectuarea unor analize de sol. Analizele făcute pentru acest proiect erau vechi, se impunea analize noi pentru determinarea gradului de contaminare. Acest lucru este dealtfel prevăzut în caietul de sarcini”, explică directoarea firmei Eco Fire. Aceasta a mai precizat că a primit înștiințarea că licitația a fost anulată, motivându-se că ofertele nu au fost oferte conforme.

Cei 21 de consilieri, menționați printre persoanele responsabile
După eșecuri repetate în atribuirea lucrărilor prin licitație, municipalitatea din Turda a ajuns ca în luna martie să “redimensioneze” proiectul în valoare de 17 milioane de euro la doar cinci luni de execuție în condițiile în care termenul limită este stabilit pentru luna decembrie 2015. În luna aprilie 2015, ing. Marius Pascariu, șeful echipei de asistență tehnică a proiectului preciza pentru InfoAries că proiectul de la Turda nu mai poate fi finalizat până la sfârșitul anului.
Incapacitatea de a cheltui fonduri de 17 milioane de euro este cel mai eșec al administrației condusă de Tudor Ștefănie. Pentru a acoperi aceasta, Primăria Turda se acoperă cu o listă de nu ai puțin 30 de nume, printre care întreg Consiliul Local. Pe e-licitație.ro, site-ul specizalizat pe care sunt postate achizițiile publice, la descrierea proiectului, citim și care sunt persoanele responsabile de organizarea procedurilor de atribuire.
“Persoanele care detin functii de decizie in cadrul autoritatii contractante in ceea ce priveste organizarea, derularea si finalizarea procedurii de atribuire, sunt: 1.Tudor Stefanie – Primar 2.Crisan Radu –administrator public 3.Mic Paula Letitia-secretar 4.Adace Daniela –director executiv 5.Dumitru Iosif-arhitect sef 6.Calugar Ginel-sef serviciu 7.Budusan Floare –achizitii publice 8.Berar Marioara –achizitii public 9.Girodi Viorica-responsabil proiect 10. Jecan Claudiu Petrica – Consilier Juridic Consilieri locali care au aprobat bugetul aferent autoritatii contractante, necesar finantarii contractelor de achizitie publica: Adamosy Margareta Clara, Baginean Elena, Bichis Sorin Viorel, Bugnar Florin, Corpodean Dorel, Costisor Nicolae Vasile, Crisan Rozalia, Csep Leyla, Dobra Mariana, Felezeu Cristian George, Florea Daniela, Catanas Paul Aurel, Iurean Victoria, Matei Cristian Octavian, Micu Ovidiu Dorel, Molnar Emil, Nemes Lucian Bogdan, Panait Radu Nicolae, Ros Nicolae, Cordis Lucian, Varo Grigore Lucian”, se arată în descrierea proiectului.
Potrivit Ministerului Mediului, la nivel național sunt 550 de situri poluate, aflate în proprietatea publică a autorităților locale. Dintre acestea, 18 sunt rezultatul exploatării prin industrii extractive și chimice.În final criteriile Ministerului Mediului a limitat la șase siturile pentru care se acordă finanțare. Unul din acestea e la Crângurile (Dâmbovița), două sunt la Câmpina iar trei sunt la Turda. Autoritățile au finanțat în primă fază decontaminarea doar pentru patru din aceste situri, printre care și cel de la Poștarât.
Autoritățile locale nu au reușit să cheltuie banii europeni, în ciuda acestei selecții riguroase, în urma cărora Turda a fost selectată dintr-un total de 500 de situri poluate.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.