Adevărurile și ipocriziile primarului Cristian Matei

Adevărurile și ipocriziile primarului Cristian Matei by martie 31, 2017 1 comment

E vorba de circa 1500 de miliarde (lei vechi-nr), datoriile pe care le-am calculat că le are Turda”, declara ieri, primarul Cristian Matei, cu țintă directă către vechea administrație locală condusă de Tudor Ștefănie și liberali. Suma, care e echivalentulul bugetului orașului pe aproape 2 ani și care ar trebui să dea frisoane oricărui turdean, a fost calculată prin adunarea banilor acordați ca și despăgubiri de instanțele de judecată, despăgubirile solicitate de STP Turda și abaterile financiare constatate de Curtea de Conturi (bani ce ipotetic ar trebui recuperați). Cristian Matei lăsa să se înțeleagă că această moștenire administrativă i se datorează fostului primar și celor din PNL. Aici începe ipocrizia actualului primar al Turzii.

matei si ros

În 2012-2013, , din postura de consilier local și președinte al Comisiei de Buget Finanțe, Cristian Matei a susținut două din deciziile ce pot aduce acum găuri bugetare orașului

Nici Cristian Matei, nici Partidul Social Democrat nu au fost parașutați în Primăria Turda, în iunie 2016. Atât PSD cât și Cristian Matei au făcut parte în ultimii 10 ani din structurile administrative care conduc Turda. De-a lungul timpului, social-democrații au au avut un rol direct în administrarea Turzii, chiar dacă poate nu unul hotărâtor.

În ultimii ani, sporadic, PSD a deținut președinția Comisiei de buget finanțate, iar în timpul alianței USL, Cristian Matei, a condus această comisie. Proiectul de modernizare a Grădinii Zoologice din Turda, a început în iunie 2010 și avea termen de finalizare primăvara anului 2012. În vara anului 2012, PSD vota în Consiliul Local înființarea Serviciului Public Parc Zoologic şi de Agrement Turda, o inițiativă a fostului primar, Ștefănie. Nici Cristian Matei, nici consilierii PSD nu s-au arătat atunci prea vehemeți și nici nu au cerut un control financiar al investiției de la Zoo.

Cu STP-ul avem 18 procese și sumele cerute ca despăgubiri sunt de 116 miliarde (lei vechi-nn)…”, a declarat ieri, primarul Cristian Matei.

Ce a uitat primarul să mai spună public e faptul că PSD a fost parte la două din îmbrâncelile administative pe care Primăria Turda le-a aplicat Societății de Transport Public. Două dintre procesele cu STP li se datorează- unul direct, altul indirect – și lui Cristian Matei și PSD-ului.

În noiembrie 2012, înaintea campaniei electorale pentru alegerile generale, politicienii locali se dădeau peste cap să împartă gratuități.

Actualul viceprimar Nemeș și PPDD cerea în Consiliul Local gratuitate pentru turdeni , la intrarea în Salină  iar primarul Ștefănie propunea mărirea vârstei de gratuitate la transportul în comun, până la 65 de ani, simultan cu reducerea tarifelor plătite către STP, doar la suma de 36 de lei pe lună pe persoană. Pe scurt: au mărit numărul celor ce puteau călători gratis dar au redus banii.

Acest proiect a fost votat inclusiv de către PSD și Cristian Matei. Hotărârea a făcut obiectulul unui proces iar  în 2015, prevederea referitoare la micșorarea sumei a fost anulată în instanță în urma unui proces deschis de STP.

Un an de zile mai târziu, în 2013, când tot Cristian Matei era președinte de ședință, Consiliul Local vota atribuirea gratuită de stații către SC Tours Claus SRL (ALIS). Printre inițiatorii ce au semnat proiectul de hotărâre s-a aflat și Cristian Matei (alături de toți consilierii PSD, de liberali și PPDD). În urma acelui proiect, STP a deschis un nou proces. Următoarea înfățișare în acest proces e programată chiar săptămâna viitoare.

Actualul primar a avut în ultimii 10 ani cel puțin,  un rol important în cadrul mecanismelor administrative din oraș: a supervizat Comisia de Buget-Finanțe a Consiliului Local – putea solicita informații și își putea exercita rolul de consilier local chiar și din opoziție. A inițiat și a votat o parte a deciziilor administrative despre care astăzi constată senin că pot aduce găuri în bugetul orașului. A condus al doilea mare partid politic al orașului. Dacă astăzi, Cristian Matei vine să le spună turdenilor că a găsit găuri în Primăria Turda de 1500 de miliarde, turdenii ar trebui probabil  să-l întrebe ce a făcut totuși  în 8 ani de opoziție politică în Consiliul Local Turda . 

Din vara anului 2012, atât Cristian Matei cât și PSD Turda aveau informații despre situațiile neclare de la Grădina Zoologică, proiectul din Poștarât ori conflictele dintre STP și fostul primar, deoarece le lansau periodic în conferințe de presă. Era de fapt jocul ”hai să-i arătăm pisica”. Au preferat să evite să vorbească public despre nereguli dar au adunat muniție electorală pentru alegerile din 2016. Au făcut în fond, o alegere politică.

Bugetul pe 2017, cu mai mulți bani și dar și neclarități

Miza importantă a subiectului ședinței de ieri a Consiliului Local a fost bugetul orașului pe anul 2017, un buget susținut necondiționat de social-democrați și criticat de liberali. Consilierii PNL au adus două critici majore bugetului întocmit de administrația locală, una de formă: faptul că nu a fost prezentat în formă detaliată pentru a putea fi dezbătut public și una de fond, aceea că banii alocați investițiilor sunt prea puțini.

Este proiectul de căpătâi al orașului”, aprecia consilierul local Cristian Felezeu (PNL) care a criticat faptul că șefii de servicii și ai instituțiilor subordonate nu au venit fiecare pentru a prezenta bugetul propriu, în mod explicit. ”Serviciile publice ar fi trebuit să vină în fața comisiilor de specialitate”, a mai adăugat consilierul liberal. Acesta a constantat că sumele alocate capitolului dezvoltare sunt în continuare reduse, de doar 12%, astfel că investițiile noi din oraș vor fi puține. ”Nu văd sume alocate pentru cotele de co-finanțare la proiecte și nici sume alocate pentru finalizarea Grădinii Zoologice”, a mai precizat Cristian Felezeu. Acesta i-a cerut primarului să ia în calcul deschiderea, pe timp de vară, a manejului construit la Grădina Zoologică, un minim obiectiv ce poate fi atractiv pentru turiști.
Consilierul Adrian Sălăgean le-a răspuns liberalilor că diferența de la 8% la 12% în capitolul de dezvoltare înseamnă de fapt câteva miliarde (lei vechi-nn). ”Nu mai aruncați cu cife procentuale. De ce nu ziceți că acest buget e cel mai mare din ultimii ani. Patru procente înseamnă câteva miliarde”, aprecia Sălăgean.

Liberalul Ciprian Rigman (PNL) a apreciat că prezentarea inițială a bugetului pe doar trei pagini (varianta afișată de Primărie pe site-ul propriu), nu permite o dezbtare publică reală și pertinentă cu privire la modul în care se vor cheltui banii. Ciprian Rigman a insistat asupra faptului că forma în care s-a făcut prezentarea bugetului local nu a permis consilierilor să se informeze și să poată propună amendamente pertinente la buget.

Consilierul local Igor Cojocaru (PNL) a criticat la rândul său strategia care a astat la baza întocmirii bugetului local. ”Asistența socială reprezintă 14% din buget, sănătatea 2%”, a apreciat dr. Igor Cojocaru. Chirurgul de la Spitalul Municipal a atras atenția că diminuarea cheltuielilor la sănătate duce invariabil în timp la creșterea unor cheltuieli cu asistența socială.

Liberalii au mai criticat alocarea a 1,3 milioane de lei spre elaborarea de studii de fezabilitate și au numit acest capitol drept unul neclar prin care banii pot fi cheltuiți nejustificat din bugetul local.

Primarul Municipiului Turda și-a explicat punctul de vedere în fața Consiliului Local. Matei a vorbit despre un buget cu 20 de milioane de lei mai mare decât cel din 2016. Primarul a atras atenția că este vorba de cel mai mare buget pe care Turda l-a avut vreodată, a vorbit de un grad de încasare a sumelor la buget de 88,7% adică despre faptul că turdenii sunt buni platnici ai taxelor și impozitelor.

Mie mi s-a prezentat inițial un buget cu secțiunea de dezvoltare (noi investiții- nr) de 7%. L-am trimis înapoi și am cerut fiecărui serviciu să facă economii. 200 de miliarde au fost toate solicitările școlilor. Vorbim de probleme nerezolvate de vechea administrație. 10 miliarde sunt datorii către Biserica Reformată, 1068 de miliarde abateri financiare constatea de Curtea de Conturi. Cei de la STP ce 116 miliarde și 150.000 de euro. Eu în fiecare zi semnez pentru procese pierdute în instanță, chestiuni care provin de 3-4 ani de zile și acum sunt câștigate. Sunt 1500 de miliarde (bani vechi-nr) care grevează activitatea noastră. Vă imaginiați ce se întâmplă dacă cele 18 procese cu STP-ul sunt pierdute?” a întrebat primarul Cristian Matei. ”De ce veniți doar acuma, când e presa aici, să cereți bani?… Acei bani care i-am dat pe studii de fezabilitate ne pot aduce milioane de euro. Dacă nu cumperi bilet, nu poți vedea spectacolul” , a mai concluzionat primarul.

La finalul discursului său, Doru Anca, președintele de ședință a supus la vot, în premieră pentru Consiliul Local, sistarea discuțiilor pe tema bugetului și trecerea la procedura de vot.

1 comentariu

Incepe conversatia
  1. Roznoveanu Costelus
    #1 Roznoveanu Costelus 29 iunie, 2017, 18:11

    Eh…sa speram ca acum, daca aceasta adevarata Famiglia Borgia a Turzii, si-a plasat membrii la conducere(incepind cu Gianina care a ajuns director si terminind cu ginerikÄ�) lucrurile vor merge strunÄ� la Turda.
    Ha ha.

    Reply this comment

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.