Acces la celulele stem donate de străini, la Cluj, pentru încă un an

Acces la celulele stem donate de străini, la Cluj, pentru încă un an by mai 12, 2016 0 comments

Pacienţii români vor avea acces şi în acest an la registrul internaţional al donatorilor de celule stem hematopoietice. Cluj Napoca are un laborator acreditat pentru preluarea celulelor stem, vitale în cazuri de transplant.

Guvernul a aprobat miercuri plata cotizaţiilor şi taxelor aferente anului 2016 pentru interconectarea instituţiilor specializate din România cu instituţii similare internaţionale în domeniul donatorilor voluntari de celule stem hematopoietice. Suma aprobată de Guvern în acest scop este de 7.547 euro.

Trei laboratoare, dintre care unul din Cluj Napoca, sunt acreditate în acest program de către Federaţia Europeană de Imunogenetică a laboratoarelor de imunogenetică şi histocompatibilitate: Laboratorul de imunogenetică şi histocompatibilitate HLA al Institutului Clinic Fundeni; Laboratorul de imunogenetică şi histocompatibilitate HLA al Institutului Naţional de Hematologie Transfuzională “Prof. C.T. Nicolau”; Laboratorul clinic de analize medicale al Institutului Clinic de Urologie şi Transplant Renal Cluj-Napoca.

Taxele însumează: cotizaţia de membru a Asociaţiei Mondiale a Donatorilor de Măduvă (AMDM), în valoare totală de 1.500 euro; cotizaţia de membru al organizaţiei Donatori de Măduvă Osoasă de Pretutindeni (DMOP), în valoare totală de 2.897 euro; cotizaţia de membru al Grupului European pentru Sânge şi Transplant de Măduvă (GESTM), în valoare totală de 900 de euro.

În plus, este inclusă şi taxa pentru acreditarea de către Federaţia Europeană de Imunogenetică a laboratoarelor de imunogenetică şi histocompatibilitate, câte 750 de euro pentru fiecare din cele trei laboratoare acreditate.

Anul trecut, în Registrul Donatorilor erau înscrişi aproximativ 21.700 de donatori voluntari. Prin interconectarea Registrului la Asociaţia Donatorii de Măduvă Osoasă de Pretutindeni (DMOP) şi Grupul European pentru Sânge şi Transplant de Măduvă (GESTM) baza de căutare pentru potenţiali donatori compatibili s-a extins cu pacienţi români care au nevoie de transplant, în condiţiile în care, în martie 2015, s-au înregistrat 25 milioane de persoane la nivel mondial înscrise ca potenţiali donatori voluntari de celule stem hematopoietice (CSH).

Registrul Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice este o instituţie publică aflată în subordinea Ministerului Sănătăţii şi înfiinţată prin HG 760/2009. Rolul Registrului Donatorilor este de a identifica şi asigura, la standarde internaţionale, donatori de celule stem hematopoietice compatibili neînrudiţi, tuturor pacienţilor din România care au nevoie de un transplant şi care nu au donatori compatibili înrudiţi.

Acreditarea de catre Federatia Europeana de Imunogenetica (FEI) a laboratoarelor HLA (human leukocyte antigen) care indeplinesc standardele europene se face pentru o perioada de un an si numai dupa plata cotizatiilor si a taxei de acreditare.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/includes/single/post-tags.php on line 4

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/infoaries/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/functions/filters.php on line 196

Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/functions/filters.php on line 197
<