Abuzurile administrației Matei. Societăți comerciale înființate fără aprobarea completă a Consiliului Local

Abuzurile administrației Matei. Societăți comerciale înființate fără aprobarea completă a Consiliului Local by noiembrie 4, 2019 0 comments

Pădurea Turzii dată ilegal în administrare unui srl, și două societăți comerciale scoase de sub controlul Consiliului Local Turda, sunt trei tentative prin care primarul Cristian Matei și administrația sa doresc să controleze administrativ orașul.

În cazul modului de administrare a pădurii Turzii, Prefectura Cluj a demarat procedura de contencios administrativ. Consiliul Local trebuia să se pronunțe dar documentele Prefecturii au dispărut din arhiva Consiliului Local Turda. Termenul de 6 luni în care prefectul putea ataca în contecios hotărârea Consiliului Local s-au scurs.

Hotărârea nr. 44 privind aprobarea contractului de administrare dintre Municipiul Turda şi Ocolul Silvic Valea Ierii din 28.032019 este ilegală. Proiectul elaborat din initiativa Primarului municipiului Turda, Cristian Octavian Matei acordă dreptul de administrare a 783, 34 de hectare pentru Ocolul Silvic Valea Ierii, structură silvică înființată de către Asociația Șoimul Arieș.

Potrivit art 12 din Codul Silvic republicat, fondul forestier proprietate publică a unităților administrativ-teritoriale se administrează prin ocoale silvice de regim, care funcționează ca regii autonome de interes local, sau pe bază de contracte cu ocoale silvice de stat. Ocoalele silvice care nu funcționează ca regii autonome pot asigura pentru fondul forestier proprietate publică a unităților administrativ- teritoriale doar servicii silvice. Asociația Șoimul Arieș este persoană juridică de drept privat, înființată în în baza legii asociațiilor și fundațiilor și nu are un statut de utilitate publică. Ilegalitatea propusă de Cristian Matei, în calitate de inițiator a fost aprobată politic de Consiliul Local Turda. Ulterior, Prefectura Cluj a declanșat procedura de anulare a hotărârii Consiliului Local Turda. Documentele au ajuns la Primăria Turda dar au dispărut de la Secretariatul Consiliului Local Turda. Procedura de anulare a hotărârii Consiliului Local a fost stopată în mod abuziv.

Ziar de Cluj a publicat recent un material în care arată că Ocolul Silvic Valea Ierii are pierderi de 100.000 de euro și datorii de 300.000 de euro.

SRL-uri în care Consiliul Local nu mai are un cuvânt de spus

Separat de transferul pădurii Turzii către un SRL ce nu are dreptul legal să o administreze, Consiliul Local Turda a mai aprobat înfințarea unor firme cu capital public asupra cărora nu are controlul complet.

În toamna acestui an, tot la inițiativa primarului Cristian Matei se aproba Hotărârea nr. 192 privind aprobarea demararii procedurilor în vederea constituirii unei societăţi de turism balnearavând ca asociat unic societatea SALINA TURDA S.A. Consiliul Local a aprobat înființarea la modul generic, dar nu a stabilit și care va fi, spre exemplu, valoarea capitalului social al noii entități publice.

Consiliul Local ar fi trebuit să aprobe actului constitutiv în care se reglementează numărul administratorilor, procedura de selecţie şi constituirea comitetelor din rândul administratorilor, acolo unde este cazul.

Situația este similară și în cazul firmei locale de transport public. În 2017, tot la inițiativa primarului Cristian Matei , Consiliul Local aproba înfiintarea societății TRANSPORT URBAN PUBLIC SRL. Și în acest caz, actul consitututiv al societății – inclusiv procedura de selecție a administratorului- nu au fost aprobate de către Consiliul Local.

Miza ilegalităților o reprezintă controlul societăților comerciale

Directorul Companiei de Apă Arieș, ginerele primarului Cristian Matei a fost numit la șefia operatorului de apă în momentule în care socrul său conducerea Asociația Apa Văii Arieșului. Bogdan Ursuleanu,directorul API srl și-a semnat contractul inițial de mandat direct cu primarul Cristian Matei, fără ca prevederile contractului de mandat să treacă prin Consiliul Local.

Bogdan Ursuleanu a fost desemnat ca și administrator al API SRL în februarie 2017 de către Consiliul local care este autoritatea tutelară. Consilierii nu au văzut contractul de mandat al directorului Ursuleanu.

În vara anului 2019, Consiliul Local aprobă prelungirea contractului de mandat al lui Bogdan Ursuleanu până la data de 17.06.2021. Opoziția formată din consilieri PNL a atras atenția că, legal, Consiliul Local nu poate prelungi un contract pe care nu l-a aprobat.

Nici în 2019 Consiliul Local nu a văzut contractul de mandat al directorului API SRL. Proiectele de hotărâre au fost inițiate de către primarul Cristian Matei.

De reținut:

În cel puțin 4 cazuri, primarul Cristian Matei este inițiatorul unor hotărâri ce nu respectă normele legale.

Proiectele vizează controlul societăților subordonate Consiliului Local.

Pădurea Turzii e administrată de un srl care nu e regie de interes local, contrar legii.

Actele Prefecturii Cluj au dispărut din arhiva Consiliului Local.

Nu sunt reglementate legal numirile unor directori. Consiliul Local nu a aprobat contractele de mandat ale directorului API.

Prefectul de Cluj a demarat procedura de anulare a unor HCL-uri dar procedura a fost oprită în mod inexplicabil.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/includes/single/post-tags.php on line 4

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/infoaries/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/functions/filters.php on line 196

Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/functions/filters.php on line 197
<