Abuz al Primăriei Turda. Anunță modificări la FC Arieșul, fără acordul și mandatul clar al Consiliului Local

Abuz al Primăriei Turda.  Anunță  modificări la FC Arieșul,  fără acordul și mandatul clar al Consiliului Local by august 3, 2020 0 comments

Municipalitatea de la Turda a comis un abuz prin publicarea unui convocator în numele Consiliului Local, fără ca organul deliberativ să aprobe sau să voteze în acest sens.

Motivul este necunoscut, dar adversarii politici ai actualei administrații acuză că e vorba de încercarea unui transfer de putere fără a formalități transparente de predare-primire.

Primarul Cristian Matei le dă astăzi, la distanță de 4 ani, dreptate foștilor consilieri liberali, Nicolae Giurgiu, Marius Riter și Cristian Felezeu: modalitatea de vot în cazul clubului de fotbal a fost greșită la asocierea municipiului Turda cu FC Ariesul, decisă în 2016.

Andrei Suciu, candidat USR pentru postul de primar al Municipiului Turda a apreciat pentru InfoAries.ro că schimbarea conducerii clubului trebuie dezbătută și aprobată de Consiliul Local. ”Despre ce schimbări vorbim , dacă Consiliul Local nu a dat un mandat explicit în acest sens”, spune Suciu.

Municipiul Turda anunță un convocator de alegere a unui nou consiliu director și o modificare a a statului și a actului constitutiv a asociației sportive FC Arieșul. Consiliul Local este reprezentant de către un Zoltan Radu-Cosmin, fost consilier local, angajat al MAPN.

Adunarea Generală Extraordinară a Asociaților este convocată pentru data de 13.08.2020, ora 11.00, locația Primăria Turda – Sala de Protocol iar pe ordinea de zi se află alegerea noului Consiliu Director, mandatul vechiului consiliu urmând a expira la 12.08.2020 și adaptarea Statutului și a Actului Constitutiv în ceea ce privește dreptul de vot în Adunarea Generală raportat la cota de contribuție financiară în asociație. ” În primul rând ar trebui să se lămurească dacă dl Zoltan, care e angajat al Ministerului Apărării Naționale poate avea calitatea de reprezentant al unui Consiliu Local, adică să exercite prerogative administrative în numele unui UAT”, spune consilierul Cristian Felezeu.

Convocatorul ședinței extraordinare a fost publicat în presă fără înștiințarea plenului Consiliului Local și fără care deliberativul local să aprobe natura schimbărilor din clubul de fotbal.

Surse politice vorbesc că primarului îi este frică că PMP va cere introducerea pe ordinea de zi a unui punct referitor la procedurile de predare primire.

Andrei Suciu, candidat USR pentru postul de primar al Municipiului Turda a apreciat pentru InfoAries.ro că schimbarea conducerii clubului dar mai ales modul în care aceasta are loc trebuie dezbătută și aprobată de Consiliul Local. ”Cineva trebuie să aprobe descărcarea de gestiune dacă fosta conducere pleacă. Cine își asumă asta?” se întreabă Andrei Suciu.

Candidatul USR a anunțat în repetate rânduri că dacă va câștiga Primăria Turda va cere proceduri de audit pentru toate serviciile și instituțiile subordonate primăriei.

Fac după 4 ani ce solicitau vechii PNL-iști în 2016

În august 2016, consilierii PNL Nicolae Giurgiu, Ciprian Rigman, Marius Riter, Cristian Felezeu cereau primarului Cristian Matei să respecte legea și atrăgeau atenția că procedura de vot în cadrul Asociației FC Arieșul Turda e neclară și incorectă.

Azi, după 4 ani Primăria le dă dreptate dar în 2016, consilierii PNL au fost ironizați și marginalizați.

”În cadrul acestui club, Municipiul Turda deține 98% din acțiuni, în timp ce fiecare dintre ceilalți 8 asociați dețin părți divizibile de 0,25%. Ca reprezentant al Municipiului Turda în AGA la acest club a

fost propus Zoltan Radu-Cosmin (consilier local PMP), iar ca reprezentant municipal în Consiliul Director a fost nominalizat Sălăgean Aron Adrian (consilier local PSD). Chiar dacă au votat acest proiect, consilierii liberali au atras atenția asupra unor aspecte neclare, dar care pot fi în viitor remediate: reorganizarea algoritmului de vot în cadrul AGA în așa fel încât el să corespundă contribuției financiare proprii fiecărui asociat (în acest moment, statutul clubului oferă câte un vot în AGA fiecărui asociat, în condițiile în care Municipiul Turda deține 98% din acțiuni și contribuie cu 25 000 RON pe lună la desfășurarea activității clubului; ca atare, asistăm la situația improprie în care ”unul dă banii, iar ceilalți decid pe banii lui”!!), stabilirea clară a categoriilor eligibile de cheltuieli, elucidarea procedurii de finanțare, căci dacă Municipiul Turda apare cu o contribuție lunară de 25 000 RON, ceilalți asociați contribuie, conform statutului clubului, ”în funcție de disponibilitatea financiară” (cu alte cuvinte: dacă nu am sau nu vreau, nu dau!!!) sau verificarea atentă a contului bancar în care se virează contribuția financiară a municipalității. Mai precizăm faptul că, auxiliar finanțării publice, părinții copiilor de până la 12 ani, încadrați la grupele de juniori ale acestui club, vor plăti o taxă lunară de 50 RON, ca indemnizație de formare. Ne întrebăm, totuși, de ce nu s-a putut reorganiza acționarial vechiul club Asociația Clubul Sportiv Fotbal Club Municipal Potaissa Turda, prin primirea unor noi membri, pentru a nu asista la o risipă inutilă de energie, timp și resursă?!”, scriau liberalii în 2016.

Între timp, primarul Cristian Matei pe atunci PSD-ist s-a mutat la liberali iar liberalii au demisionat.

Purtătorul de cuvânt al Primăriei Turda nu a răspuns apelului telefonic pentru a comenta sau lămuri situația.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.