Absolvent la 80 de ani. Un inginer pensionar a terminat școala postliceală de analist-programator

by iulie 18, 2017 0 comments

Vasile Drăgan s-a născut aproape de Turda, cu doar trei ani înainte ca să înceapă al Doilea Război Mondial, în septembrie 1936. De 20 de ani a ieșit la pensie iar din vara acestui an este proaspătul absolvent al unei școli postliceale.
Inginer de mine, în prima lui meserie, Vasile Drăgan a decis acum trei ani ani că vrea să fie analist programator iar pentru asta a făcut din nou școală, timp de un an și jumătate.

În curtea Colegiului Tehnic din Aiud e liniște în dimineața zilei de 18 iulie. Câțiva absolvenți ai școlii postliceale de transport așteaptă să susțină proba practică, care e de fapt prezentarea unui proiect într-un centru de examen aflat sub coordonarea Colegiului Tehnic Turda. Liceul turdean funcționează ca centru de examen pentru două licee din județul Alba, de la Cugir și cel de la Aiud, deoarece este singurul liceu din zonă acreditat, care poate să emită diplome.
De la Cugir , de la Colegiul Național ”David Prodan”, urmează să vină adevărata vedetă a examenului din această vară.
Cu parul alb și o frizură cazonă, romană, purtând o cămașă, un jerseu și pantaloni de stofă simple, coboară dintr-o mașină absolventul Vasile Drăgan.
Când a început prima dată școala era înainte de război, la Micești, comuna Tureni, lângă Turda. Apoi a întrerupt studiile, se refugiase cu familia spre Iara și Ocolișel, din calea războiului. Clasa V-a continuat-o abia din ianuarie 1950. “După război am rămas acasă sa-mi ajut familia la lucru. Mergeam cu oile, făceam agricultură. Nu mai aveam gând de școală, până când am făcut o boacănă. De Bobotează la noi, la Micuși, holteii jucau un joc numit Gâsca. Un băiat intra cu o fată într-un separeu, singuri. Apoi intra un alt băiat. Un vecin din sat a chemat o fată să mă ia și pe mine, eu aveam cam 13 ani. A doua zi, mama era la biserică iar eu acasa cu tata și sora mea. Tata a aflat, i-a spus băiatul acela vezi că ai fecior holtei. Îți plac fetele, ești holtei deja? M-a întrebat tata care m-a pedepsit și m-a dat la școală. Dirginte era Iuliu Tulai, de loc din Luna. I-a spus tatălui meu că mă lasă 2 saptamanăni de probă să vadă cum învăt.N-am știut de înțelegere, eu am învățat de rușine. Dacă as fi știut de înțelegere nu aș fi învățat”, povestește Vasile Drăgan.
Istoria spusă de inginerul de 80 de ani curge fluid, fără poticniri ori amintiri pierdute. “V-am spus asta ca să înțelegeți cum destinul unui om stă câteodată într-o întâmplare. Dupa aceea eu am făcut școală, am absolvit Facultate de Mine la Petroșani”’ , explică Drăgan.
A lucrat în subteran și la suprafață, iar în final ca șef de servicu la salarizare. Acum 20 de ani a ieșit la pensie.


Dorința să-și țină mintea ocupată, dorința să scrie cărți și întâmplarea sunt ceea ce l-au determinat pe Vasile Drăgan să studieze informatica. A început cu un curs de inițiere în operarea calculatorului iar în final a ales să se înscrie în clasa postliceală a Colegiului Național David Prodan de la Cugir. “ Mergeam la piață când am auzit o vecină vorbind despre o rețetă ce putea fi găsită pe internet. Ce-o fi ăla internet, ce eu nu pot să știu, m-am întrebat? Așa m-am înscris la un curs de operare pe calcultator. Am scris o carte, autobiografică, Incursiuni în memorie, am inceput să o scriu de mână apoi pe calculator. Apoi m-am întrebat, de ce să nu învăț ce e cu informatica asta, ca să-mi tin mintea ocupată”, mai adaugă absolventul ee 80 de ani.
Povestind despre ambiția lui de a învăța carte și la 80 de ani, omul arată și o urmă de umor, în tonul vocii dar devine serios când le transmite un mesaj celor tineri, “Eu niciodată nu am fost obosit la lucru, pentru că îmi plăcea. Folosiți-vă mintea, faceti școală, învățați ce vă place și nu leneviți”.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/includes/single/post-tags.php on line 4

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/infoaries/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/functions/filters.php on line 196

Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/functions/filters.php on line 197
<