A crescut contrabanda cu țigări în județul Cluj, dar a scăzut la nivel național

A crescut contrabanda cu țigări în județul Cluj, dar a scăzut la nivel național by iunie 28, 2017 0 comments

Județul Cluj se află în zona de creștere a contrabandei cu țigări din anul acesta. Totuși, potrivit Agerpres, la nivel național, piața neagră a țigaretelor a scăzut ușor în luna mai, la 15,1%, cu 0,1 puncte procentuale (p.p.) mai puțin decât în martie 2017. Pentru a treia oară consecutiv, studiul Novel Research relevă tendința de scădere a comerțului ilegal.

Regiunea nord-est rămâne și în luna mai cea mai afectată de comerțul ilegal cu țigarete, înregistrând o pondere de 37,3%, deși s-a înregistrat o scădere semnificativă de 5,7 p.p. față de martie 2017. Regiunile vest și sud-vest continuă să aibă cote ridicate ale comerțului ilicit (18,2%, respectiv 20,8%). În luna mai, cea mai substanțială creștere a pieței ilicite se înregistrează în partea de nord-vest a țării (plus 5,6 p.p. comparativ cu martie, până la 18,7%). Din punct de vedere al provenienței, categoria ‘cheap whites’ deține în continuare cea mai mare pondere (58,2%), urmată de produsele provenite din Moldova (22,4%, în scădere cu 2,1 p.p. comparativ cu martie 2017) și Ucraina (15,7%, relativ constant). Ponderea produselor provenite din Serbia se situează la 0,6%, în creștere cu 0,5 p.p. față de luna martie a.c.

Conform unui comunicat de presă, Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), prin Direcția Generală a Vămilor, a declanșat ‘Operațiunea Scut III” pentru combaterea traficului ilicit la frontierele U.E. ‘În perioada 20 mai 2017 — 20 iunie 2017 au fost intensificate controalele la frontieră, controalele în trafic, piețe, târguri și oboare, în vederea eliminării țigaretelor provenite din trafic ilicit. În urma acestor controale, echipele mobile și echipele canine din cadrul Direcției Generale a Vămilor împreuna cu inspectorii vamali din cadrul direcțiilor regionale vamale Brașov, Craiova, Cluj, Galați, Iași, Timișoara, au întocmit 148 procese-verbale de constatare și sancționare a contravențiilor aplicând amenzi în valoare totală de 806.300 lei și trei sesizări penale. Au confiscat 1.545.451 bucăți țigarete, 512 litri alcool, nouă autoturisme și alte bunuri în valoare de 239.108 lei.

Producătorii de țigarete consideră, potrivit Agerpres, că, pentru reducerea contrabandei în continuare, sunt necesare mai multe schimbări legislative pe care, împreună cu autoritățile de aplicare a legii, le solicită de ani de zile. Astfel, pe lângă reglementarea unitară, pe criteriu cantitativ, a infracțiunilor de evaziune fiscală și de contrabandă cu țigarete, este necesară clarificarea situației la punctele de trecere a frontierei interne, cu Ungaria și Bulgaria, precum și stabilirea unor atribuții specifice pentru poliția locală și jandarmerie, întrucât comerțul ilegal cu țigarete se desfășoară în zona de competență a acestora — piețe, oboare, stații de metrou.

Sectorul tutunului este al doilea mare contribuabil la bugetul de stat al României, după cel petrolier. În 2015, companiile de tutun au virat la buget circa trei miliarde de euro, însemnând accize, TVA, taxe și contribuții. Suma reprezintă aproape 2% din PIB, ceea ce înseamnă echivalentul bugetului destinat Apărării.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.