80 de copii, sacrificați în lupta politică de la Câmpia Turzii

80 de copii, sacrificați în lupta politică de la Câmpia Turzii

80 de copii, sacrificați în lupta politică de la Câmpia Turzii

by august 12, 2015 0 comments

Interesele a 80 de copii din două ansambluri folclorice au fost sacrificate astăzi la Câmpia Turzii în lupta politică dintre PSD și PNL. Copii ar fi urmat să participe la două festivaluri internaționale, pentru care părinții au plătit sume în avans, dar deplasările au fost compromise de ineficiența administrației locale și de orgoliile politicienilor.

Executivul local a convocat marți, 11 august, o ședință extraordinară în care urma să se discute cinci proiecte de hotărâre referitoare la rectificarea Bugetului local de venituri și cheltuieli, modificarea Programului Cultural pentru anul 2015; aprobarea Strategiei de Dezvoltare Culturală pe perioada 2015 – 2020; înființarea Centrului Cultural, în cadrul Serviciului Cultural și Bibliotecă și a Regulamentului de Organizare și Funcționare .
Ultimele două proiecte de hotărâre ar fi urmat să asigure cadrul legal de finanțare astfel ca două ansambluri folclorice să participe la două manifestări internaționale.
Curtea de Conturi a constatat, la începutul anului, că deplasările în străinătate ale ansamblurilor folclorice pot fi finanțate din bugetul local doar printr-un Centru cultural, în cadrul unor programe anuale prestabilite și a unei strategii culturale. Cum deplasările erau programate pentru săptămânile următoare, se impunea înființarea Centrului Cultural.

Ședința Consiliului Local nu a avut loc din lipsă de cvorum, au fost prezenți 9 consilieri din minimum 10, cât era necesar.

PSD dă vina pe liberali

Administrația locală dă vina pe consilierii PNL pe care îi acuză de boicot și dezinteres. ” Au sacrificat interesele copiilor”, spune Petre Pop, administratorul public. Consilierii social-democrați spun că absența liberalilor de la ședința de Consiliu Local e intenționată și e o sfidare a interesului public. PSD- istii spun că liberalii puteau veni, pentru dezbateri și să voteze cum vor.
În fapt, PSD a vrut, cel mai probabil, să întindă o capcană liberalilor. Introducând înființarea centrului cultural, simultan cu strategia culturală ( în care e inclus Centrul Cultural), PSD a vrut să forțeze votul liberalilor. PNL nu agrează ideea că dezvoltarea orașului trebuie bazată preponderent pe cultură și nu e dispus să voteze proiectul strategiei culturale. Cum strategia culturală și Centrul Cultural erau legate de plecarea copiilor în străinătate, consilierii PNL s-ar fi trezit într-o capcană: dacă votau “pentru”, validau programul PSD, dacă votau împotrivă li se reproșa că nu susțin plecarea copiilor la festival.
Pe de altă parte, PNL dezaprobă tendința administrației lui Radu Hanga de a introduce peste noapte, brusc, proiecte de hotărâre cu noi posturi în administrația localaă și regulamente de funcționare care să fie dezbătute în fugă, sub presiune.

Administrația locală știa din februarie că e nevoie de înființarea Centrului Cultural ca organism prin care să se finanțeze activitățile culturale, cu toate acestea nu s-a grăbit cu demersurile. Administratorul public, Petre Pop spune însă că nu e un demers ascuns de forțare a unui vot ci că era nevoie în paralel de elaborarea strategiei, ca lucrurile să fie făcute unitar. Gheorghe Rece, consilier PSD, spune că nu e un demers peste noapte, că proiectul Centrului Cultural e blocat politic de mai bine de cinci luni de zile. ” E un orgoliu personal. Cineva de la compartimentul juridic a blocat acest proiect de luni de zile”, spune Gheorghe Rece.

PNL acuză administrația locală de nerespectare a legii

Dorin Lojigan, președintele PNL Câmpia Turzii spune că liberalii nu au boicotat ședința de Consiliu Local. Potrivit consilierului local, administrația locală din Câmpia Turzii a încălcat legea. “Convocarea ședințelor extraordinare se face cu trei zile înainte, anunțând ordinea de zi, locul și ora de desfășurare a ședinței. Nu e prima dată când cei din executiv convoacă o ședință de pe o zi pe alta, iar eu le-am atras atenția de neunumărate ori că trebuie să respecte legea”, spune Lojigan. Acesta a precizat că dacă se convoca o ședință de îndată, personal ar fi participat, dar a dat exemplul unor consilierilor locali aflați în concediu sau cu probleme de sănătate care nu ar fi putut participa sub nicio formă la dezbateri. Lojigan a mai precizat că problema deplasării copiilor în străinătate a fost introdusă de către PSD pentru a acoperi motivul principal al organizării peste noapte a ședințelor de Consiliu. “Prin artificii de acest gen, folosesc copii ca să forțeze votul Consiliului Local”, crede Lojigan. Liderul PNL l-a făcut nesimțit pe actualul viceprimari Avram Gal. ” A spus că am declarat că nu merg la ședințele extraordinare deoarece nu sunt plătite. E declarație nesimțită. De la începutul mandatului am lipsit la cel mult 3 ședințe”, a mai declarat Dorin Lojigan.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.