77.000 euro pentru curent, steluțe și beculețe. S-au mărit sumele alocate iluminatului public

77.000 euro pentru curent, steluțe și beculețe. S-au mărit sumele alocate iluminatului public by noiembrie 17, 2017 0 comments

Municipalitatea a decis astăzi majorarea cheltuielilor cu iluminatul public cu circa 77.000 euro. Reprezentanții Primăriei au precizat că banii vor merge atât pentru facturile de curent mai mari cât și pentru cumpărarea de ornamente.

În absența explicațiilor clare ale primarului Cristian Matei, hotărârile adoptate astăzi arată că municipalitatea va cheltui în plus circa 250.000 de lei pe curent și mentenanță și circa 160.000 pentru beculețe.

Propunerea, supusă votului Consiliului Local,  a fost criticată de către liberali și susținută de consilierii PSD.

“77.000 de euro pentru o lună de iluminat festiv, de la Moș Nicolae la Bobotează este cam mult. Cu banii aceia se mai putea asfalta o stradă”, a comentat consilierul Ciprian Rigman. În contrapartidă, Adrian Sălăgean, consilier PSD a apreciat că suma nu e una mare. “În Turda sunt 27000 de familii, împărțind banii rezultă un cost de 15 lei de familie. Eu cred că turdenii își pot permite un astfel de preț pentru un iluminat festiv de sărbători”, a precizat Sălăgean. Consilierul Paul Năstase (PSD) a apreciat că se impune un iluminat de sărbători și plecând de la faptul că Turda își propune să fie un oraș turistic iar viitor turiștii sunt așteptați și iarna, la Turda.

Primarul iritat de poziția liberalilor: “Se fac prea multe garagațe”

Cristian Matei a fost iritat de propunerile consilierilor PNL. Aceștia au încercat să propună prin amendamente direcționarea unor sume de bani către învățământ și către sănătate.”Lumea este deja mulțumită de asfaltări. Am spus-o de fiecare dată, se va asfalta. Ieri am fost la dl ministru Nica pentru evaluările proiectelor depuse. Se asfaltează circa 75% cu bani din proiecte guvenramentale si restul se va asfalta din alte surse pe care noi le cunoastem”, a comentat primarul într-0 primă fază ca ulterior să constate  că liberalii “fac prea multe garagațe” și propun amendamente fără să se informeze.

Reacția primarului a venit ca urmare a propunerii consilierului Marius Riter care a cerut ca 180.000 de lei de la iluminatul festiv să fie directionati pentru dotarea Spitalului Municipal.

Ce se ascunde în spatele suplimentărilor bugetare

Suplimentarea sumelor de bani prin rectificare bugetară acoperă două tipuri de situații. Prima situație este aceea când la constituirea bugetului cheltuielile nu sunt acoperite în totalitate în cazul unor capitole bugetare. În acest caz “suplimentarea” doar completează un necesar de bani. Un astfel de caz este cel al capitolului transporturi suplimentat astăzi cu 410.000 lei sumă alocată ajutoarelor sociale plătite pentru aboanamentele pensionarilor. În acest nu e vorba de o suplimentare propriu zisă a bugetului, peste necesar ci de completarea unor sume necesare în buget.

Celălalt caz este când cheltuilile bugetare stabilite la începutul anului sunt depășite. În acest caz vorbim de o suplimentare propriu zisă a capitolelor bugetare. Un astfel de caz este cel al iluminatului public. În cazul iluminatului public cheltuielile au fost suplimentate cu 360.000 de lei iar suma totală a urcat de la 1,78 milioane la circa 2,14 milioane.

Primăria nu a explicat niciodată public, clar și cu exactitate cum se fac suplimentările bugetare, adică dacă e vorba de ccompletarea unui necesar sau de o cheltuială suplimentară propriu-zisă.

Liberalii se tem că banii ce vor fi cheltuiți suplimentar cu plata energiei electrice și achiziția de beculețe vor fi în parte bani risipiți. Din cei 360.000 de lei doar circa 253.000 de lei merg spre contractul de iluminat public (cca 51118 euro).

Dilema opoziției locale și pe care liberalii par hotărâți să o rezolve e dacă primarul le va cumpăra turdenilor beculețe de 160.000 de lei și de unde o va face.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.