700.000 aprobați de urgență pentru fotbal. Primăria nu a prezentat bugetul pe 2019

700.000 aprobați de urgență pentru fotbal. Primăria nu a prezentat bugetul pe 2019

700.000 aprobați de urgență pentru fotbal. Primăria nu a prezentat bugetul pe 2019

by ianuarie 22, 2019 0 comments

Primăria dă startul cheltuielilor bugetare pe 2019 cu câteva sute de mii de lei alocați fotbalului. Consiliul Local Turda este convocat mâine în ședință de îndată pentru a aproba cheltuirea a 100.000 de lei lunar pentru fotbal. Banii sunt alocați Clubului Sportiv Sticla Ariesul Turda.

Solicitarea de cheltuire a banilor este făcută însă înainte ca municipalitatea să aprobe bugetul pe 2019. De fapt, autoritățile locale nu au făcut public nici proiectul de buget pentru acest an și se pregătește să încalce din nou legea privind transparența decizională, după modelul anilor anteriori.

Banii pentru fotbal se vor aproba pe perioada ianuarie-iulie 2019, în cuantum de 700.000 de lei. O sumă de circa patru ori mai mare decât se preconiza inițial. Autoritățile au propus inițial alocarea a 25.000 de lei lunar pentru fotbal pentru ”a sălta” contribuția publică la 100.000 de lei, în iulie 2018.

Alocarea banilor la fotbal înainte de aprobarea bugetului pe 2019 vine cu complicații. Potrivit legii finațelor publice, în absența bugetului aprobat se limitele lunare de cheltuieli nu pot depăși, de regulă, 1/12 din prevederile bugetelor anului precedent, cu excepţia cazurilor deosebite, temeinic justificate de către ordonatorii de credite. Cei care susțin finanțarea fotbalului argumentează că aprobarea sumelor e legală deoarece se referă la la contracte aflate inprelungirea efectelor juridice din anii anteriori. Municipiul Turda s-a asociat în Clubul Sportiv Arieșul Turda, astfel că trebuie să plătească contribuția financiară.

Primăria nu a prezentat bugetul pe 2019, deși potrivit legii proiectul de buget ar fi trebuit întocmit cu 2 luni înainte de încheierea anului. Nici autoritățile centrale nici cele locale nu respectă legea. Guvernul a anunțat că legea bugetului de stat va fi aprobată în februarie.

Consecința acestui fapt va fi aceea că, la fel ca în anii trecuți, bugetul pe 2019 va fi adoptat în viteză maximă și fără transparență.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.