6 milioane de lei pentru prevenirea abandonului școlar. Îm primă fază au cumpărat o mașină cu 320.000 de lei

6 milioane de lei pentru prevenirea abandonului școlar. Îm primă fază au cumpărat o mașină cu 320.000 de lei by martie 15, 2019 0 comments

 Primăria Turda va cheltui până în 2020 peste 6 milioane de lei din fonduri europene pentru prevenirea abandonului școlar în special în rândul romilor.

Proiectul educațional de la Turda este unul controversar și poate fi ineficient. În 2020, an electoral, printr-un proiect la municipalității se vor plăti unor persoane sărace circa 400.000 de lei sub formă de ”subvenții” și ”burse”.

În ciuda faptului că autoritățile au propus achiziția unui microbus școlar cu ”spații generoase”, in final microbusul cumpărat este de dimensiuni obișnuite. Teoretic, microbusul ar trebui să fie folosit pe durata a doi ani de 60 de copii antepreșcolari și preșcolari însoțiți de mamele/tutorii lor și 120 elevi de gimnaziu aflați în risc educațional.

InfoAries.ro vă prezintă o radiografie a celui mai scump proiect derulat pe plan local pentru copii romi și copii săraci.

Proiectul de la Turda este intitulat Calitate, Egalitate și Prietenie în școlile din Turda” iar autoritățile locale au cerut 6,17 milioane de lei de la Uniunea Europeană.

primCu acești bani, Primăria Turda ar urma să asigure activități de învățăre pentru copii romi dar și pentru un număr de 50 de tineri și adulți prin programul școlar a doua șansă. Părinții și copii vor primi pachete cu rechizite, subvenții în bani și în unele cazuri mâncare, la programul școală după școală.

Potrivit proiectului 140 de elevi săraci în special de etnie romă ar urma să primească o masă caldă în timpul programului Școală după școală. Masa trebuie asigurată timp de 25 de luni și 16 zile pe lună. Suma cheltuită va fi de 406526 lei. Alți 100 de copii vor participa timp de o lună la grădinița estivală (pe durata verii) unde vor primit 21 de porții de mâncare/ lună în valoare de 35.000 de lei.

Se vor cheltui 200.000 de lei pentru 160 de burse de 50 de lei lunar (timp de 25 de luni) ce va fi plătătiă pentru școlari și preșcolari. Cei 50 de tineri și adulți care participă la programul a doua șansă vor primi o bursă de 1470 de lei, în total, pentru cele 21 de luni de derulare a proiectului. Copii de la grădinițe vor primi 100 de subvenții în valoare de 100 de lei fiecare.

Se vor acorda pachete cu cu rechizite școlare pentru 340 de beneficiari pentru doi ani, adică în total 680 pachete de rechizite în valoare de circa 100 de lei fiecare. Se vor acorda 140 de pachete școlare timp de 2 ani (280 de pachete școlare) pentru elevii benficiari ai progrmului a douna șană în valoare de circa 100 de lei fiecare.

Microbus de 320.000 de lei pentru educarea suplimentară a romilor

Școala Mobilă- se bazează pe ideea unui concept unic de „atelier de școală mobilă” si care va fi organizată într-un microbuz de mari dimenisuni, modificat, personalizat și dotat corespunzător, care va permite realizarea de activități educaționale multiple atât outdoor cât și în interiorul microbuzului, care trebuie să aibă un spațiu interior cât mai generos, atât ca și suprafață utilă cât și ca înălțime interioară si acces . Modificarile si dotarile sunt descrise in caietul de sarcini . Microbuzul „Școală Mobilă”, modificat și dotat conform specificațiilor, va fi omologat RAR de către furnizor”, se arată în oferta de pe SEAP a municipalității din Turda. Furnizarea microbusului a fost câștigată de firma Deltamed din Cluj specializată în producerea de ambulanțe.

Teoretic, 160 de copii antepreșcolari și preșcolari însoțiți de mamele/tutorii lor și 120 elevi de gimnaziu aflați în risc educațional vor învăța cu ajutorul microbusului ”Școala Mobilă”.

Rezultate aşteptate ale proiectului

– 60 de antepreșcolari de 2-3 ani cuprinși în activitaţi educaţionale (ateliere educaţionale saptamânale ale Școlii Mobile în care educatorii învaţa 60 parinţi/mame sa desfasoare diverse activitaţi pentru dezvoltarea limbajului copiilor si a diferite deprinderi prin joc, lectura, etc) desfasurate în comunitaţile de romi din Turda, unitaţile scolare/parteneri asociaţi si mentorat desfasurat acasa la copiii beneficiari;

– 200 de copii de vârsta prescolara care fac parte din grupuri de risc de parasire timpurie cuprinsi în act educaţionale pregatitoare pentru învaţamântul de masa ( gradiniţe estivale, ateliere educaţionale saptamânale ale scolii mobile în care educatorii vor învaţa 200 de parinţi sa desfasoare diverse activitaţi relevante pentru dezvoltarea limbajului copiilor si a diferite deprinderi, prin citirea unor carţi pentru copii, spusul povestilor, învaţarea unor cântecele, diverse jocuri cu forme/puzzle-uri, discuţii despre ce facem, discuţii despre ce citim, jocuri lexicale, scrisul unor litere sau cuvinte, cititul cu voce tare a semnelor si etichetelor; întâlniri cu modele de etnie roma care au reusit în viaţa prin educaţie) si mentorat acasa la copiii beneficiari;

-60 copii anteprescolari si 200 prescolari (min. 75% de etnie roma) vor fi pregatiţi pt învaţamântul de masa

-260 parinţi/mame vor fi mai bine pregatiţi/e sa sprijine, stimuleze adecvat dezvoltarea cognitiva, timpurie a copiilor lor si vor constientiza

importanţa educaţiei timpurii si rolul lor ca parinţi în acest proces. Educatori mai bine pregatiţi sa desfasoare activitaţi cu copii provenind din comunitaţi defavorizate ca urmare a sesiunilor de mentorat/coaching.

-480 elevi din Turda (min 75% de etnie roma) – 140 elevi din ciclul primar, 220 elevi din ciclul gimnazial , 120 elevi aflaţi în situaAţiei de risc educaţional vor fi cuprinsi în activitaţi de scoala dupa scoala SDS, consiliere, sprijin educaţional intensiv SEI la matematica si limba

româna, activitaţi de educaţie remediala si motivaţionala prin scoala mobila, mentorat, activitaţi extrascolare, beneficiind de hrana si rechizite în perioada de desfasurare a activitaţilor , sprijinind astfel recuperarea scolara, îmbunataţirea frecvenţei scolare, o mai buna

acomodare în trecerea de la un ciclu scolar la altul, rezultate mai bune la examene, cresterea stimei de sine si a abilitaţilor de viaţa si a abilitaţilor sociale ale elevilor din GT;

– 50 tineri si adulţi din Turda care vor participa la programul ADS – ciclul primar si mentorat/consiliere si orienntare profesionala, vor avea sanse crescute de a-si continua studiile pâna la finalizarea învaţamântului obligatoriu, sanse crescute de integrare pe piata muncii,își vor dezvolta competente de a cauta un loc de munca si de a se prezenta pentru obtinerea unui loc de munca, isi vor dezvolta competente si abilitati sociale care ii vor ajuta sa costientizeze importanta educatiei pe tot parcursul vietii;

-500 persoane defavorizate din Turda vot fi mai bine informate, consultate si implicate in activitatile proiectului, constietizand importanta educatiei prin activitatile scolii mobile si alte actiuni derulate in cadrul campaniei.

Puteți consulta integral bugetul proiectului, aici

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.