37 de blocuri din Turda plătesc la BCR datoriile Companiei de Apă Arieș

37 de blocuri din Turda plătesc la BCR datoriile Companiei de Apă  Arieș

37 de blocuri din Turda plătesc la BCR datoriile Companiei de Apă Arieș

by mai 28, 2015 0 comments

Compania de Apă Arieș a cesionat către BRC contractele de furnizare a serviciului de apă canal semnate cu 37 de asociații de locatari din oraș. Cesiunea contractelor de servicii, pentru acoperirea unor credite, este o măsură legală și folosită în mediile economice dar ar putea constitui un motiv viitor pentru care Compania de Apă nu va agrea reducerea de tarife.

Consiliul Local Turda aproba in septembrie 2014 un proiect de hotărâre ce viza reducerea tarifului la apă și canalizare, hotărâre ce nu a mai fost niciodată pusă în aplicare deoarece ar fi trebuit să fie aprobată și în cadrul Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Aries. Ulterior hotărârea a fost suspendată de drept deoarece prefectul de Cluj a atacat-o în contencios administrativ.

Pe ordinea de zi a ședinței ordinare a Consiliului Local Turda, din 30 septembrie 2014 , se afla un proiect de hotărâre ce făcea referire la prețul apei potabile și a canalizării, pe care Compania de Apă Arieș îl percepe în aria de distribuție (municipiul Turda), respectiv în aria delegată Asociației de Dezvoltare Intercomunitară Arieș, Cei trei consilieri locali, Lucian Cordiș, Lucian Varo și Mariana Dobra propuneau revocarea unei revocarea unei hotărâri din 30 septembrie 2013, în baza căreia s-au ajustat tarifele la apă potabilă și canalizare.

Acțiunea consilierilor turdeni a fost urmată, la doar o lună, de un anunț al liberalilor din Câmpia Turzii prin care aceștia intenționau să recurgă la o măsură asemănătoare, dar inițiativa nu a mai ajuns în Consiliul Local.

După aprobarea hotărârii de revocare de la Turda, conducerea Companiei de Apă Aries avertiza că măsura de reducere a tarifelor la apă este una populistă și electorală și că tarifele sunt legate de angajamentele luate față de Uniunea Europeană în cadrul contractului de finanțare pentru modernizarea rețelei. Directorul POS Mediu, autoritate guvernamentală ce monitorizează asociațiile de dezvoltare intercomunitară și care coordonează implemetntarea programelor europene confirma în toamna anului trecut faptul că durata contractului de finanțare se întindea până în decembrie 2015.

38 de asociații de proprietari plătesc direct la BCR datoriile Companiei de Apă Arieș

Motivul pentru care Compania de Apă Arieș nu e fericită cu o posibilă reducere a tarifului la apă poate fi legat și de obligațiile pe care operatorul de apă și le-a luat în fața unor bănci creditoare.
În 30 septembrie 2014, aceeași zi în care consilierii locali plănuiau să dea peste cap încasările Companiei de Apă Arieș, operatorul de apă-canal încheia un contract de ipotecă mobiliară prin care o parte a clienților săi urmau să plătească bancii în contul creditelor luate de CAA. O lună mai târziu, Compania de Apă Arieș cesiona către bancă și veniturile din contractele încheiate cu 37 de asociații de locatari din Turda. Practic 37 de blocuri din Turda plătesc acum costurile de apă și canal  către BCR și nu direct Companiei de Apă.

Întârzieriele de plată nu vor aduce sancțiuni din partea băncii pentru asociațiile de proprietari dar pot aduce măsuri mai ferme din partea CAA. Asociatiile de locatari nu sunt singurele entități a căror contracte au fost cesionate către bancă, de-a lungul timpului. Printre contractele cesionate se numără și insituții publice precum Primăria Turda dar și companii private.

Măsura prin care un debitor cesionează veniturile din contracte este legală și una care se practică în mediul economic, explică Vasile Cezar Marin, expert Relatii Mass Meda în cadrul Băncii Comerciale Române.
“În cazul cesiunii creanțelor dintr-un contract, clientul-cedent transferă băncii-cesionar creanțele pe care clientul le deține împotriva unei terțe părti (asociația de proprietari), împreună cu toate drepturile pe care clientul le deține în legatură cu creanțele cedate. Pentru efectuarea cesiunii, conform legii, nu este necesar acordul debitorului cedat, întrucât efectuarea acestei operațiuni nu modifică drepturile și obligațiile pe care asociația de proprietari le are conform contractului.
Asociația de proprietari va fi înștiințată în scris despre faptul ca a intervenit cesiunea, notificarea urmând să indice identitatea cesionarului (banca), identificarea creanțelor cedate (contractul din care provin) și i se vor indica instrucțiunile de plată. Din momentul primirii acestei notificări, asociația de proprietari nu va mai efectua plățile către cedent, ci le va efectua în contul indicat de bancă prin notificare. Efectuarea cesiunii nu înrăutățește poziția contractuală a asociației de proprietari din contractul încheiat cu compania publică, ci singura modificare constă în faptul că va trebui sa efectueze plațile datorate conform contractului în contul indicat de bancă (de obicei, acesta este un cont deschis pe numele companiei publice la banca-cesionar). În concluzie, sancțiunile care pot interveni în cazul neefectuării plății de către asociația de proprietari nu derivă din operațiunea de cesiune, ci pot surveni în condițiile prevăzute de contractul încheiat pentru furnizarea serviciilor”, explică expertul BCR.
Dacă măsura de reducere a tarifelor la apă ar fi fost aplicată, așa cum doreau consilierii locali ar fi aruncat în aer înțelegerile de cesionare dintre CAA și BCR iar operatorul de apă ar fi fost nevoit să vină cu garanții suplimentare.

O reducerea a tarifelor la apă, ce ar putea fi luată în calcul de la 1 ianuarie 2016 e și ea improbabilă. Pe de-o parte CAA se pregătește de un nou proiect european, iar consilierii locali nu au habar acum daca noul contract are tarife prestabilite pentru anii următori iar pe de altă parte cesionarea contractelor de furnizare a apei s-a făcut până în 2019.

Compania de a Apă Arieș precizează însă că o ipotetică reducere a tarifului la apă nu va influența derularea contractului de cesiune cu banca.
“Ipotetic vorbind, dacă ar avea loc o reducere a tarifului la apă, acest lucru nu are nici o legătură cu respectarea/nerespectarea contractului de cesiune mobiliară cu BCR. Aceste contracte specifică doar că plata contravalorii facturilor aferente serviciilor prestate se face în contul CAA deschis la BCR”, se arată într-o precizare a operatorului de apă canal.

“Hotărârea nr. 218 din data de 30.09.2014 de revocare a Hotărârii Consiliului Local al municipiului Turda nr. 225/30.09.2013 privind reconfirmarea (ajustarea) tarifelor aferente furnizării serviciilor de apă și canal, în cadrul Ariei delegării ADI – Apa Văii Arieșului, a fost considerată nelegală de către Instituția Prefectului Cluj, care a contestat-o în contencios administrativ, cerând anularea acesteia. Astfel, de la data înregistrării cererii Instituției Prefectului Județului Cluj de anulare a HCL nr. 218/30.09.2014, această hotărâre este suspendată de drept.
Tariful la apă este stabilit prin contractul de finanțare semnat cu Uniunea Europeana în 2007. Suntem o companie care are bine stabilite măsuri economice și materiale pentru a putea gestiona societatea în siguranță” a mai precizat Compania de Apă Arieș SA.

Lista blocurilor cu contracte cesionate către bancă
Asociațiile de proprietari: Bl F7 (Narciselor 2), C48 (Mihai Viteazu 2), Bl 2+F2 (Raposdiei 4), C3+F3 (Rapsodiei 6), A9 (Lotus 6), C16 (Lotus 23), A2 (Constructorilor 8), A4 (Lotus 42), B2 (Ion Opriș 3),, A1 (Libertății 4), A4 (Constructorilor 16), A (Libertății 3), D2 (Nuferilor 3), E125-sc 1-2-3 (C.Victoriei 102), G4 (Nuferilor 9), H (C. Victoriei 108), L1 (Al. Plopilor 3), L3 (Al.Plopilor 1), M3 (Macilor 11), Bloc O (Narciselor 1.3.5), Bloc R (Macilor 16), Bl T120 (Macilor 7), V4 (Zambilelor 10), F+F7 (Rapsodiei 14), A1 (Panseluțelor 3), A3 (Calea Victoriei 94), A 83 (Tineretului 4), B1 (Lotus 19), B58 (Ion Ratiu 17), D1 (Lianelor 4), D1 (Constructorilor 2), D5 (Hategului 15), E56 (Tineretului 11), J1 (Zorilor 1), K1 (Macilor 1), M2 (Macilor 15), V3 (Zambilelor 8)

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.