Primăria Turda decontează sute de mii de lei pe abonamentele pensionarilor, în plină pandemie

Primăria Turda decontează sute de mii de lei pe abonamentele pensionarilor, în plină pandemie

Primăria Turda decontează sute de mii de lei pe abonamentele pensionarilor, în plină pandemie

by mai 11, 2020 1 comment

Consiliul Local Turda a aprobat în ședința de urgență de la sfârșitul săptămânii trecute modalitatea de decontare a gratuităților acordate pentru pensionari. Deconturile se plătesc către societatea Transport Urban Public.

Administrația Matei decontează abonamente de sute de mii de lei pentru pensionari când sunt impuse restricții legale de circulație pentru beneficiarii de gratuități.

Proiectul a fost inițiat de primarul Cristian Matei, același care în trecut îi reproșa primarului Tudor Ștefănie că decontează abonamente pentru pensionari fără ca aceștia să călătorească.

Toți turdenii au văzut autobuzele goale, doar Cristian Matei și consilierii locali le-au văzut pline

Concluzia Consiliului Local Turda e că cei circa 5000 de pensionari din oraș s-au plimbat cu autobuzul în pandemie iar costurile lunare au fost de 413.685 lei.

Toți turdenii au văzut autobuzele goale, doar primarul Turzii le-a văzut pline

Toți turdenii au văzut autobuzele goale, doar Cristian Matei și consilierii locali le-au văzut pline

Municipalitatea a aprobat într-o ședință anterioară, din luna martie,  prelungirea abonamentelor gratuite cu începere de la 1 aprilie 2020 până la ridicarea stării de necesitate. TUP a cerut  prelungirea abonamentelor pentru a nu-i obliga pe vârstnici să stea la cozile de la casele de bilete pentru vizare.

Consiliul Local Turda a aprobat atunci prelungirea abonamentelor dar nu a aprobat și a doua solicitare a companiei de transport, adică lămurirea modului în care se decontează abonamentele.

Mecanismul de finanțarea al societății de transport public e unul mai aparte. Transportul local e considerat prin lege un serviciu public. Acest lucru presupune faptul că municipalitatea e obligată să asigure un profit minim la companiei de transport, profit destiant investițiilor. TUP nu poate fi pe pierdere din motive operaționale, așadar, Consiliul Local trebuie să acopere din bugetul propriu diferența dintre veniturile și cheltuielile TUP, până la atingerea acelui profit prestabilit. Așadar, indiferent dacă Consiliul Local dă banii pentru gratuități pentru a acoperi cheltuieli operaționale, sau dă bani pentru a acoperi diferențele de încasări, tot trebuie să asigurea acea marjă minimă de profit.

Potrivit Consiliului Local Turda, 5000 de pensionari au încălcat legea

Administrația locală a aprobat decontarea gratuităților pentru abonamentele pensionarilor peste 65 de ani, pentru luna aprilie și mai la nivelul lunii martie iar deplasările din martie au fost ca și cele din anii trecuți.  Asta cel puțin pe hârtie și în gândirea Consiliului Local Turda.

Cu alte cuvinte și în aceste două luni când nu aveau voie să iasă din casă decât două ore, pensionarii peste 65 de ani au călătorit cu autobuzul la fel ca anul trecut, pe vremea asta.

Consiliul Local Turda a ajuns la concluzia că în plină pandemie, pensionarii au mers cu autobuzul de 413.685 lei.

Ironia face că tocmai acest gen de decontare miserupistă a abonamentelor a fost invocat în trecut de către primarul Cristian Matei în relația cu STP. Primarul și presa locală ce-l susține reproșau STP că cere deconturi la gratuitățile pensionarilor fără a ține cont de numărul real de călătorii efectuate.

Ironia face că acum administrația Matei decontează abonamente de sute de mii de lei când legal sunt impuse restricții de circulație pentru beneficiarii de gratuități.

Proiectul de hotărâre poate fi consultat aici

1 comentariu

Incepe conversatia
  1. St. Tudor
    #1 St. Tudor 14 mai, 2020, 21:59

    400000 lei din banii publici? din banii turdenilor?

    Reply this comment

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.