”22 Decembrie 1989, ne-a adus libertatea”, mesajul oficialităților la comemorarea Revoluției Române

”22 Decembrie 1989, ne-a adus libertatea”, mesajul oficialităților la comemorarea Revoluției Române by decembrie 22, 2016 0 comments

Ceremonia de comemorare a Revoluției din Decembrie 1989 a început la Turda de la ora 10.00 în prezența lui Gheorghe Vușcan, prefectul județului Cluj, a primarului Turzii Cristian Matei, a ofițerilor și militarilor din Garnizoana Turda și a membrilor Asociației revoluționarilor. Au mai fost prezenți consilieri județeni și consilieri locali. La eveniment a participat și Cristian Haiduc, consilier județean din Câmpia Turzii. Ceremonialul a inclus o slujbă de pomenire a celor împușcați la Turda, în decembrie 1989, alocuțiuni ale autorităților civile și depunearea de coroane de flori.

Am venit aici din respect și admirație pentru cei ce ce și-au dat viața la Turda, în decembrie 1989”, a declarat prefectul de Cluj. Gheorghe Vușcan a vorbit despre importanța evenimentelor din decembrie 1989. ”22 Decembrie 1989 ne-a adus liberatea” a subliniat prefectul județului Cluj.

Primarul Cristian Matei a vorbit despre nevoia de a fructifica libertățile câștigate acum 27 de ani. ”Este o zi în care trebuie să reflectăm asupra schibărilor din 22 decembrie 1989. Avem libertatea de a ne informa corect, de a traversa granițele, de a ne depăși limitele”, a arătat primarul Turzii.

Un mesaj referitor la evenimentele din decembrie 1989 a transmis și fostul deputat ALDE Mircea Irimie. ”Revolutia Romana din Decembrie 1989 a marcat istoria natiunii romane si a constituit trecerea de la regimul comunist, statul politienesc si austeritatea economica si politica a anilor de dictatura, la valorile si principiile democratice ale tarilor occidentale.”, se arată în mesajul fostului parlamentar din Turda. Fostul senator Alexandru Cordoș a transmis la rândul său un mesaj în memoria celor morți la Turda. ”Ștefan Rus, Ion Avădanei, Radu Gog, Ecaterina Ilea, Bazil Creta, Ilie Vlad Matei, Claudiu Bercea, Săndel Sorin Suciu, Marian Ciobanu, Iosif Cionca, Ioan Mărginean, Călin Toma, Ionel Antimie și Mihai Dorel Bălan sunt 14 nume de eroi ai Turzii, nume la citirea cărora ar trebui să lăcrimăm, să le mulțumim în gând, nu pentru că au murit, ci pentru că au crezut într-o idee ce, până în ceasul morții lor, părea inefabilă, o idee pentru care doar cei aleși de Dumnezeu, se încumetă să moară, ideea de libertate, de mai bine”, se arată în mesajul lui Alexandru Cordoș.

 

Potrivit raportului procurorului militar, la Turda au fost ucise 13 persoane și alte 28 de persoane au suferit vătămări corporale.

Turda a primit, în ianuarie 2016, titlul de Oraș Martir al Revoluției Române.

Puteți citi Raportul procurorului militar cu privire la evenimentele de la Turda AICI

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.