2017, în Primăria Turda. După nouă luni, investiții puține și explicații multe

2017, în Primăria Turda. După nouă luni, investiții puține și explicații multe by octombrie 26, 2017 0 comments

Administrația locală a prezentat astăzi în Consiliul Local execuția bugetară la 9 luni, cu cifre deloc încurajatoare pentru dezvoltarea orașului în 2017. La fel ca în anii precedenți edilii păstrează la valori mici sumele alocate bugetului de dezvoltare a orașului. Ințial erau prevăzuți să fie cheltuiți cu dezvoltarea orașului circa 14, 1 milioane de lei dar municipalitatea a cheltuit doar 2,7 milioane de lei. În timp ce investițiile în oraș se mențin scăzute, administrația condusă de Cristian Matei a adoptat noi taxe, prin majorarea tarifelor de parcare și impunerea unei taxe speciale de salubritate.

Denumită în mod cosmetizat ”ajustare”, API SRL va crește prețul tarifelor de parcare cu până la 150%.

În același timp, Consiliul Local, controlat de PSD și aliații săi, au dublat sumele pentru organizarea sărbătorilor de iarnă.

Administrația locală a încercat să treacă cu rapiditate peste proiectul execuției bugetare ce a fost pus astăzi pe ordinea de zi a ședineței Consiliului Local. În schimb, opozanții politici ai primarului Cristian Matei s-au străduit să dezgroape punctele de vulnerabile ale administrației PSD. Vulnerabilitățile. Liberalii au criticat sumele mici alocate pentru bugetul de dezvoltare al orașului.

Administrația locală a prevăzut în bugetul de dezvoltare circa 14,1 milioane de lei o sumă mai mică decât estimau în bugetul anului trecut și care a fost în 2016 de 17,2 milioane de lei. Din suma de 14 milioane, bugetul secțiunii de dezvoltare a primit doar 2,7 milioane de lei.

Situația capitolelor bugetare importante arată diminuări de cheltuieli în acest an, inclusiv la capitolul reparații și întreținere străzi. Spre exemplu, capitolul transporturi din sencțiunea de funcționare a primit 6,5 milioane de lei, față de 7,02 milioane în 2016.

Pentru reabilitarea și modernizarea străzilor au fost prevăzut inițial un buget de 6,7 milioane de lei din care au fost cheltuiți 981.053 de lei. Administrația locală își ascunde performanțele în spatele unor cifre contabile. Odată cu aceasta începe și disputa politică. Opoziția din Consiliul Local spune că administrația lui Cristian Matei este una lipsită de performanță, de vreme ce toate cifrele importante din buget, cu excepția taxelor și banilor pentru petreceri, o iau la vale. Consilierii PSD le reproșează celor din opoziție că aleg în mod voit interpretări eronate. ”Vorbiți de procente, dar 20% de anul acesta nu același lucru cu 20% din anul trecut”, spune consilierul local Adrian Sălăgean (PSD). Explicația oficială a conducerii PSD a orașului este aceea că municipalitatea nu a investit serios în infrstructura din oraș deoarece se așteaptă proiectele cu finanțări guvernamentale și banii europeni. Sumele din buget ar fi fost prevăzute ca și co-finanțări și completări la proiecte mari de investiții din afara bugetului local. În contrapartidă liberalii spun că explicația e doar o scuză care acoperă modul neperformant în care e condus orașul.

Găurile bugetare vor fi umplute cu noi taxe. Se dublează cheltuielile pentru pentru Sărbători

Administrația locală a dublat cheltuielile cu Târgul de Crăcin ce va costa 73.000 de lei

Administrația locală a dublat cheltuielile cu Târgul de Crăcin ce va costa 73.000 de lei

Creșterile de tarife propuse de API SRL și aprobate de Consiliul Local au fost denumite în mod cosmetizat drept ”ajutări”. În unele cazuri însă, majorile sunt de peste 150%. Cele mai mari creșteri sunt la tarifele de parcare în zona Centrală. Un tichet de parcare valabil 2 ore va costa 8 lei, față de 3 lei cât este acum. Bonul de parcare de 2 ore din zona B urcă de la 3 la 5 lei iar abonamentele cresc în medie cu 10-15 lei pe lună. Majorările de prețuri s-au făcut fără ca Administrarea Patrimoniului Imobiliar srl (API) să prezinte o situație financiară, fapt care i-a determina pe consilierii din opoziție să critice noile majorări. Consilierii liberali, Ciprian Rigman și Marius Riter i-au cerut directorului API; Traian Urusuleanu să prezinte balanța lunii septembrie dar și un raport detaliat referitor la bugetul de venituri și cheltuieli. Intervențiile libealilor au trezit reacții în Cristian Matei. ”Vorbiți de 20 de bani, majorări. Poate nu știți dar noi vrem să implementăm la Turda conceptul de smart-city”, a explicat primarul. Potrivit acestuia banii vor fi folosiți pentru dotarea parcărilor din Turda cu sisteme cu senzori. Primarul a explicat că se dorește un sistem prin care șoferii să-și poată rezerva o parcare în Turda, direct de pe smartphon-uri. Cristian Matei nu a fost însă și foarte clar în exprimare, când un astfel de sistem ar urma să fie funcțional. Cei din PNL nu au fost convinși de explicația primarului. Consilierii PNL au apreciat că directorul API, Traian Ursuleanu este probabil un manager capabil, dar au cerut lămuriri cu privire la cheltuielile API din luna august, lună în care au fost și zilele Turzii.

null

null


După Zilele Turzii, municipalitatea pregătește pentru turdeni o nouă sărbătoare. De această dată va fi ediția a 2-a Târgului de Crăciun. Manifestarea a beneficiat anul trecut de circa 35.000 de lei. În acest an suma alocată va fi dublă. Nouă sărbătoare a Turzii va costa, din bugetul local circa 73.000 de lei.

Vezi noile tarife de parcare la sfârșitul hotărârii de Consiliu Local, disponibilă AICI.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/includes/single/post-tags.php on line 4

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/infoaries/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/functions/filters.php on line 196

Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/functions/filters.php on line 197
<