Sorin Săveanu dezvăluie risipa financiară de 3,5 milioane de euro, cu reabilitarea Hotelului Potaissa și a Centrului SPA

Sorin Săveanu dezvăluie risipa financiară de 3,5 milioane de euro, cu reabilitarea Hotelului Potaissa și a Centrului SPA by ianuarie 29, 2020 0 comments

Fostul viceprimar Sorin Săveanu și ex-consilier tehnic la Salina Turda vorbește pe blogul personal despre rispirea banilor publici în reabilitarea Hotelului Potaissa și renovarea Centrului SPA. Potrivit lui Sorin Săveanu suma cheltuită cu complexul Potaissa ajunge la 4,5 milioane de euro. Săveanu numește investiția de la Potaissa drept o risipă a banilor publici.

De-a lungul timpului, InfoAries.ro a fost singura publicație locală care prin articole succesive a denunțat rispirea banilor publici cu proiectul de reabilitare al Hotelului Potaissa. Investiția de la Potaissa are și o semnificație politică. A declanșat punctul de cotitură în transferul puterii politice de la Turda, de la fostul primar Tudor Ștefănie, la actualul primar Cristan Matei.

Într-o postare pe blogul propriu Sorin Săveanu, fost viceprimar al Municipiului Turda răspunde la trei întrebări: care a fost utilitatea proiectului, care au fost costurile lucrărilor de reabilitare în general și care a fost calitatea lucrărilor.

Decizia administratiei locale a fost ca, pe o parte a cladirii fostului hotel, Salina sa realizeze o investitie numita Centrul SPA, pe baza unui credit bancar de cca 9,2 milioane lei (peste 2 mil euro la cursul de atunci), credit garantat de catre Consiliul Local (CL). De ce asa, mai ales ca pentru CL, intre a se imprumuta sau a garanta un imprumut al unui tert nu exista nici o diferenta din punct de vedere al gradului de indatorare al municipiului? Simplu…derularea investitiei prin intermediul Salinei e mult mai “discreta”. Din pacate, efectele financiare sunt majore: Salina plateste “o caruta de bani” ca si dobanzi bancare in paralel cu “o alta caruta de bani” impozit pe profit ”, scrie fostul viceprimar. Aceasta adaugă că după angajarea sa la Salină a reușit o economie de 2,5 milioane de lei, neconsumați din credit.

Inițial comisia de recepție a refuzat recepționarea lucrărilor de la Centrul SPA Potaissa Tuda. Sub mandatul lui Cristian Matei, numit președinte al Consiliului de Administrație al Salinei, trei membri ai comisiei au fost înlocuiți prin decizia CA, printre care și Sorin Săveanu. Toți trei formulaseră obiecții la recepția lucrărilor.

Consilierul local Ovidiu Micu își amintește cum a decurs înlocuirea sa. ”Eram în comisia de recepție, am trecut pe acolo (nr-pe la centrul SPA) și un lucrător tencuia. M-am uitat, nu s-au sablat stâlpii de susținere deși era prevăzut în lista de lucrări. M-am dus cu Cristi Felezeu, i-am intrebat listele de cantitati. Nu exista procesul verbal de lucrări ascunse. La recepție au spus că s-a sablat și că uitaseră să atașeze documentul. Am mai avut niște observații referitoare la peretele de sticlă și acoperiș. Piesele nu erau zincate, încă de atunci începeau să ruginească. Au fost mai multe dar cam asta-mi amintesc. Apoi am fost schimbat (din comisie- nr) pentru că nu le convenea”, explică consilierul Ovidiu Micu. Consilierul local Ovidiu Micu a fost una din persoanele care a formulat obiecții și care a refuzat semnarea recepției lucrărilor. Consilierul local Cristian Felezeu își amintește de vizita la Centrul SPA: ”Am fost împreună cu Micu, era vorba de stâlpii de la bazinul de înot”.

Sorin Săveanu mai descrie pe blogul său cum a crescut devizul la lucrările de reabilitare a hotelului Potaissa, de la 2,5 milioane de lei la 6 milioane de lei pentru ca în final să fie reabilitat cu circa 4,5 milioane de lei.

Calculul fostului primar arată că ”investițiile” de la Potaissa valorează circa 4,5 milioane de euro: 2,5 mil euro SPA-ul, 1 milion de euro reabilitarea hotelului de 24 de camere, 1 milion de euro valorea vechii clădiri și a terenului.

Directorii sub care s-au derulat investițiile de la Potaissa sunt Vasile Nemeș, Puiu Toth și Simona Baciu. Actualul primar Cristian Matei a fost președintele Consiliului de Administrație în mandatul căruia a avut loc recepția Centrului SPA.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/includes/single/post-tags.php on line 4

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/infoaries/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/functions/filters.php on line 196

Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/functions/filters.php on line 197
<