Autoritățile de la Turda își bat joc de un alt proiect valoros pentru oraș

Autoritățile de la Turda își bat joc de un alt proiect valoros pentru oraș by iunie 18, 2020 0 comments

Primăria Turda vrea să construiască locuințe sociale dar e pe cale să dezavantajeze familiile cu cele mai mari probleme sociale, cele cu mai mulți membri. Municipalitatea a cerut în februarie 2019, votul Consiliului Local Turda pentru un studiu de fezabilitate privind construirea de locuințe sociale în Turda. Proiectul, unul ambițions, în valoare de 12,8 milioane de lei este însă unul ineficient pentru scopul propus deoarece exclude posiblitatea acordării de locuințe sociale pentru familiile cu peste 3 membri.

”A fost semnat contractul de finanțare prin care Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației a alocat suma de 880.137,00 de lei pentru demararea lucrărilor. În acest moment sunt în curs de finalizare procedurile de licitație pentru contractarea antreprenorului general care va realiza lucrările.

Noul ansamblu de locuințe sociale va avea 72 de apartamente și va fi construit pe strada Intrarea Negru Vodă f.n. Noile locuințe vor fi acordate în baza cererilor depuse de către cetățeni, conform prevederilor legale.

Valoarea totală a investiției este estimată la 12.848.353,72 lei, sumele alocate în prezent reprezentând prima tranșă necesară demarării lucrărilor”, a anunțat primarul Cristian Matei.

Studiul de fezabilitate a proiectului a fost întocmit și în baza Legii Locuinței 114/1996 și ar fi trebuit să respecte Anexa 1 din actul normativ amintit. Legea 114 stabilește un set minim de condiții pentru ca o locuință să fie considerată convenabilă pentru locuire: acces liber individual în spațiul de locuit fără tulburarea posesiei și a folosinței de către o altă persoană sau familie, spațiu pentru odihnă, pentru prepararea hranei, grup sanitar, acces la apa curentă, energie electrică și evacuarea controlată a a apelor uzate și reziduurilor menajere.

Studiul de fezabilitate precizează că ar urma să se construiască 24 de apartamente cu suprafața utilă de 40 mp, cu o cameră și 48 de apartamente de 54 mp suprafață utilă, cu 2 camere. Proiectul respectă suprafețele menționate în Legea Locuinței dar ignoră realitățile sociale. De regulă, familiile cu probleme sociale sunt familii cu mai mult de 3-4 membri. În forma proiectată, de apartamente cu 1 sau 2 camere, locuințele sociale vor putea fi atribuite doar tinerilor fără familie sau familiilor cu maximum doi membri.

Proiectul celor 72 de apartamente este unul care nu oferă condiții optime de locuire pentru familiile cu 3 sau mai mulți membri.

Studiul de fezabilitate menționa că la apartamentele de 2 camere zona de noapte ”este relativ separată de zona de zi prin intermediul unui degajament”.

Imaginați-vă că aveți o familie de 4 persoane și printr-o nefastă întâmplare vă pierdeți casa și ajungeți într-o locuință socială. Veți dispune de o nouă casă cu 2 camere ”relativ separate” între ele. Se presupune că locuind în apartamentul cu 2 camere ”relativ separate”,  cu nevasta și doi copii, veți merge zilnic  la muncă și vă veți putea și odihni.  Repartizarea apartamentelor cu 2 camere familiilor mai numeroase nu doar că încalcă prevederile legale referitoare la locuire, dar ar transforma locuirea într-o astfel de casă într-o perfectă harababură.


Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/includes/single/post-tags.php on line 4

Warning: count(): Parameter must be an array or an object that implements Countable in /home/infoaries/public_html/wp-includes/class-wp-comment-query.php on line 399

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.


Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/functions/filters.php on line 196

Warning: Illegal string offset 'rules' in /home/infoaries/public_html/wp-content/themes/fraction-theme/functions/filters.php on line 197
<