Locuitorii de pe patru străzi păcăliți de Primăria Turda. Urmează cartierul Oprișani

Locuitorii de pe patru străzi păcăliți de Primăria Turda. Urmează cartierul Oprișani by iunie 30, 2020 0 comments

Locuitorii de pe patru străzi, Călărași, Dorobanți, Vânători și Alexandru Vlahuță au fost păcăliți din nou de administrația primarului Cristian Matei care a eliminat aceste străzi din lotul de modernizare urbană.

În același timp, primarul Turzii a scăpat din nou de sub control în Consiliul Local unde la ultima ședință ordinară a vorbit singur timp de 15 minute, într-o manieră agresivă.

Aberațiile lui Matei au stârnit hohotele de râs ale consilierului PMP, Adrian Nap,  fapt care l-a enervat la final pe edilul șef al Turzii.

Sub presiune publică și confruntându-se cu stoparea lucrărilor din oraș, Cristian Matei pare să cedeze psihic. Este a doua ieșire agresivă a primarului la adresa unui consilier local, în decurs de 30 de zile, după intervenția împotriva consilerei PMP, Minerva Ploscariu.

Administrația locală nu mai are suficiente fonduri pentru a termina lucrările propuse. Ca să rezolve situația pasul logic va fi un nou împrumut bancar.

Deși de regulă administrația locală publica înregistrarea ședinței de Consiliu Local în decurs de câteva zile, de această dată înregistrarea ultimei ședințe ordinare nu a fost făcută publică. ”A ieșit scandal după ce s-a publicat ședința anterioară când primarul se răstește la consiliera PMP Minerva Ploscariu. Acum a făcut același lucru cu consilierul Cristian Felezeu”, explică surse din Primăria Turda.

Ieșirea necontrolată a primarului Turzii, Cristian Matei care a vorbit singur timp de 15 minute spre suprinderea consilierilor locali, a venit după ce consilierul local Cristian Felezeu a cerut lămuriri cu privire la excluderea unor străzi din lotul de modernizare.

S-a prezentat proiectul cu indicatorii pentru reablitarea de străzi zona Oprisani, Turda Nouă Nord și Sud și am constat ca patru străzi sunt excluse: Călărași, Dorbanți, Vânători și Alexandru Vlahuță.

Inițial au fost aprobate pentru reabilitare, dacă îmi amintesc corect printr-o hotărâre a Consiliului Local din 2016. Ulterior la demararea proiectului din Băi au fost excluse pe lista de străzi. La solicitarea mea mi s-a comunicat ca vor fi prinse pe un alt proiect. Acum au fost scoase din nou din lista de străzi”, explică Cristian Felezeu.

Consilierul local a întrebat de ce au fost excluse cele patru străzi. ”Ce e așa important cu străzile alea”, s-a întrebat primarul, un răspuns care i-a surprins pe aleșii locali. ”I-am zis că fiecare stradă din Turda e importantă, mai ales dacă e prevăzută într-un proiect. Infrastructura subterană e rezolvată pe cele patru străzi așa că pot fi reabilitate”, a mai comentat Felezeu.

Timp de 15 minute, primarul Cristian Matei a vorbit singur și de neoprit în fața Consiliului Local, inclusiv despre ”fondurile norvegiene”, noul subiect de propagandă pentru campania electorală.

Consilierul local Cristian Felezeu a solicitat la ultimele trei ședințe ordinare rapoartele de progres asupra tuturor lucrărilor din Turda dar nu a primit răspuns. Prima solicitare a lui Felezeu a fost făcut însă de anul trecut, în 26 octombrie 2019 iar administrația primarului Matei nu i-a dat vreun răspuns. Cristian Felezeu a inițiat în 2013 un proiect de hotărâre aprobat de Consiliul Local prin care autoritatea executivă e obligată să publice pe site toate achizițiile publice și stadiul lor. Primăria nu respectă însă hotărârea Consiliului Local. ”Am cerut lista cu denumirea constractului, cine este executantul, valoare de contract, stadiul fizic, stadiul economic, așa cum a publicat recent Compania de Apă rapoartele de progres”, a mai adăugat alesul local.

Iritarea primarului Matei, care se dovedește mai mult decât sensibil la critică, a fost accentuată de solicitarea prin care Felezeu a cerut detalii despre lucrările de apă-canal din zona Cartierului Industrial. Consilierul local a cerut să se verifice dacă au fost respectate condițiile autorizației de spargere în zona străzilor Locomotivei, Fabricii, Intrarea Depoului, după ce a fost sesizat că lucrările nu sunt la standarde. ” E vorba de umplutura săpăturilor și tasarea lor. Acolo se va rupe drumul la asfaltare”, crede consilierul local.

Locuitorii din Băi strâng semnături după ce au fost lăsați baltă. Pe lista păcălelilor intră Oprișaniul

Consiliera PMP Minerva Ploscariu a început să strângă semnături de la locuitorii străzii Caisului. După ploi, aceștia s-au trezit cu strada inundată, o rabă a rămas blocată în noroaie iar oamenii au cerut niște pietriș pentru a fi împrăștiat pe stradă. ”Li s-a dus o umplutură de spărtură galbenă, ceva de bătaie de joc. Am strâs semnături pentru a rezolva o problemă”, explică Minerva Ploscariu.

”Locuitorii de pe strada Caisului au cerut balast și au primit ceva de bătaie de joc”, explică consilierul local Minerva Ploscariu

”Locuitorii de pe strada Caisului au cerut balast și au primit ceva de bătaie de joc”, explică consilierul local Minerva Ploscariu

Consiliera PMP a confirmat percepția despre tonul agresiv al primarului la adresa consilierilor locali. ”Am observat că-i sare țandăra. Atunci când te duci la el cu o problemă se enervează. S-a comportant cu consilierul Cristian Felezeu la fel cum a făcut cu mine”, spune consiliera PMP. Minerva Ploscariu a mai povestit cum administrația locală nu poate rezolva lucruri simple. ”Au fost niște cetățeni din Micro cu o problemă cu băncile. Primarul a zis că se rezolvă. În final a trebuit să merg să vorbim cu directorul de la Domeniul Public. Noroc cu el că a fost un om binevoitor și am rezolvat-o”, mai explică alesul local.

Pe lista păcăliților au intrat și străzile din Oprișani. Prin proiectul de hotărâre de reabilitare a străzilor au fost incluse zone din acest cartier. Lucrările sunt estimate la 13, 1 milioane de lei și sunt prevăzute din creditul intern de 20 de milioane. Toate lucrările de modernizare urbană aprobate pentru a fi finațate din credit sunt de  27 de milioane de lei, peste valoarea creditului disponibil. Împrumutul este aprobat inclusiv pentru finantarea lucrărilor din Băile Sărate care costă 13,5 milioane. Acești bani însă vor fi recuperați.

Adevărul  este precizat negru pe alb în hotărârea Consiliului Local: administrația Cristian Matei a aprobat lucrări de modernizare a infrastructurii în valoare de 60 de milioane de lei în condițiile în care dispune pe hârtie de un împrumut de 20 de milioane de lei și alocări anuale proprii din buget de circa 10 milioane de lei. Durata de finalizare a lucrărilor este de 36 de luni.

Moștenirea administrativă a primarului Cristian Matei este aceea că la această dată Primăria are bani cu ce să înceapă lucrări de reabilitare a drumurilor, dar nu are banii cu care să le și termine.

Proiectul de hotărâre aici:

Puteti citi in el:

  • cum toate lucrările de modernizare rutieră din Turda costă 60 de milioane de lei
  • cum lotul Oprișani costă 13 milioane de lei
  • cum lotul anterior aprobat din credit intern costă 14 milioane de lei
  • cum creditul disponibil la ora actuală este 20 de milioane de lei

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.