Domeniul Public acuzat că a cumpărat dezinfectanți la suprapreț. Directorul dezminte acuzațiile

Domeniul Public acuzat că a cumpărat dezinfectanți la suprapreț. Directorul  dezminte acuzațiile by martie 27, 2020 0 comments

Domeniul Public Turda a cumpărat 24.000 de kg de hipoclorit de sodiu, la un preț supra-evaluat precizează surse din administrația locală din Turda.

Potrivit surselor InfoAries.ro, compania publică a plătit 2,9 lei/kg în condițiile în care o firmă locală vinde același produs la prețul de 0,9 lei/kg.

Directorul Domeniului public dezminte informația și spune că prețul a fost corect: produsul din Turda ar fi avut o concentrație mai slabă. 

”Domeniul Public a cupărat hipocloritul la un preț de trei ori mai mare. Practic au plătit în plus 48.000 de lei către o firmă din Alab. Același produs certificat este cumpărat de Compania de Apă Arieș la un preț mult mai mic”, explică sursa InfoAries.ro

Produsula fost cumpărat de la firma SC GEHO Aqua-Industries srl din Stremț, județul Alba. Firma din Alba nu mai are prelungit avizul de biocide, astfel că nu mai poate vinde produsele proprii. ”Este probabil o tranzacție comercială. Cei de la Alba au cumpărat probabil de la Borzești și au umflat prețul”, explică sursa InfoAries.ro

Reprezentanții firmei Geho Aqua Industries confirmă faptul că produsul vândut companiei publice de la Turda nu este un produs propriu, ci fabricat de un alt producător. Sorin Brad, partener în tranzacțiile cu produse chimice al companiei din Stremț precizează pentru InfoAries.ro că prețul este unul corect. ”Știți cât costă o tonă de hipoclorit la poarta fabricii peste tot în jur? 1180 de lei tona”, explică antrepenorul. Acesta subliniează faptul că nu sunt interesați să speculeze prețul iar oferta a fost una corectă. În ceea ce privește oferta de la Turda, cu o medie de 900 de lei tona, Sorin Bradu spune că fabrica de la Turda nu inspiră încredere. ”Ați fost să vedeți cum arată fabrica aceea?” , mai adaugă partnerul firmei Geho.

Din punctul de vedere al companiei Geho, afacerea e una în regulă: a cumpărat un produs și a adăugat un adaos comercial.

Directorul Domeniului Public, Gheorghe Balahura, recunoaște achiziția dar spune că prețul a fost unul corect. Balahura adaugă că produsul cumpărat are concentrație 12% și că la Turda se vindea un produs cu concentrație mult mai slabă. ”Noi am luat 24.000 de kg, și l-am diluat la 1%. În plus avea toate avizele de biocid, TP2. Produsul de la Turda avea o concentrație mai slabă”, explică Balahura.

Mihai Rotaru, de la Sadachit Turda spune că firma sa produce hipoclorit la aceeași concentrație.” Este o concentrație standardizată de 12,5 %. Noi vinem același tip de produs către Compania de Apă Arieș. Inainte ca Domeniul Public să cumpere de la Stremț, chiar am vândut acest produs operatorului de apă de la Turda. Produsul nostru este categoric mult mai ieftin”, spune Rotaru.

Domeniul Public nu respectă recomandările OMS

Turdenii s-au plâns de faptul că pe străzi era un miros persistent de clor. Explicațiile pot fi multiple dar una dintre ele este legată de faptul că s-au greșit dozele.

Gheorghe Balahura precizează ccă doza folosită a fost o dilutie de 1%. Nota tehnică a Organizației Mondiale a Sănătății ”Water, sanitation, hygiene and waste management for the COVID-19 virus”, publicată în 2 martie 2020, pe site-ul organizației mondiale precizează concentrații de 0.5%

”Mirosul de clor poate fi de la o concentrație prea mare ori de la un aspect tehnic. E posibil să nu amestece bine sustanțele. Hipocloritul are o densitate mai mare ca apa. Daca l-au adaugat prima dată iar apoi apa, acesta a rămas spre fundul cisternei”, explică Mihai Rotaru care e inginer chimist.

De reținut

Domeniul Public a cumpărat hipoclorit de sodiu la prețul de 2900 lei/tonă.

Sadachit Turda susține că vinde la prețul de 900 lei tonă și că putea asigura necesarul local

Complexul chimic de la Borzești vine la un preț de 1350 lei/tonă,cu livrare de la poarta fabricii în 2-3 zile

OMS recomandă pentru dezinfecția suprafețelor 0,5%  iar Domeniul Public a folosit 1%

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.