Decizia Primăriei Turda care va agrava efectul dezastrelor naturale în viitor

Decizia Primăriei Turda care va agrava efectul dezastrelor naturale  în viitor by iunie 14, 2020 0 comments

Turda s-a confruntat în ultimele 24 de ore cu fenomene meteorologice extreme care au prins pe picior greșit autoritățile locale ce au dovedit că nu au planuri de intervenție specifice. Străzile inundate nu au fost restricționate iar utilajele speciale- cu excepția poliției locale – au intervenit abia la o oră de la evenimentele meteo.

Administrația locală de la Turda a luat în ultimii patru ani cele mai proaste decizii când e vorba de dezastre naturale. 

În vara anului trecut, la cererea primarului Cristian Matei, consilierii locali au transformat pădurile de protecție ale Turzii în păduri parc, pentru a putea fi tăiate mai ușor. Străzile periferice nu sunt sistematizate și nu există nici măcar rețele minime de drenare a apelor. 

     Locuitorii străzilor afectate cer  măsuri clare pentru viitor și doresc să vadă un plan de sistematizare pentru străzile lor.

În iunie 2019, administrația locală a hotărât să transforme toate pădurile de protecție a solurilor din Turda  în păduri-parc.În pădurile de protecție se pot face mai greu tăieri iar defrișarea e permisă rar și doar cu angajamentul replantării de arbori. Primăria Turda se pregătea să construiască un centru multicultural în pădurea de la Lacul Tarzan și nu știa cum să taie copacii de acolo.

În ultimii ani, autoritățile locale nu au mai făcut lucrări specifice pentru pădurile de protecție de la Turda.

La hotărârea de consiliu nu au fost atașate avize sau aprobări ale autorității centrale de silvicultură și nici conținutul addendum-ului aprobat de către Comisia tehnică de silvicultură.

Au lăsat resturile vegetale aruncate la locul de intervenție

Au lăsat resturile vegetale aruncate la locul de intervenție

Schimbarea categoriei din pădure de protecție în ”pădure-parc” a fost propusă de serviciul urbanism și primarul Cristian Matei, în ciuda atenționărilor din Planul de Analiză și Acoperire a Riscurilor elaborat de compartimentul pentru Situații de Urgență din Primăria Turda inclusiv pentru zona de terenuri cu alunecări de teren.

Diferența dintre pădurea de protecție și pădurea de agrement constă în principal în stabilirea densității optime a suprafeței forestiere. O pădure de protecție are o consistență/densitate mai mare decât o pădure parc, adică protejează mai bine.

Oamenii cer autorităților să sistematizeze străzile în regim de urgență

104343016_3206613842760931_4182500475365313279_oTurdenii s-au revoltat pe rețelele de socializare, după ce străzi din oraș au fost sub asaltul viiturilor. ”Rușine ! Mulțumim domnul primar pentru tot ce ați făcut pentru noi ! Uitați ce frumos arată Turda datorită domnul primar care a avut grija sa nu facă canalizări și asfalt ! Mulțumim frumos ! ”, e reacția unei turdence ce a postat o filmare șocantă: apa face ravagii prin case și în curți.

Pe rețelele de socializare părerile sunt împărțite. Unii susțin că municipalitatea nu avea ce face deoarece rețelele de canal nu ar fi rezistat oricum la un astfel de volum de apă. Alții atrag însă atenția că lipsesc și cele mai elementare sisteme de drenare a apei.

Pe Facebook și prin intermediul presei, primarul Cristian Matei a transmis că era pe teren încă din timpul furtunii. La câteva minute după ce comunicatele oficial erau publicate primarul dispăruse însă din zonele cele mai afectate.

Au fost însă în patrule echipaje de poliție locală și rutieră, utilaje ale domeniului public, Companiei de Apă Arieș și cele ale pompierilor.

Locuitorii străzilor afectate cer însă măsuri clare pentru viitor și doresc să vadă un plan de sistematizare pentru străzile lor.

Ce face Consiliul Local?  

20200613_233258Într-o comunitate normală, afectată de un dezastru, Consiliul Local s-ar întâlni în ședință de urgență pentru a discuta măsuri ce pot fi luate pe viitor. La Turda, primarul Cristian Matei convoacă ședințele de urgență ale Consiliului Local când consilierii locali trebuie să-i confirme ginerele ca șef la Compania de Apă ori când e de aprobat vreo licitație de teren în zone speciale.

  Va fi convocat Consiliul Local Turda ca să fie prezentate situațiile de risc din municipiu și variantele de măsuri ce se impun?

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.