Câmpia Turzii desconsiderată în Asociația Apa Văii Arieșului. Nu au fost consultați pentru alegerea noului director al Companiei de Apă

Câmpia Turzii desconsiderată în Asociația Apa Văii Arieșului. Nu au fost consultați pentru alegerea noului director al Companiei de Apă by iunie 10, 2020 0 comments

O scrisoare de așteptări privind managementul Companiei de Apă Arieș a fost publicată în 21 mai de către Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Apa Văii Arieșului (ADI AVA) a cărui președinte este Cristian Matei, primarul Turzii. Documentul prevăzut de OUG 109 privind guvernarea corporatistă funcționează ca o etapă intermediară în selectarea directorilor companiilor publice.

Scrisoarea de așteptări a fost emisă fără știința primarilor, membri în Asociația Văii Arieșului și fără a fi înștiințate Consiliile Locale asociate. Scrisoarea de așteptări se aprobă prin ordin al autorității tutelare, în acest caz de către Cristian Matei, care e și președintele ADI AVA dar trebuie redactată în urma unor consultări.

Cel puțin Municipiul Câmpia Turzii și Consiliul Local, în calitatea sa de acționar al companiei publice, trebuia convocat pentru consultări.

Scrisoarea de așteptări este un document necesar pentru selecția membrilor Consiliului de Administrație, respectiv a directorilor unei companii publice. Documentul este redactat de către autoritățile tutelare, în general Consilii Locale sau Consilii Județene ori ministerele de resort. În acest document sunt incluse strategiile economice pentru compania publică dar și seturile de indicatori de performanță. Ulterior acestui document, candidatii trebuie să inainteze scrisoarea de intenție și un plan de administrare. Apoi ar trebui să se treacă la un alt pas, negocierea indicatorilor de performanță.

Documentul emis de către ADI AVA încalcă prevederile OUG 109 care prevede obligativitatea consultării acționarilor ce dețin peste 5% din capitalul social al întreprinderii publice. În acest caz, Municipiul Câmpia Turzii și Consiliul Local trebuiau consultate.

Obiectivul consultărilor este punerea în acord a principalelor aşteptări ale autorităţii publice tutelare şi acţionarilor, după caz, cu privire la evoluţia pe următorii patru ani de activitate ai întreprinderii publice. Organizarea consultărilor trebuia comunicată cu cel puţin 10 zile înainte de întâlnirea propriu-zisă, prin anunţ pe pagina de internet a întreprinderii publice şi pe cea a autorităţii publice tutelare.

Aceste anunțuri de convocare la consultări precum și consultarea autorității publice din Câmpia Turzii n-au fost făcute.

Numirea administratorilor și a noului director poate fi contestată în instanță dacă procedura de consultare a acționarilor, prevăzută în OUG 109 nu este respectată.

     Scrisoarea de așteptări trebuie transmisă candidaților aflați pe lista scurtă pentru funcțiile de administratori și director. Nici această listă nu are un caracter public. Consiliile Locale asociate nu pot spune acum cine s-a înscris pentru șefia Companiei de Apă Arieș. Rămâne de văzut dacă  Bogdan Bobic, ginerele primarului Turzii, președintele Asociației Apa Văii Arieșului mai este pe listă.

Mai mulți primari din Asociația Apa Văii Arieșului au precizat că nu au fost consultați de către ADI AVA cu privire la conținutul scrisorii de intenție. ”Nu am avut o astfel de ședință. Nu știu nimic despre scrisoarea de așteptări”, a confirmat primarul Ioan Zeng, din Mihai Viteazu. Localitatea sa ar fi trebuit deasemenea să fie consultată în procesul de redactare a documentului.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.