Gunoaiele municipale sunt transferate de la Turda spre o stație de transfer de la marginea orașului, la Stejeriș, spre Alba Iulia.
Angajații stației de transfer susțin că Prival Ecologic nu mai folosește momentan stația de transfer pentru a depozita noi deșeuri ci doar pentru a le duce la destinația lor finală.
Turdenii ajung să plătescă de două ori pentru incompetența cu care sunt conduși.
Am sesizat Agenția pentru Protecția Mediului încă din 2018. Vezi răspunsul lor aici
Prima dată plătesc pentru că deșeurile municipale nu sunt reduse prin colectare selectivă. A două oară vor plăti pentru ecologizarea unei așa numite rampe de transfer.
Administrația locală de la Turda se pregătește să scumpească serviciile de salubritate potrivit unor prevederi legale, dar demersul este incomplet deoarece nu include și prevederi pentru operatorul de salubritate.
Noua taxă denumită de lege ”taxă pentru economia circulară” urmează să fie aplicată în două tranșe. Prima tranșă a fost aprobată de Consiliul Local Turda la finalul anului 2018. A doua tranșă se aplică din 2020 . Este vorba despre o taxă pentru depozitare pentru alimentarea Fondului de Mediu. Ideea nu este proastă: se percepe o taxă mică pentru depozitarea deșeurilor care ulterior poate fi folosită peste zeci de ani pentru închiderea ecologică a rampelor de gunoi. La presiunea normelor UE s-au prevăzut însă și niște condiții speciale. Operatorii de salubritate ar trebui să aibă indicatori de performanță și ar trebui să colecteze selectiv gunoaiele. În acest fel, cantitatea totală de deșeuri colectate este limitată de indicatorii de performanță iar cantitățile de deșeuri ar trebui să scadă. Pentru cantitățile care depășesc indicatorii de perfomanță, taxa pentru economia circulară este plătită de operatorii de salubritate.
Aceste ultime prevederi nu se aplică la Turda unde Consiliul Local nu a aprobat public indicatori de performață pentru reducerea cantităților de deșeuri municipale. Pe cale de consecință, cetățenii plătesc din buzunar și neperformanța.
În 201-2019, nu era emis avizul de mediu pentru vreo stație de transfer pe raza Turzii
Gunoaiele Turzii sunt transportate la ieșirea din oraș pe o așa numită rampă de transfer, amplasată pe partea stângă a drumului național spre Alba Iulia. În mod normal, cantitățile depozitate într-o astfel de rampă de transfer sunt limitate la câteva containere de gunoi pe zi.
La Stejeriș, cantitățile au sărit de mult peste prevederile legale.
InfoAries.ro a sesizat de ani buni problema gunoaielor de la Turda. În urma presiunilor am reușit să eliminăm rampa de clandestină de gunoi de la Stadionul Municipal.
În anii trecuți am sesizat organismele de mediu și control cu privire la rampele ilegale din oraș.
Funcționarea rampelor de transfer este reglementată de Ghidul privind statiile de transfer pentru deseurile municipale solide elaborat de către Ministerul Mediului încă din 2008. Depozitarea gunoaielor e strict reglementată și asta pentru că ulterior, costurile de ecologizare sunt extrem de mari.
Turda a creat la marginea orașului o adevărată bombă ecologică, pe care la un moment dat va trebui să o curețe. Evident, tot din banii contribuabililor.
Nu exista comentarii
Incepe conversatiaNu exista comentarii!
Fii primul care incepe conversatia.