Autoritățile locale vor decide discreționar asupra teraselor din oraș. Se păstrează prevederile vagi din Regulamentul de comercializare a produselor

Autoritățile locale vor decide discreționar asupra teraselor din oraș. Se păstrează prevederile vagi din Regulamentul de comercializare a produselor by ianuarie 27, 2020 0 comments

Administrația locală va supune spre aprobare Consiliului Local noul regulament de comercializare a produselor și păstrează prevederile neclare din forma inițială a actului normativ.

InfoAries.ro atrăgea atenția, la finalul anului trecut, că regulamentul impune condiții restrictive și neclare pentru comercianții care au terase. Documentul a stat în dezbatere publică dar administrația locală nu s-a consultat direct cu comercianții din centrul orașului iar actul normativ nu are prevederi care să clarifice suspendarea activității teraselor din oraș.

În plin sezon turistic, în centrul Turzii, restaurantele și terasele asigură circa 3000-3500 de porții de mâncare servite zilnic. O închidere a teraselor în plin sezon ar afecta atât afacerile cât și turismul.

Regulamentul ce va fi votat de Consiliul Local în ședința ordinară din 30 ianuarie interzice expunerea în fața spațiilor comerciale a articolelor tehnico-sanitare și a materialelor de construcții. Interdicția nu face diferența între magazinele obișnuite și retalieri care au depozite sau curți. Se poate interpreta astfel că autoritățile locale vizează și produsele din fața magazinului Dedeman care amplasează în fața spațiului comercial propriu materiale de construcție.

Prevederea cea mai controversată face referire la suspendarea avizului de la Primărie. Potrivit Cap V, art.48, lit d. Municipiul Turda poate suspenda sau retrage acordul ”în situația executării de către autoritatea administrativă publică locală de lucrări care urmează să afecteze amplasamentul aferent structurii de vânzare deschisă,în cadrul căreia se desfășoară activitatea de alimentație publică, de tip terasă, grădină de vară și altele similare”. La art 49, actul normativ local prevede că ”suspendarea acordului de funcționare intervine și în situația suspendării valabilității autorizației de construire, inclusiv în condițiile art. 48 lit d situație în care se va asigura corelarea perioadelor de suspendare”. Prin formularea vagă din actul normativ se înțelege că Primăria Turda poate suspenda avizele de funcționare a teraselor publice pe termen nedefinit, fără a exista o limită, dată spre exemplu de data de finalizare a lucrărilor.

Suspendarea tereselor în plin sezon ar afecta turismul, crede fostul viceprimar Mircea Irimie

Mircea Irimie, fost viceprimar al Turzii crede că suspendarea teraselor în plin sezon și fără consultarea comercianților ar perturba grav turismul și serviciile turistice. ”Terasa Alegria servește zilnic circa 1000 de porții de mâncare, putem estima că terasele din centrul servesc zilnic, în sezon 3000-3500 de porții de mâncare. O suspendare a activității turistice în perioada de vară e de neconceput. Susținem dezvoltarea orașului dar ne-am dori ca administrația locală să se consulte cu comercianții”, explică Irimie. Fostul viceprimar a mai precizat că toți comercianții din aria centrală doresc modernizarea centrului Turzii dar doresc să fie consultați. ”Sunt mult mai multe probleme. Sunt mii de turiști vara în centrul Turzii și o singură toaletă care funcționează când-cum. Toate toaletele restaurantelor se transformă în wc-uri publice. E incorect. E plin centrul de persoane care cerșesc și bețivi ce dorm pe bănci iar turiștii sunt agresați”, mai spune Irimie.

Consiliul Local a aprobat în 20 decembrie 2019 tarifele ce vor fi percepute în 2020 pentru spațiile comerciale. Consilierul local Cristian Felezeu a cerut lămuriri cu privire la aplicarea tarifelor, dacă terasele se vor închide. ”Pentru terasele care se află în zona lucrărilor se percepe chiria?”, a întrebat consilierul local. Arhitectul șef Mihaela Vrăbete a precizat că autoritățile locale vor stabili un calendar care va fi anunțat din timp.Suntem în proces de elaborare a unui calendar în care să stabilim exact care sunt perioadele de începere a execuției, de blocare a funcționării teraselor, a măsurilor luate și lumea va fi anunțată din timp de închidere. Se vor face actualizări periodice”, a explicat Vrăbete.

Nu exista comentarii

Incepe conversatia

Nu exista comentarii!

Fii primul care incepe conversatia.

Your data will be safe!Your e-mail address will not be published. Also other data will not be shared with third person.